Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

FINANSIJSKA ISTRAGA

Popis imovine Miškovića?!

Autor: FoNet | 29.12.2012 - 22:00:00h | Komentara: 1

Protiv vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića pokrenuta je finansijska istraga kako bi se popisala njegova imovina u Srbiji u slučaju zahteva sudu da bude privremeno oduzeta, saznaje "Danas" nezvanično.

Tužilaštvo za organizovani kriminal naložilo je Jedinici za finansijske istrage MUP Srbije da prikupi podatke o Miškovićevoj imovini, navodi list nezvanične izvore.

Miroslav Mišković

Miroslav Mišković | Foto: Saša Maričić

Danas još dodaje da ovu informaciju nisu negirali niti potvrdili u tužilaštvu, ali ni u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ukoliko protiv Miškovića bude podignuta optužnica zbog tekuće istrage o malverzacijama sa putarskim preduzećima, Tužilaštvo za organizovani kriminal može da zatraži od suda da Miškoviću ili članovima njegove porodice privremeno zabrani da raspolaže imovinom.
Ovakvi sporovi dosad su se vodili u procesima protiv fudbalera Dragana Džajića, ali i biznismena Bogoljuba i Sretena Karića, mada do sudske odluke o zabrani raspolaganja nikada nije došlo, navodi list.

Imovina Miškovića, koji je uz status najbogatijeg srpskog biznismena gotovo preko noći i za mnoge neočekivano, poneo i neslavan epitet najpoznatijeg pritvorenika, uskoro bi mogla postati predmet istrage. A te imovine je mnogo – i u Srbiji i van nje, kako lične, tako i poslovne.

Njegova kompanija “Delta holding”, posluje naime kroz pet organizacionih celina i zapošljava 7.200 ljudi. Firme - članice bave se velikim brojem različitih delatnosti, između ostalog agrarom, proizvodnjom hrane, maloprodajom, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina, finansijskim uslugama, uslugama osiguranja… Prema podacima kompanije, u prvoj polovini ove godine je ostvaren prihod veći od 300 miliona evra.

Vučić i Mišković

Aleksandar Vučić i Miroslav Mišković | Foto: Miloš Rafailović

Prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da se o Miškovićevom poslovanju vodi više istraga.

“U skladu sa tim se vode određene istražne radnje, a naravno, tužioci, kada bude jasno da postoji dovoljno dokaza, ići će u odgovarajuće postupke”, kaže Vučić

Među pitanjima koje se postavljaju nakon privođenja Miškovića našlo se zato i ono kako će se proces, naročito finansijska istraga koju je najavio tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, odraziti na njegovo “poslovno carstvo”, kao i na zaposlene u njemu? U “Delta Holdingu” uveravaju da se poslovanje nastavlja normalno i u skladu sa petogodišnjim strateškim planom bez obzira na privođenje vlasnika kompanije, a kako nam je rečeno, upravljanje kompanijom je preuzeo postojeći Bord direktora.

Ekonomski analitičar i urednik u nedeljniku NIN, Milan Ćulibrk, ukazuje međutim da posle privođenja Miškovića, stvari u Delti više definitivno ne mogu biti iste.

 

Kako izgleda Miškovićevo carstvo! 


Kompanija "Delta" osnovana je 1991. s petoro zaposlenih, da bi 2010. došla do 24.000 radnika. Prošle godine ostvarila je prihod od prodaje od 1,42 milijarde evra.

U “Delta holdingu” Miroslava Miškovića zaposleno je trenutno 7.200 ljudi, zvanično raspoređenih u pet kompanija, ali je konačan broj firmi pod “njegovom kapom” teško utvrditi, pogotovo ako se u obzir uzmu of šor kompanije, kao i one u vlasništvu njegove porodice.

Delta Holding

Delta Holding | Foto: Nebojša Marković

Kompanija “Delta” osnovana je 1991. godine sa petoro zaposlenih, da bi 2010. došla do 24.000 radnika, a posle prodaje “Delta Maksija”, taj broj je smanjen na sadašnji broj zaposlenih.

Mišković je marta 2011. prodao lanac prodavnica “Delta Maksi” belgijskoj kompaniji “Delez grupa”, za 932,5 miliona evra, a kompanija je formalno preuzeta jula te godine.

“Delta holding” trenutno formalno čine “Delta Agrar Grupa”, “Delta Real Estate Grupa”, “Delta Distribucija”, “Delta Sport” i “Delta Generali oOsiguranje”.

“Delta Agrar” grupu čine “Delta Agrar” i “Delta Food Processing”, u okviru “Delta Real Estate” grupe posluju “Delta Real Estate”, šoping-molovi, hoteli i poslovni prostor, “Delta distribuciju” čine “Delta DMD”, “Delta Automoto” i “Delta Motors”, “Delta Sport” se sastoji od “Sporta”, “Mode” i “HoReCe”, a “Delta Generali” pokriva Osiguranje, Reosiguranje i Penzioni fond.

Pored toga, u okviru holdinga posluje i “Delta M grupa”, a čine je “Delta broker” i “Delta Investments”. Upravo firma “Delta broker” spominje se u krivičnoj prijavi protiv Miškovića, a dosadašnja istraga vezana je za poslovanje preduzeća za puteve.

Nisu obavestili ljude o opasnosti! - Delta Siti

Delta Siti | Foto: Mitar Mitrović

Potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao je danas da je Mišković uhapšen u okviru istrage “Nibens grupe“, a da tek slede istrage o “Delrealu” i “C marketu”.

U 2011. godini “Holding” je ostvario prihod od prodaje od 1,42 milijarde evra (uključujući rezultate “Delta Maxi Grupe” do prodaje, jula 2011. godine). Planirani prihod od prodaje za 2012. godinu je 850 miliona evra.

Poslednji komentari
  • Владо Бања Лука Vreme: 30.12.2012 15:06h

    Надам се да ће ускоро на видело да изађу и криминалне везе између Милорада Додика и Мишковића. Најегзактнији пример за то је приватизација Робне куће Боска у Бањој Луци која је продата Делта-Зекстри за 3 милиона, а затим јој је Додик преко Развојне банке РС "поклонио" кредит од 15 милиона марака који наравно ови не враћају! Не требам да напомињем да су радници истерани на улицу, а неке Боска прогони и преко судова због којекаквих глупости.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP