Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

BIVŠA MINISTARKA PRED SUDOM

Potvrđena optužnica protiv Jasne Matić

Autor: Beta | 16.04.2015 - 16:13:00h | Komentara: 0

Krivično vanpretresno veće Specijalnog suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu podignutu protiv bivše bivše direktorke Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Jasne Matić zbog zloupotrebe službenog položaja.

Jasna Matić

Jasna Matić | Foto: Nenad Đorđević

Na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal su Vesna Perić i Božidar Laganin, koji su na čelu Agencije bili u mandatima posle Matićeve, kao bivši zamenika direktora Agencije Bojan Janković.
Po oceni krivičnog vanpretresnog veća, "dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, po svom kvalitetu i značaju, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnih dela koja im se optužnicom stavljaju na teret".
Protiv ovog rešenja okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema rešenja. Nakon što optužnica postane pravosnažna, sud će zakazati pripremno ročište u ovom postupku, a potom i glavni pretres.
Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu u martu prošle godine protiv Jasne Matić i njenih saradnika zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, za šta je zaprećena kazna zatvora od dve do 12 godina.

Jasna Matić i Božidar Laganin

Jasna Matić i Božidar Laganin

Oni su osumnjičeni da su od 2006. do 2013. neosnovanim isplatama po osnovu "ugovora o nepostojecim autorskim delima" oštetili budžet Srbije za oko 120 miliona dinara, a za sebe i druge pribavili korist od 90 miliona dinara. Prilikom pokretanja postupka navedeno je da su optuženi tokom sedam godina zaključili 1.339 fiktivnih ugovora o autorskom delu, koji su sklopljeni, između zaposlenih u SIEPA, kao fizičkih lica i same Agencije.
Jasna Matić, koja je u pritvoru provela oko mesec dana, uhapšena je pošto je Ministarstvo privrede, na čijem je čelu u to vreme bio Saša Radulović podnelo krivičnu prijavu. Ona je bila je direktorka SIEPA od 2004. godine, a tri godine kasnije odlazi na mesto državnog sekretara u Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja kada 2008. postaje ministar za telekomunikacije. Na njeno mesto Vlada postavlja Vesnu Perić, koja ovom institucijom rukovodi naredne tri godine, a potom i Božidara Laganina koji je takođe na ovoj funkciji proveo tri godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP