Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SLUČAJ SREBRENICA

Počelo suđenje petorici optuženih za genocid

Autor: Beta | 02.04.2015 - 16:48:00h | Komentara: 0

Suđenje petorici bosanskih Srba, optuženih za ratne zločine i genocid u Srebrenici, počelo je danas u Sudu BiH u Sarajevu.

Sudijski čekić

Ilustracija | Foto: Profimedia

Optuženi su Miodrag Josipović, Branimir Tešić, Dragomir Vasić, Danil Zoljić i Radomir Pantić.
Vasić, Zoljić i Pantić se terete da su pomagali u prisilnom premeštanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju, zarobljavanju i ubijanju muškaraca i dečaka na području Bratunca, Srebrenice i Zvornika.
Vasić je bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika, a prema optužnici, davao je naredbe podređenima i omogućio tehničku podršku u cilju izvršenja plana prisilnog premeštanja.
Zoljić je bio komandant posebnih jedinica Centra javne bezbednosti (CJB) Zvornik, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica, koji su izdavali naredbe podređenima za učešće u genocidu.
Josipović i Tešić su optuženi da su 12. i 13. jula 1995. godine učestvovali u prisilnom premeštanju civila iz Potočara, odvajanju muškaraca, njihovom transportu i zatvaranju u Bratuncu gde je više od 1.000 muškaraca i dečaka ubijeno.
Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbednosti (CJB), a Tešić zamenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Tužilac Tužilaštva BiH Ibro Bulić je rekao da je civilna policija tokom akcije u Srebrenici pretresala kuće bošnjačkog stanovništva, pomagala u deportaciji stanovništva iz Potočara, obezbeđivala zarobljenike i njihov transport do mesta privremenog zarobljavanja i pogubljenja.
Suđenje petorici optuženih biće nastavljeno 9. aprila. Masakr u Srebrenici izvršen je u julu 1995. godine za vreme rata u Bosni i Hercegovini, kada je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka. Međunarodni krivični sud u Hagu je doneo presudu prema kojoj se masovni zločin u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP