Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA

Podignuta optužnica protiv Gorana Perčevića

Autor: Tanjug | 30.01.2015 - 12:12:00h | Komentara: 0

Više javno tužilastvo u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv vlasnika "Interkomerca" Gorana Perčevića i još petoro okrivljenih zbog malverzacija sa kreditima Univerzal banke.

Goran Perčević

Goran Perčević | Foto: O. Bunić

Perčević je optužen zbog produženog krivičnog dela zlouptreba položaja odgovornog lica podstrekavanjem, navodi se u informaciji Tužilaštva dostavljenoj Tanjugu.
Optužnicom su obuhvaćeni i bivši direktor Univerzal banke Dragan Tomić, Ljiljana Stojanović, Milovan Puzović, Nevena Belić i Dragoljub Perišić, koji se terete za produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, dodaje Tuzilaštvo.
Prošle sedmice Viši sud u Beogradu produžio je Perčeviću pritvor za još 30 dana.
Perčević je uhapšen sredinom novembra prošle godine, a osim njega u tom procesu su osumnjičeni i Milivoje Ćosić i Srđan Žujović, koji se brane sa slobode.
Više tuzilaštvo je prošle godine pokrenulo istragu protiv Tomića i drugih osumnjicenih zbog odobravanja spornih kredita na štetu Univerzal banke.
Perčević je osumnjičen za više krivičnih dela, odnosno različite malverzacije u privredi kada je iskorisćavanjem svog položaja i ovlašćenja i prekoračenja granica ovlašćanja neposredno dogovarao sa rukovodiocima Univerzal banke različito odobravanje i obezebđivanje kredita firmama.
Kako je nakon njegovog hapšenja saopštio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, određenim firmama odobrena su 34 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,4 milijarde dinara, a "koji se zbog kreditne nesposobnosti i neadakvatnih sredstva (obezbeđenja), što se znalo u startu, ne mogu vratiti niti mogu biti u celosti vraćeni".
Inače, Perčevićeva firma "Interkomerc" jedna je od najvećih dužnika Univerzal banke sa milijardu dinara, pored "Beohemije" sa 1,56 milijardi dinara, "Farmakoma" sa milijardu dinara, Luke Beograd, Veterinarskog zavoda Zemun, "Zekstre" i "Optike" u vlasništvu Dragana Đurića.
Perčević je bio osnivač i predsednik Mladih socijalista Srbije, a kasnije i potpredsednik SPS-a.

Novembra 2000. godine istupio je iz članstva te stranke.
Prema pisanju medija, Perčević poseduje vredne nekretnine uglavnom u centru Beograda, a stavio ih je pod hipoteku za dobijene zajmove pre četiri - pet godina, što ga nije sprečilo da ih i dalje koristi, na malo drugačiji način, kao garant za nove pozajmice.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP