Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

USVOJEN TIJANIN ZAKON

Potraga za nestalima počinje bez odlaganja!

Autor: Tanjug | 16.07.2015 - 13:11:00h | Komentara: 2

Potragu za nestalim licima policija će početi bez odlaganja po prijavi nestanka, utvrđeno je izmenama Zakona o policiji koje je danas usvojila Skupština Srbije, a koje će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku". inicijalna kapisla za ove izmene Zakona bila je tragična smrt 15-godišnje Tijane Jurić u noći između 25. i 26. jula, 2014. godine.

Policija na uviđaju  na Terazijama

Policija na uviđaju na Terazijama | Foto: Milan Ilić

Predviđeno je da je policija dužna da ubuduće, u slučajevima nestanka lica, bez odlaganja koristi raspoložive mere i radnje, po prijavi nestanka, što bi trebalo da obezbedi efikasnost policijskih istraga otmica i nestanka maloletnika, u skladu sa u javnosti poznatim "Tijaninim zakonom".

Igor Jurić, Tijanin zakon

Igor Jurić, Tijanin zakon | Foto: fejsbuk printskrin

Na svom Fejsbuk nalogu oglasio se i otac Tijane Jurić, Igor.

– Ovo je početak. Hoću da zajedno ukazujemo na ono što nije dobro i da menjamo zajedno sa državom. Ne želimo više zakone sa imenom dece. Nećemo da deca tako skupo plaćaju greške nas odraslih. Menjajmo se. Ja sam se promenio. Zauvek! – istakao je otac nesrećno nastradale Tijane Jurić.

Tijana Jurić

Tijana Jurić

Izmene Zakona o policiji, za koje je glasalo 183 poslanika, dok je jedan bio protiv, trebalo bi da doprinosu pravnoj sigurnosti jer omogućavaju efikasniju organizaciju MUP i postupanje u slučajevima prijave nestaka lica, kao i hitno reagovanje u situacijama povećanog rizika.
Precizirane su i procedure za angažovanje specijalnih i posebnih jedinica, postupanje policije u stanju povećanog rizika, koje zahteva delimičnu ili punu pripravnost policijskih službenika na delu Srbije.
Predviđeno je da ministar, na predlog direktora policije, u takvim situacijama i događajima nalaže izvršavanje zadataka prilagođenih nastalim potrebama.
Specijalne jedinice PTJ i SAJ biće spojene u novu specijalnu jedinicu policije koja će zadržati naziv SAJ, a u kojoj će se naći najbolji koji prođu psihofizičke provere, a jasno je definisano koje su to specijalne i posebne jedinice, i uslovi za njihovo angažovanje.
Posebne jedinice policije su Žandarmerija, Jedinica za obezbeđenje ličnosti i objekata i Helikopterska jedinica, a u Policijskoj upravi za Beograd - Policijska brigada.
Izmene zakona predvidjaju stvaranje sektora za ljudske resurse i za strateško planiranje, međunarodnu saradnju i evropske integracije s obzirom na obaveze iz poglavlja 24 u pregovorima sa EU.
Detaljnije je razrađena odredba o bezbednosnoj proveri, a predviđeno je da se ona vrši i na osnovu zahteva drugog organa.
Izmenama zakona predviđen je osnov za penzionisanje određenog broja ljudi u MUP koji su u svojoj karijeri radili na izuzetno teškim poslovima i to pre ispunjenja opštih uslova za sticanje starosne penzje, a koji imaju navršenih 52 godine i 30 godina efektivnog rada na tim poslovima.
Poslednji komentari
  • nina Vreme: 16.07.2015 14:04h

    Najzad!

  • sasa Vreme: 17.07.2015 06:19h

    svaki zivot gradjanina srbije idrugih a narocito mladih zasluzuje potpuno angazovanje svih raspolozivih snaga policije i javnosti na pronalazenju nestalih osoba ali da ste gledali juce skupstinu i odbijanje amandmana ili prihvatanje shvatili bi ste da je javnost po pitanju tzv tijanininog zakona obmanjena Naime doslo je samo do kozmetickih promena i smanjenja perioda pocetka trajanja sa 48 na 24 casa kako pa doslo je do sukoba pravnika oko tumacenja reci ODMAH koja prema njima znaci u roku od 24 h od prijave nestanka a da o tome odlucuje mesno nadlezni komandir u zavisnosti od raspolozivog osoblja proverite ako neverujete ministar cutao a vi

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP