Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ALO! OTKRIVA: POKRENUTA ISTRAGA O IZGRADNJI KUĆE FUDBALA

Policija češlja
Toletove poslove!

Autor: S. Vojinović - V. Nestorović | 02.07.2013 - 17:12:00h | Komentara: 4

Policija proverava poreklo imovine i poslovanje predsednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića, koji je od početka devedestih, kada je krenuo sa prodajom nafte, dogurao do jednog od namoćnijih ljudi u državi. Na meti nadležnih je izgradnja Kuće fudbala u Staroj Pazovi, saznaje “Alo!”.

Tomislav Karadžić

Dao prijatelju posao vredan tri miliona evra: Tomislav Karadžić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 

Proverava se poreklo novca,
gradnja objekata, tenderi od
kada je Karadžić na čelu
Fudbalskog saveza Srbije

- U toku su predistražne radnje, proveravaju se svi njegovi poslovi od devedestih do danas, poreklo novca, gradnja objekata, dozvole do kojih je dolazio tokom gradnje, ali i tokovi novca od kada je na čelu Fudbalskog saveza, tenderi... Posebno se ispituje sve u vezi s Kućom fudbala u Staroj Pazovi, čija je izgradnja koštala 14 miliona evra, a koja je nikla tokom njegovog mandata - objašnjava naš izvor iz policije.

“Tole, lopove”
Priča se da je u jednom društvu rekao: “Dok sam ja u Savezu, Zvezda neće biti prva”. U derbiju 2010. sudija Jovanetić je grubo oštetio crveno-bele i uskratio im titulu, a ubrzo zatim Karadžić je državnim organima prijavio telefonske pretnje Zvezdinog predsednika Lukića i dobio telohranitelje. Povod je bila njegova izjava da će Zvezda biti prodata. Na “Marakani” se redovno skandira “Tole, lopove”, a na stadionima šire transparenti sa istim natpisom.

Zvanično, 17 odsto Kuće fudbala pripada državi Srbiji, ostatak je izgrađen donacijama FIFA, UEFA i iz sopstvenih sredstava FSS-a. U jednom trenutku izbio je skandal oko nabavke nameštaja za Kuću fudbala jer je prihvaćena ponuda koja je bila skuplja za 120.000 evra. Međutim, to nije jedini skandal vezan za Kuću fudbala. Subotička firma “SMB gradnja” odradila je radove na Kući fudbala u iznosu od tri miliona evra.
Vlasnik firme je Predrag Petričević, inače dugogodišnji prijatelj Tomislava Karadžića. Naime, on je svojevremeno, dok je bio na čelu FK Partizan, Petričevića uveo u upravu ovog kluba, a njih dvojica su povezivani i u mnogobrojnim poslovima u Subotici. Karadžić je tada pod pritiskom javnosti priznao da su njih dvojica prijatelji, ali da je Petričevićeva firma dala najpovoljniju ponudu na tenderu i da je zato dobila posao.

Karadžić je bio predsednik Fudbalskog saveza Vojvodine i obavljao je tu funkciju 15 godina. Izabran za predsednika FK Partizan 2007. godine, pa naredne godine za predsednika Fudbalskog saveza Srbije, kada je pobedio na izborima Acu Bulića sa 36:20 glasova. Reizibran za predsednika FS Srbija 2012, kada je bio jedini kandidat. Karadžić je u dva navrata bio potpredsednik FSSCG i predsednik FK Spartak iz Subotice. Bio direktor “Kožateksa”, “29. novembra” i “Severa”. Od 1989. rukovodi privatnim preduzećem “Glorija” u Subotici. Njegov poslovni uspon objašnjavaju bliskim vezama i članstvom u SPS-u, što nikad nije demantovao. Firma se bavi prometom hrane i nafte, ima lokale u Subotici i Novom Sadu, špediciju, hotel u centru Subotice.

Kuća fudbala

Sumnjiva i kupovina nameštaja: Kuća fudbalaTOmis | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Mahinacije sa državnim zemljištem
Predsednica udruženja za zaštitu prava građana Subotice (SPAS) Verica Grgurović optuživala je još pre nekoliko godina grupu subotičkih biznismena, među kojima su i Karadžić i Petričević, za mahinacije sa državnim zemljištem i poslovnim prostorom.
- Ovo sa Kućom fudbala samo je kap vode u okeanu kriminalnih radnji u kojima su učestvovali Karadžić i Petričević. Ja vam ne pričam priče, već imam dokumente Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala u kojima je jasno opisano kako su u Subotici prisvojili državno zemljište i poslovni prostor. Podnela sam brojne krivične prijave, ali neko je sve to očigledno stopirao. A odgovor gospodina Karadžića na sve to uvek je bio: „Ja nikad ni za šta nisam krivično odgovarao” - rekla je Grgurovićeva tada.
Juče smo pokušali da dobijemo komentar od Karadžića, ali se na njegov mobilni telefon javljao vozač, koji nam je rekao da je predsednik FSS-a na sastanku u Subotici i da će mu preneti poruku da se javi. Do zaključenja broja on se nije javio našoj redakciji.

Poslednji komentari
  • milan Vreme: 02.07.2013 17:48h

    doslo vreme tole da se polazu racuni

  • S2 Vreme: 02.07.2013 19:50h

    Još dobrim pre nafte, cela Subotica je gledala kako propada "Agros", i svaka firma posle njega, gde je Tole bio neko i nešto. Sa propašću Agrosa potonula je i skoro cela prehrambena industrija u Subotici, osim Pionira i Fidelinke. Gloriju petrol polako guta korov...Šta li se do sada čekalo, kada sve pomenuto datira i pre dvadeset-trideset godina?

  • Replika Vreme: 02.07.2013 21:18h

    Demantujem da je Tole ikada bio direktor "Severa" Subotica. Takav napis je za stvaraoce "Severa" uvreda!

  • Мирослав из Крагујевца Vreme: 02.07.2013 21:34h

    За овог јакаог стручњака прочитао сам хиљаде негативних коментара, још кад је поново и једногласно изабран на место председника ФСС... да се нормалан човек прекрсти... ова сподоба да буде први у српском фудбалу... Богу плакати... бојим се да су сви око њега имали вајду и чували га... просто али изгледа неће дуго, време је да се плати... јао Србијо, шта си трпела.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP