Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ŠORKA

Pobili se stražari i publika u Palati pravde!

Autor: D.Ć. | 23.04.2013 - 17:15:00h | Komentara: 3

Palata pravde u Beogradu bila je danas oko 10 sati poprište tri incidenta u kojima su se sudski stražari sukobili sa publikom, a u okršaju su srušena kontradiverziona vrata, pa je intervenisala policija!

Palata pravde

Palata pravde | Foto: Vesna Lalić

U prvom incidentu, ispred sudnice 12, na suđenju Saši Beočaninu, za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Ognjen Tripković (24), oko 30 okupljenih iz udruženja "U čast palim anđelima", sa majicama sa likom nastradalog mladića negodovalo je što im straža nije dozvolila da na suđenje uđu tako obučeni, pa je došlo do sukoba, u kojem je jedan stražar lakše povređen, rekao je sagovornik alo.rs iz suda.

On navodi da su u sukobu srušena kontradiverziona vrata i da je porušen inventar na ulazu suda. Međutim, Snežana Tripković, majka stradalog mladića "U čast palim anđelima", tvrdi da je do sukoba došlo jer je mladić iz njihove grupe izrazio verbalno neslaganje zbog preterane primene sile prema učesniku drugog postupka.

Snežana Tripković

Predsednica udruženja  "U čast palim anđelima" Snežana Tripković  u akciji "Vidim da ne vidim" / foto: privatna arhiva

 
- Nije tačno da je sukob izbio zbog majica, niti je bilo ko iz naše publike napao stražare. Nismo ni ušli u sudnicu jer je suđenje odloženo, a polovina nas je skinula majice. Ako majka ne sme da nosi majicu svog mrtvog sina, onda je jadna Srbija! Mi smo mirno čekali ispred sudnice, a onda krenuli ka izlazu. Međutim, u tom trenutku, na istom spratu Palate pravde, došlo je do fizičkog sukoba između dva stražara i građana okupljenih ispred druge sudnice, u drugom sudskom predmetu, gde se čula neka vriska i cika. S obzirom da su stražari bili veoma agresivni prema jednom starijem muškarcu, koji je nešto vikao i kojeg su udaljavali od sudnice. Jedan od mladića iz naše povorke je zbog preterane primene sile viknuo: ''Ua''. Isti pripadnik sudske straže je onda nasrnuo na našu povorku, bez ikakvog razloga. Napadnut je mladić koji nije ni rekao "Ua". Sukob je eskalirao do te mere da je nekoliko mladića zadržano kod ulaza u Palatu pravde, u prisustvu velikog broja pripadnika sudske straže, zbog čega su ulazak i izlazak iz suda bili privremeno obustavljeni. Mi smo bili kolateralna šteta - rekla je za alo.rs Snežana Tripković. Ona tvrdi da je ponovo došlo do preterane upotrebe fizičke sile od strane sudske straže prema okupljenim građanima, u kojoj je jedan mladić zadobio nekoliko udaraca u telo, dok je na drugog mladića nasrnuo stražar, rušeći inventar suda.

Ognjen Tripković

Opet odloženo suđenje okrivljenom za njegovu pogibiju: Ognjen Tripković | Foto: privatna arhiva

Drugi sukob sa sudskim stražarima dogodio se na suđenju Nikoli Laziću, koji se tereti da je preko svog preduzeća "Elita international" prevario 1.600 ljudi.

Na suđenje je došlo nekoliko oštećenih, ali pošto nije bilo mesta za njih, oni su nezadovoljni zbog toga napali stražare. Naš izvor iz suda kaže da je jedan stražar zadobio udarac u glavu, pa je policija intervenisala i podnela prijavu.
Istovremeno, sudska straža morala je da interveniše i zbog žene koja je u nastupu besa, na stepeništu suda, opalila šamar svom suprugu. Na kraju se obrušila i na sudske stražare.
 
Poslednji komentari
  • Dragoljub Milosev Vreme: 23.04.2013 22:13h

    Pored ceste arogantnosti komunalne policije prema gradjanima u nasoj zemlji, ni ponasanje sudske straze nije mnogo bolje. Pre nekoliko meseci bio sam sa svojim osamdesetogodisnjim rodjakom uj Sudskoj jedinici u Babusnici da bi on podigao obicnu fotokopiju predmeta i tom prilikom doziveli smo sramno maltretiranje od strane sudskog strazara u toj ustanovi. Mene je pitao da li sam ja mozda obezbedjenje starcu od osamdeset godina, podizao je ramenima oponasajuci moj fizicki izgled, itd. Kasnije se ispostavilo da ja i moj rodjak pravno ne mozemo nista ovom sluzbenom licu jer mu je drzava dala pravo da se tako bahato ponasa prema gradjanima i u ovom slucaju i prema staroj osobi. Ni jedan clan Zakon ne daje pravo sluzbenom licu da se tako izazivacki i provokativno ponasa prema strankama. To pravo ne moze da mu da ni jedno njemu nadredjeno lice.

  • Dragoljub Milosev Vreme: 23.04.2013 22:24h

    Pored vise nego neophodne edukacije sluzbenih lica, i to narocito sluzbenih lica u uniformi, u nasoj zemlji potrebne su i znatno stroze sankcije za bahato ponasanje sluzbenih lica prema gradjanima. Nazalost, bahato ponasanje sluz. lica predstavlja samo laksu povredu radne discipline i u drzavi u kojoj gradjanska svest nije razvijena, bahato ponasanje sluzbenih lica najcesce se prikriva prijavom za ometanje sluz, lica u vrsenju duznosti, tako da se gradjani cesto i ne usudjuju da prijave maltretiranje koje dozive u nekoj ustanovi.

  • kopač kontejnera Vreme: 24.04.2013 07:40h

    ovo je banditska zemlja kako reče potpredsednik vlade srbije i službena lica (sudski stražari, policija) tako se ponašaju prema banditima. ako ga prijaviš završišiš u pritvoru 48 sati zbog sprečavanja službenog lica u vršenju "maltertiranja" sam sam to doživeo. ali tu pomoći nema, jer država ne funkcioniše, gubi svoje teritorije itd...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP