Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

VIŠI SUD U NEGOTINU

Policajac i carinik osuđeni za primanje mita

Autor: alol.rs | 15.04.2015 - 13:47:00h | Komentara: 0

U velikom slučaju zbog primanja mita, otkrivenom marta 2009. godine, u kojem je okrivljena grupa od 10 carinika i 8 policajaca sa graničnog prelaza „Mokranje“ kod Negotina, u prvostepenoj presudi Višeg suda osuđeni su samo jedan carinik i jedan policajac. Ostali optuženi oslobođeni su zbog nedostatka dokaza.

Granični prelaz

Granični prelaz | Foto: B. Vučković

Kod osuđenog carinika i policajca pronađene su obeležene novčanice koje su, za “službenu radnju koju bi morali izvršiti“ uzeli od bugarskog državljanina, uvoznika polovnih vozila. Vesna G. (43), carinski službenik na Carinskoj ispostavi „Mokranje“ nepravosnažno je, presudom Višeg suda u Negotinu, osuđena na godinu dana kućnog zatvora zato što je od bugarskog državljanina Mihajlov Valentina Marinova iz Vraca, iz putne isprave, prilikom carinske kontrole dva teretna vozila sa platformama za prevoz polovnih vozila, prilikom izlaska iz Srbije, uzela novčanicu od 20 evra.
Kazna od godinu dana zatvora izrečena je i Slobodanu T. (43) policijskom službeniku, koji je, radi kontrole putne isprave, od bugarskog uvoznika polovnih

Carinici suspendovani, policajci rade
Zanimljivo je da su po podnošenju krivičnih prijava sa posla suspendovani svi carinski službenici, ali policijski službenici, uključujući i prvostepeno osuđenog Slobodana T. I dalje rade, ali ne više na carini već u Policijskoj stanici Negotin.

automobila, tom prilikom uzeo 10 evra (5 po vozilu). Praksa plaćanja mita na "Mokranju", minimum 10 evra po vozilu, po svedočenju Bugarina Mihajlov Valentina Marinova iz Vraca koji se bavi uvozom polovnih i havarisanih vozila iz zapadnih zemalja i prevozi ih teretnim vozilima sa platformama, nametnuta mu je po „ranijem iskustvu neobjektivnog zadržavanja ili neosnovanog upućivanja na druge prelaze, ukoliko to ne učini“.
U dogovoru sa nadležnim službama, on je u noći između 29. i 30. Marta 2009. godine, u svoju putnu ispravu stavio obeležene

Godinu dana za podmetanje „suzavca“
U istom slučaju, ali za krivično delo zloupotrebe službenog položaja u pokušaju, na godinu dana zatvora, nepravosnažno je osuđen carinik Predrag V. (44) zato što je 3. Aprila 2009. , prilikom pregleda unutrašnjosti putničkog vozila bug državljanke Maje Petrove iz Vidina, na izlazu iz Srbije, ispod patosnice poda vozila podmetnuo bočicu spreja suzavca, čija nabavka i nošenje nije dozvoljena u Srbiji. Bugarka je međutim sprej otkrila dok je bila u Bugarskoj , tako da je nije bilo kada je ponovo ulazila u Srbiju. Predrag V. Se tereti da je na taj način pokušao da „teže povredi prava drugog“.

novčanice od 20 evra kada je pružio cariniku Vesni G. i dve novčanice od po 5 evra prilikom kontrole putne isprave za policajca Slobodana T. Njih dvoje su privedeni ujutru oko 7 sati, a kod njih su pronađene obeležene novčanice.

Bugarski uvoznik polovnih vozila Marinov i trojica njegovih kolega i zemljaka, u svojim iskazima tvrdili su da su carinici i policajci sa graničnog prelaza „Mokranje“, u periodu od 01. avgusta 2008. do 30. marta 2009. godine, kada je slučaj otkriven, najpre zahtevali, a potom i ustalili praksu naplaćivanja najmanje 10 evra po jednom teretnom vozilu za prevoz automobila. Na osnovu takvog svedočenja, za krivično delo primanja mita okrivljeni su i carinici Stanimir M. (65), Predrag V. (44), Dragan K. (54), Mirjana T. (54), Dragan P. (45), Aleksandar N. (40), Branislav S. (67), Aleksandar L. (51) i Jordan J. (70), ali su svi oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Po istom osnovu oslobođeni su i okrivljeni policijski službenici Radiša M. (51), Aleksandar Ž. (40), Bojan S. (42), Ružica S. (31), Negoslav R. (41) i Vladimir M. (44).

Saobraćajac iz Negotina pravosnažno osuđen na 4 godine zatvora

Ovo nije prvi slučaj da je negotinski policajac osuđen za krivično deo primanja mita. Podsećamo, pravosnažnom presudom Apelacionog suda saobraćajni policajac Nenad Marjanović osuđen je na četiri godine zatvora zbog produženog krivičnog dela primanja mita. Marjanoviću je dokazano da je od porodice maloletnika koji je vozeći motocikl izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je povređen drugi maloletnik, tražio i dobio 250 evra da falsifikuje zapisnik kako bi mu napisao samo prekršajnu prijavu. U drugom dokazanom slučaju Marjanović je sve vreme suđenja i dalje obavljao posao saobraćajnog policajca u PS Negotin.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP