Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

JEZIVO!

Pod žaokom: Celo Prokuplje u strahu od stršljena!

Autor: Tanjug | 07.10.2013 - 10:16:00h | Komentara: 0

Hitna služba prokupačkog Doma zdravlja imala je tokom jučerašnjeg dana za samo pola sata čak osam intervencija pružanja pomoći građanima od alergiskih reakcija uboda osa i stršljena, od toga je nekoliko zadržano na dalju opservaciju.


Stršljen koji proždire ostatke obične pčele

Stršljen koji proždire ostatke obične pčele | Foto: Wikimedia Commons

Najizraženiju alergijsku reakciju imao je A. S. (18) iz Prokuplja, koga je stršljen ubo za glavu dok je pripremao drva za zimu u šumi u selu Glasovik.
On je najpre primljen u ambulantnu stanicu u Zzitnom potoku, nakon čega ga je ekipa Hitne službe preuzela i na vreme hospitalizovala rekla je za Tanjug portparol Doma zdravlja Ljubica Stanković.

Ona kaže da je juče u periodu od 15,30 do 16 časova Hitna služba ove ustanove imala čak osam poziva gradjana koji su tražili pomoć nakon uboda osa ili stršljena i da su svi na vreme zbrinuti.

Inače, pre petnaestak dana od uboda stršljena preminuo je Žarko Stojačić (63) iz Beograda, koji je sa suprugom obilazio zabran o okolini Zzitnog Potoka.
Prema podacima Opšte bolnice Dr Aleksa Savić u Prokuplju tokom ove sezone zbog alergijskih reakcija na ubod stršljena, u bolnici mesečno pedesetak osoba zatraži lekarsku pomoć.

Alergijske reakcije se kreću od umerenih do veoma burnih kada je pacijentu život ugrožen. Ipak, za sada je zabeležena samo jedna ozbiljna komplikacija sa smrtnim ishodom.

Pravovremena intervencija lekara u svim slučajevima je izuzetno važna, a nadležni kažu da u zavisnosti od organizma čoveku može život biti ugrožen već posle tri uboda stršljena.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP