Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

BRUKA!

Porodica policajca ubijenog na Kosovu mora da vrati odštetu državi

Autor: Tanjug | 09.06.2013 - 13:40:00h | Komentara: 1

Država Srbija tužila je Sinđu i Ljubomira Petkovića, raseljena lica sa Kosova i Metohije, koji žive u čačanskom selu Loznica, tražeći da vrate odštetu u iznosu od 3,89 miliona dinara isplaćenu na ime smrti sina Čedomira, nastradalog na dužnosti 1999. godine na Kosovu.

Sud

Država traži odšetu natrag | Foto: Dreamstime

Petkovići su naknadu za pretrpljeni duševni bol zbog izgubljenog člana porodice dobili tužbom koju su podneli 2008. godine Opštinskom sudu u Čačku, koju je novembra 2009. potvrdio Okružni sud u istom gradu.

U toj presudi stoji da je Čedomir nastradao u terorističkom aktu, a po zakonu koji je važio u vreme njegovog ranjavanja, to krivično delo zastareva 15 godina od izvršenja.
 
Međutim, revizijom zahtevanom od strane države u junu prošle godine, Vrhovni kasacioni sud je odšetu koju je ova porodica dobila proglasio nezakonitom zbog zastarelosti.
 
Prema rečima sestre nastradalog Čedomira, Sonje Petković porodica nema odakle da vrati taj novac.
 
- Iskreno se nadam da u ovoj zemlji još ima pravde i da naša nesreća neće biti veća nego što jeste - rekla je ona u izjavi Tanjugu.
 
Pravni zastupnik porodice Petković, Danica Milošević kaže da država zakonski ima pravo da traži povraćaj sredstava, međutim ima i obavezu prema porodicama palih boraca.
 
- Smatram da je Vrhovni kasacioni sud pogrešio kada je našao da je potraživanje tužilaca zastarelo. Tačno je da po Zakonu o obligacionim odnosima potraživanje štete zastareva u roku od 3 godine od dana pričinjene - navela je Milošević u izjavi Tanjugu ističući da krivično delo terorizam, koje je izvršeno nad Čedomirom sa posledicom smrti ne zastareva u tom periodu.
 
Međutim, prema njenim rečima, isto tako ne postoji ni pravni način da se dođe do pravde, ali naglašava da postoji i nešto šti se zove pravičnost, kao i obaveza države da brine o porodicama onih koji su izgubili život braneći je. Milošević će se, kako navodi dalje, obratiti Nezavisnom sindikatu policije i MUP-u za pomoć jer je Čedomir radio kao policajac pa smatra da čovek koji je poginuo za svoju zemlju ima pravo na pažnju društva.
 
Čedomir Petković je radio kao policajac SUP-a u Prizrenu. Ranjen je 17. aprila 1999. godine na putu od Prizrena ka Vrbnici kada je vozilom pokušao da obiđe barikadu i tako naleteo na protivtenkovsku minu koja je eksplodirala. Bio je u komi do 2. oktobra iste godine kada je preminuo u bolnici "Borivoje Gnjatić" u Starom Slankamenu. Sahranjen je u Lapovu, gde mu i danas živi supruga sa dvoje dece.
Poslednji komentari
  • RVI Vreme: 10.06.2013 06:08h

    Država tuži porodicu stradalog policajca na Kosovu.Koja sramota, bruka, kretenizam. Kad mislite da rešite pitanja poginulih i ranjenih iz ratova 90-tih.Ratki su oni koji su dobili neku crkavicu da ne bi od gladi umrli na ulici.U HR je to dobro rešeno, ovde stalno postoji nekakva sumnja, paranoja.Država koja tuži svoje branioce koje je poslala na ratište i nije država.Sutra kad vas u bedogradu napadne neki nato lešinar, vrana ili čavka svi ćete se odmah predati.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP