Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NESREĆA

Pozvao goste na slavlje, pa se pred njima slupao avionom!

Autor: N. N. Travica | 12.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Novosadski biznismen Tomislav Đorđević (64) i 28-godišnji mladić iz Beograda Bojan Joksimović, poginuli su juče oko 13.20 prilikom pada sportskog aviona. Vazduhoplovna nesreća se dogodila u ataru Bačkog Jarka, tokom proslave koja je organizovana u firmi „DTD Ribarstvo” povodom završetka građevinskih radova na izgradnji sportskog aerodroma.

Uzrok nesreće zasad nepoznat: Đorđević

Uzrok nesreće zasad nepoznat: Đorđević

Prema nezvaničnim tvrdnjama, avionom je upravljao Đorđević, koji je i vlasnik “DTD Ribarstvo”. Pre kobnog leta on je pozvao jednog svog prijatelja da isprobaju pistu.


- Đorđević je hteo da počasti kako prijatelje, tako i izvođače radova. Ovo je za njega bio veliki dan, koji je dugo čekao i kojem se radovao. Radostan dan pretvorio se u veliku tugu, kako za njegovu porodicu, tako i za sve prijatelje i zaposlene - rekao je za “Alo!” jedan od pozvanih gostiju na proslavi.

Sa Đorđevićem stradao i 28-godišnjak iz Beograda: Policija na uviđaju

Policija na uviđaju | Foto: R. Getel

Prema tvrdnjama prisutnih, vlasnik “DTD Ribarstva” u svom posedu imao je nekoliko ultralakih letelica i bio je veliki ljubitelj vazduhoplovstva. Na njegovom privatnom aerodromu prilikom pada letelice je bilo parkirano desetak malih sportskih aviona, koji su već isprobali ili čekali da isprobaju pistu.


Tragedija u ataru Bačkog Jarka

Tragedija u ataru Bačkog Jarka | Foto: R. Getel

- Beli avion je nisko leteo i odjednom je zaokrenuo. Mislili smo da je neki trik, manevar, ali je ubrzo avion kljunom krenuo prema kukuruzima i za svega nekoliko trenutaka se iz nepoznatih razloga zakucao u zemlju, stotinak metara pd piste. Odjednom je iz kukuruza počelo da se dimi. Nismo verovali šta vidimo. Na mesto tragedije odmah su pozvani Hitna pomoć i vatrogasci, ali nažalost, ni pilotu ni kopilotu pomoći nije bilo. Nakon intervencije vatrogasaca, lekari su konstatovali smrt - dodao je naš sagovornik i naveo da je prilikom udara u tlo na avionu izbio plamen, a čula se i eksplozija.


- Osam aviona je bilo poređano na pisti. U 13 časova je trebalo da aerodrom koji je građen od maja bude zvanično otvoren. Tragedija se brzo desila. Dok sam došao na lice mesta, avion je već bio na zemlji - rekao je Vlado Marčeta.


Sve se odigralo u sekundu: Vlado Marčeta

Sve se odigralo u sekundu: Vlado Marčeta

Pored policije, na lice mesta je došao i javni tužilac, kao i komisija Direktorata civilnog vazduhoplovstva. Tokom čitavog popodneva, u dvorištu “DTD Ribrastva” smenjivali su se rodbina, prijatelji i poznanici stradalih. Nakon policijskog uviđaja, tela stradalih su preneta u Institut za sudsku medicinu u Novom Sadu radi obdukcije, a Direktorat civilnog vazduhoplovstva će ispitati stanje letelice i uslove koji su pratili let.

Ko je Tomislav Đorđević!

Tomilsav Đorđević (64) rođen je u Beloljinu, a odrastao u Vranju. Već sa 25 godina dolazi na mesto tehničkog direktora fabrike ulja “Mladost” u Šidu, a četiri godine kasnije postaje generalni direktor Zavoda za urbanizam u istom mestu. Devedesetih godina se otisnuo u privatni biznis. Osnovao je Yuco banku 1992. godine, kasnije poznatu kao Meridijan banka. Prodavši je 2006. godine, osniva “NS Invest”, preduzeće za pružanje usluga menadžmenta i konsaltinga. U žižu javnosti dospeo je 2010, kada je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio položaj i da je oštetio poslovanje Ribarskog gazdinstva „Beograd“ kako bi RG Bački Jarak i sebi pribavio korist od oko tri miliona evra. Đorđević je bio optužen i za izdavanje nekretnina “Ribarskog gazdinstva“ ispod tržišne vrednosti. Iz zatvora je odlukom Apelacionog suda pušten 12. maja 2011, nakon devet meseci.

Hronologija nesreća civilnih vazduhoplova
- Jun 2013. Pilot neregistrovanog motornog zmaja u blizini Kovina zakačio letelicom električni vod i prilikom pada je teško povređen.
- Mart 2013. Paraglajderka S. R. poginula je kada je neposredno posle poletanja ispala iz sedišta sa visine od oko 70 metara i pala na tlo.
- Avgust 2012. Sportski avion se srušio kod mesta Ratari, kod Obrenovca, a prilikom pada su poginula dva muškarca.
- Jul 2012. Na aeromitingu u Jagodini, jedan padobranac je povređen zbog otkazivanja glavnog padobrana.
- Mart 2012. Na aerodromu Lisičji jarak kraj Beograda poginuo je padobranac prilikom trećeg skoka iz aviona, a istog dana teško je povređen još jedan pilot u udesu sportskog aviona na letelištu Vojka kod Stare Pazove.
- Novembar 2011. Jedna osoba je poginula, a druga je teško povređena kada se sportski avion „pajper“ srušio u selu Medveđa kod Trstenika.
- Avgust 2011. Dogodila su se tri udesa u kojima je povređeno više osoba i stradao je jedan pilot paraglajdera.
- Maj 2011. Avion „cesna 206“ je 19. maja prinudno sleteo u blizini mesta Zlokus, kod Požege, a pilot i kopilot su bili lakše povređeni.
- April 2001. Poginuo je pilot paraglajdera, a tri osobe su izgubile život i u padu privatnog aviona „cesna 172“.

Poslednji komentari
  • Dobrivoje crnotravac Vreme: 13.10.2014 04:10h

    Čitao sam njegov bogat i po prilično sumnjiv dosije. Čovek se bavio svim i svačim vrlo ,,uspešno,, imao je sve i više od toga, jedino mu je falilo da poleti - da pilotira... Međutim o pokojniku sve najlepše.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP