Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

TRAŽE POMOĆ

Policajci zavapili: Državo, spasi nas od rođačkih veza!

Autor: A. O. | 25.03.2014 - 10:03:00h | Komentara: 4

Beogradski sindikat policije i policijskih starešina izdalo je saopštenje u kome izražava nadu da će promene u vlasti dovesti do čišćenja nepobodnih kadrova iz redova policije. Saopštenje vam prenosimo u celosti.

Mnogi u MUP-u R.Srbije su nedavno završene izbore okarakterisali kao nadu za suštinske reforme u Ministarstvu, za kojima policajci vape već dugi niz godina.

pokrivalice

Sindikat policije Srbije: MUP ne treba samom sebi da bude kontrola


Međutim, da bi se izvele korenite promene, neophodno ih je postaviti na zdrave temelje, odnosno da njihovi nosioci budu kadrovi koji svoj položaj ne zauzimaju zahvaljujući pre svega, partijskim ali i rođačkim vezama, već sopstvenoj sposobnosti koja bi bila garant da neće bojkotovati predstojeće promene.
Da bi se došlo na takvu „zelenu (kadrovsku) granu“, svi istinski poznavaoci prilika u MUP-u se slažu da je neophodna detaljna revizija rada rukovodilaca u Ministarstvu, od načelnika sektora, uprava do komandira PS i njihovih zamenika. Takođe, eksperti se slažu da je neophodno obuhvatiti period od prethodnih gotovo šest godina i akcenat baciti na efikasnost rada svakog pojedinog rukovodioca ali i detaljno proveriti poreklo njihove imovine – da li su je stekli ili značajno uvećali tokom rukovođenja u MUP-u i u kom obliku.
Ovaj krajnje ozbiljan i važan posao, za koji smatramo da mora što pre, što detaljnije i što poštenije da se uradi, trebalo bi da obave kolege iz BIA-e, kao službe koja može nezavisno da dela u istrazi ( a bilo bi i kontraproduktivno da MUP sam sebe kontroliše). Veoma je važno da se predložene istrage ne povode za neproverenim glasinama, za anonimnim prijavama u kojima nema činjenica.
Ova napomena je podstaknuta više puta dokazanim slučajevima, da su pojedini rukovodioci smenjivani samo na osnovu „rekla-kazala“, i da su potonje istrage obustavljane jer nije bilo dokaza o zloupotrebama.
A šteta je bila već napravljena, što baca sumnju da je to bio i pravi cilj hajke protiv pojedinaca unutar MUP-a. Svakako da su ovakvi negativni primeri upozorenje kako ne treba raditi revizije, odnosno da je neophodno da se svako smenjivanje ili podnošenje odgovarajućih prijava pravosudnim organima, javno detaljno i argumentovano obrazloži.
Jer, ako se tako (transparentno) ne bude radilo, cela akcija unutrašnje kontrole, a istovremeno i stabilizacije prilika u Ministarstvu, gubi smisao i biće u startu devalvirana. A smisao cele ove aktivnosti za koju se zalaže BSPPS je krajnje jednostavan: osloboditi se korumpiranih ali i nestručnih partijskih kadrova kako bi istinski policajci, bez saplitanja, mogli da rade posao koji im je poverila država Srbije.

 
Poslednji komentari
  • Steva Vreme: 25.03.2014 20:30h

    Hm, citam i pitam se da li je ovo pisao neko ko je cuo o problemima policije ili neko ko radi u policiji. Za ovog prvog se ne bi cudio jer svasta se prica. Za drugog .... samo bi rekao: Prijatelju pa u Srbiji ne bi ostalo 5% rukovodilaca na funkciji kada bi se to uradilo. Tako da od ove price nema nista...bice par smena...tresla se gora rodio se mis..... Kao i uvek !!!

  • kaja Vreme: 26.03.2014 06:52h

    ovi iz 90-tih da to urade,smesno pa oni su to i uveli u vlast.od vucica i dacica ocekivati tako nesto je ko i od lisice da cuva kokoske!

  • tihivuk Vreme: 26.03.2014 08:25h

    Najzilaviji su oni bez korena.Kada se podeli "kolac" vlasti mnogo toga ce biti (ne)jasno.

  • laza Vreme: 26.03.2014 13:33h

    A sta kaze sindikat za Bentli?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP