Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SERIJA LIKVIDACIJA U LATINSKOJ AMERICI

Pogledajte: Arkanov „tigar“ upucan u glavu! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Autor: D. Ć. | 20.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Bivši pripadnik Arkanovih „tigrova“ i „crvenih beretki“ Goran Popović (39), zvani Goksan, rodom iz Donjeg Lapca, u Hrvatskoj, ubijen je u Santa Kruzu u Boliviji. Popović, koji je imao srpsko i hrvatsko državljanstvo, ubijen je u internet kafiću s tri metka u glavu i telo. Kod sebe je imao dokumente kao David Eterovic Melgar, ali je policija utvrdila da se iza toga imena skrivao Goran Popović, za kojim je bila raspisana Interpolova poternica zbog trgovine kokainom.

Bolivijska policija

Bolivijska policija | Foto: AP

Ovim je nastavljena serija likvidacija balkanskih kriminalaca u Latinskoj Americi, pišu bolivijski mediji, a prenosi zagrebački „Jutarnji list“. Mafijaški obračuni mogli bi biti povezani s nedavnom zaplenom tri tone kokaina u Čileu. Kokain vredan 60 miliona dolara stigao je iz Bolivije, objavila je policija. Popović je treća žrtva mafijaških likvidacija u Boliviji za samo nedelju dana.

Najpre je u Limi ubijen bivši arkanovac Goran Stavrić (41), zvani Kljuki, posle čega se predao Hrvat Igor Mikola (42) u Peruu, bivši pripadnik jedinice Tomislava Merčepa, koji se sumnjičio za ratne zločine.


Popović je rođen 1974. u Donjem Lapcu, u Lici, a bio je pod istragom hrvatske i srpske policije zbog šverca droge i oružja. Sumnja se da je posle rata sa bivšim saborcima organizovao šverc velikih količina oružja i droge.
Policija sumnja da je sarađivao sa Slobodanom Kašićem, Splićaninom kome se sudilo za 557 kilograma kokaina zaplenjenog u Rijeci, a bio je i povezan sa grupom kojoj se sudilo u Beogradu nakon zaplene 170 kilograma bolivijskog kokaina u Solunu.

Goran Popović

Goran Popović

Popović je 2005. živeo u Zagrebu, u bekstvu od pravosuđa Srbije. Godinu dana ranije s bratom Zoranom je pobegao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, gde su bili na odsluženju kazne od šest godina zatvora zbog toga što su 2001. oteli podgoričkog preduzetnika Dušana Krstovića.

Kad je Zoran Popović 2006. uhapšen u Sloveniji, njegov advokat tražio je da ga se izruči Hrvatskoj, jer je „iz bezbednosnih razloga“ želeo da ostatak kazne odleži u nekom od hrvatskih zatvora. Popovići su pobegli iz Mitrovice mesec dana pre nego što su mogli biti pušteni na uslovnu slobodu, a njihov advokat je tvrdio da im je u zatvoru život bio ugrožen.
Smatra se da je ubijeni Goran Popović bio povezan sa saradnicima narko-bosa Darka Šarića.

Popović je  jedno vreme bio  vojnik Željka  Ražnatovića

Popović je jedno vreme bio vojnik Željka Ražnatovića | Foto: Profimedia


Latinoameričke likvidacije balkanskih kriminalaca učestale su nakon Šarićeve predaje. Hrvatska policija pratila je braću Popović 2009. i 2010, kad su detektovali da su sa svojim bivšim kolegama iz „crvenih beretki“ organizovali šverc oružja iz Rusije i Ukrajine u niz zemalja, od Srbije i Makedonije do Amerike, Španije i Nizozemske. Hrvatskoj policiji je bilo poznato da se ubijeni Goran Popović kretao po Latinskoj Americi bez problema, prelazeći granice Bolivije, Perua, Ekvadora, Brazila, Argentine i Venecuele.

Sagovornik „Alo!“ navodi da ga je znalo malo ljudi iz Arkanove garde. „Možda je bio negde na ratištu, ali u stalnoj postavci jedinice nije bio, dok Stavrić jeste“, kaže izvor „Alo!“.

Hteo sa bratom da kupi hotel u Hrvatskoj?

Goran je sa bratom Zoranom iz zatvora u Sremskoj Mitrovici pobegao tako što je u aprilu 2004. preskočio žicu koja se nalazi oko svih paviljona u poluotvorenom odeljenju. Braća Popović dospeli su u zatvor zbog otmice Dušana Krstovića, za koju su krajem 2001. osuđeni na šest godina zatvora, međutim, ali im je drugostepeni sud smanjio tu kaznu, a pobegli su samo mesec dana pre izlaska na slobodu. Zoran je pre zatvora bio zaposlen kao policajac u Somboru. Braća Popović iz Sombora posećivali su posle 2000. godine Donji Lapac u Hrvatskoj, u nameri da kupe hotel, ali ih je zbog navodnih pretnji gradonačelnik Milan Đukić prijavio policiji, objavio je svojevremeno hrvatski “Globus”.
Njihov advokat tvrdio je da su napustili zatvor zbog informacija da će biti osumnjičeni za ubistvo Slavka Ćuruvije, zbog čega su saslušavani tokom “Sablje”, i dodao da su Popovići obećali da će se vratiti na izdržavanje kazne kad procene da im bezbednost nije ugrožena. Goran je postao poznat po romantičnoj vezi sa Hrvaticom Anom Vrtulek, optuženom da je “olakšala” osiguravajuće društvo za više od milion evra.

Goran Starvić

Goran Starvić

Stavrić ubijen zbog pošiljke kokaina

Pod lažnim imenom Nikola Antonio Bonavija ubijen je i bivši arkanovac Goran Stavrić, navodno dok je bio u društvu Igorom Mikolom, koji je u bekstvu od 2005, kad je osuđen na pet godina zatvora zbog zločina u Pakračkoj poljani. Kolumbijski narko-karteli naložili su likvidaciju Stavrića zbog pošiljke kokaina vredne 200.000 dolara, koja je „pala“. Na osnovu snimaka sigurnosnih kamera, priveden je Bolivijac Dijego Rivera (28), dok se traga za Peruancem Rodžerom Garsijom (22). Utvrđeno je da su obojica 6. jula bila u blizini „Mekdonaldsa“ u Limi, u Peruu, ispred kojeg je izrešetan Stavrić, ali za sada nema dokaza i da su oni izvršioci.
U istrazi će biti saslušan i Hrvat Igor Mikola (42), sa kojim je tog dana Stavrić ručao u „Meku“ i za kojim postoji Interpolova poternica iz Hrvatske zbog ratnih zločina nad Srbima. Za sada se zna da su ubice celih mesec dana proučavale Stavrićevo kretanje i pratile ga u stopu „tojotom jaris“ i da su ispalile preko 20 hitaca kako bi bili sigurni da su obavili posao.

Poslednji komentari
  • Ceba Vreme: 21.07.2014 21:55h

    Hm cisto sumjam da je bio stari gardista kod Komandanta jedan koj zna od njima sve? Otom potom nek mu laka zemlja

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP