Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SPECIJALNI SUD

Potvrđene optužnice za "Luku Beograd" i "Galeniku"

Autor: Tanjug / RTS / Telegraf | 31.01.2014 - 16:35:00h | Komentara: 1

Optužnica protiv bivšeg ministra Predraga Bubala i sedam njegovih saradnika zbog zloupotrebe položaja prilikom prodaje akcija u "Luci Beograd" preduzeću Milana Beka "Vorldfin" iz Luksembruga, potvrđena je u Specijalni sud u Beogradu. Potvrđena je optužnicu i protiv bivšeg generalni direktora “Galenike” Nenada Ognjenovića i još devet osumnjičenih. Oni su optuženi za nanošenje štete tom preduzeću u iznosu većem od 900 miliona dinara.

Predrag Bubalo

Predrag Bubalo | Foto: D. Danilović

Specijalni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ministra privrede i privatizacije Predraga Bubala i sedam njegovih saradnika, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj prilikom prodaje paketa državanih akcija u Luci Beograd preduzeću Milana Beka "Vorldfin" iz Luksembruga.
Protiv rešenja o potvrđivanju optužnice okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema rešenja, saopšteno je iz suda.
Krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) zaključilo je da je skup činjenica navedenih u optužnici "potkrepljen dokazima koji potkrepljuju osnovanu sumnju" da su okrivljeni učinili krivična dela koja im se stavljaju na teret i ujedno opravdavaju podizanje optužbe u ovoj krivičnoj stvari, navodi se u saopštenju.
Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je početkom decembra optužnicu protiv Bubala za krivično delo zloupotreba službenog položaja. Za isto delo tereti i izvršnog direktora Agencije za privatizaciju Miodraga Đordevića i Gorana Mrđu, direktora Centra za tržište kapitala Alekseja Misailovića, direktora Akcijskog fonda Aleksandra Gračanca i direktora Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasminu Dragutinović.
Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica optužnica obuhavata bivšeg direktora Privrednog društva "Luka Beograd" Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.
Bubalo je uhapšen 14. juna prošle godine i do 27. decembra je bio u pritvoru kada je pušten da se brani sa slobode.
Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković i Milan Beko na pocetku su bili zajedno u poslu oko Luke Beograd i u maloprodajnom lancu C-market, ali se Mišković povukao kasnije iz Luke, a Beko iz C-marketa.
Luka Beograd je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije. Beko ju je preuzeo 2004. i 2005. godine.

Ispitivanje trajalo nekoliko sati: Nenad Ognjenović

Nenad Ognjenović | Foto: A. Stanković

Specijalni sud u Beogradu potvrdilo je optužnicu protiv bivšeg generalni direktora “Galenike” Nenad Ognjenović i još devet osumnjičenih.

Oni su optuženi za nanošenje štete tom preduzeću u iznosu većem od 900 miliona dinara.

Optuženi i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema rešenja o potvrđivanju optužnice koje je doneto 29. januara, saopšteno je iz tog suda.

Krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja (za organizovani kriminal) Višeg suda u Beogradu (Specijalnog suda) našlo je da je skup činjenica navedenih u optužnici, potkrepljen dokazima te da je opravdano podizanje optužbe u ovoj krivično-pravnoj stvari, navodi sud.

Optužnica od 20. novembra podignuta je, pored Ognjanovića, i protiv nekadašnjeg direktora “Velefarma” Dragoljuba Vučićevića, kao i direktora “Farmatrejda” Radoslava Sekulića, saopšteno je iz tužilaštva.

Optuženi su i vlasnik zanatske radnje i privrednog društva “Livnica Jeremić” Miodrag Jeremić, zamenik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, vlasnik radnje “Pavlović” Dragan Pavlović, odgovorna lica u privrednim društvima “Farmanari” i “Unihemkom” Željko Jovović i Ljubica Prica, odgovorno lice u privrednom društvu “Trgošped-trans” Milan Vladović, kao i sudski veštak i ovlašćeni procenitelj Željko Birmančević.

Poslednji komentari
  • N.SAD Vreme: 31.01.2014 21:18h

    Zagrebacka Pliva je prodata za dve milijarde eura a Galenika prozivodi gubitke.Demokrate su svoju prapra unucad obezbedili i jos im nije dosta.Sad je samo borba za vlast da se spasu zatvora.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP