Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

UKINUTA PRESUDA VIŠEG SUDA

Ponovo suđenje za ratne zločine!

Autor: M. Dudvarski | 09.01.2014 - 15:02:00h | Komentara: 0

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu protiv 14 pripadnika JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije "Dušan Silni", koji su bili osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od 20 godina do četiri godine zbog zločina u Lovasu nad najmanje 70 civila tokom oktobra i novembra 1991. godine, saznaje Alo!

Apelacioni sud u Beogradu

Apelacioni sud u Beogradu | Foto: A. Stanković

Naime, kako saznajemo, danas je odlukom Apelacionog suda ukinuta presuda i vraćeno je sve na novo suđenje. Zbog zločina u Lovasu prvooptuženi Ljuban Devetak osuđen je na 20 godina zatvora, drugooptuženi Milan Devčić na 10, trećeoptuženi Milan Radojčić na 13 godina, a Željko Krnjajić na 10 godina zatvora. Osuđena su i četvorica bivših članova JNA: Miodrag Dimitrijević na 10, Darko Perić i Radovan Vlajković na po pet i Radisav Josipović na četiri godine zatvora.


Bivši pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni", Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer, osuđeni su na osam, odnosno devet godina zatvora, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Petronije Stevanović na osam, šest i 14 godina zatvora, a Aleksandar Nikolaidis na šest godina zatvora.

Oni su bili osuđeni jer po navodima optužnice su se teretili das u u oktobru i novembru 1991. godine ubili sedamdeset hrvatskih civila.

Tokom napada na Lovas, 10. oktobra 1991. godine, 22 civila su ubijena u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su još 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Oni su 18. oktobra 1991. godine primoravali civile hrvatske nacionalnosti da kao živi štit koračaju kroz minsko polje, pri čemu je poginulo 22 ljudi, dok je u sporadičnim incidentima stradalo još troje civila.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP