Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SLAVA MU!

Preminuo Bora Todorović!

Autor: A.O. | 07.07.2014 - 09:50:00h | Komentara: 10

Slavni glumac je umro jutros u Kliničkom centru Srbije, saznaje alo.rs.

Bora Todorović

Bora Todorović | Foto: Zoran Lončarević

Kontaktirali smu portparolku Kliničkog centra Srbije gospođu Aleksandru Berić koja nam je potvrdila da je glumačka legenda jutros preminula.

- Na veliku žalost svih nas, gospodin Todorović je rano jutros preminuo - rekla je Berićeva.

Bard srpskog glumišta preminuo je jutros, nakon nekoliko dana provedenih u bolnici u kritičnom stanju.

Bora Todorović (84) je pre nekoliko dana imao moždani udar i pao je u komu, rekli su nedavno izvori iz Kliničkog centra Srbije.
Bori Todoroviću je navodno pozilo nedugo nakon operacije slepog creva. Operacija je protekla u redu, ali on se nekoliko dana kasnije požalio na bolove i odjednom mu je pozlilo. Lekari su ga operisali i konstatovali da je imao moždani udar.
Bard srpskog glumišta pre godinu se pozdravio se s glumom, a tek nedavno je postao i deda.
Rođen je u učiteljskoj porodici i u Beogradu 5. novembra, 1930. godine. Studije mašinstva je zamenio glumom i studirao u klasi sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem i Markom Todorovićem kod profesora Joze Laurenčića. Brat je slavne Mire Stupice i otac je glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović.
Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali je sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom ubrzo otišao u Zagreb i četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (1957-1961).
Po povratku u Beograd igrao je u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se i najduže zadržao igrajući u predstavama "Arsenik i stare čipke", "Sprovod" , "Razvojni put Bore Šnajdera", "Kape dole"", "Druga vrata levo", "Mrak i šuma gusta", "Pseće srce"…
Pogledajte Todorovića u ulozi Đenke.

Na filmu i u serijama je ostvario veliki broj značajnih uloga, prepoznatljivim po njegovom ozbiljnom izrazu lica čak i kada su u pitanju komedije.

Mnoge replike likova koje je igrao danas su prepoznatljive i često se citiraju. Igrao je u vrlo različitim ulogama, od pionira nove umetnosti filma i zagovornika novih sloboda u filmu "Maratonci trče počasni krug"; komičnog lopova i prevaranta koji preživljava ratne godine u "Balkan ekspresu" do vođe romske mafije u "Domu za vešanje" i lika Luke Labana u "Profesionalcu".

Uloga u seriji "Vruć vetar"

Bora Todorović bio je dobitnik brojnih priznanja i nagrada – osvojio je Sterijinu nagradu za ulogu u predstavi "Maratonci trče počasni krug", nagradu Ćuran za uloge u predstavama "Maratonci trče počasni krug", "Mrešćenje šarana", "Pseće srce", "Lari Tompson—tragedija jedne mladosti", nagradu "Zoranov brk" za ulogu u predstavi "Povratak", nagradu Pavle Vujisić za životno delo, Gran pri za ulogu u "Profesionalcu" u Kanu…

Poslednji komentari
  • RAKA Vreme: 07.07.2014 10:09h

    Laka mu zemlja,legenda!

  • Jones Vreme: 07.07.2014 11:11h

    Neka mu je večna slava.Naše je bogatstvo, zadovoljsto i čast bilo gledati njegove filmove i predstave.Moje saučešće porodici

  • Nemke Vreme: 07.07.2014 11:59h

    Neka ti je vecna slava!

  • Vasa Vreme: 07.07.2014 16:37h

    Steta...

  • Забрањени Vreme: 07.07.2014 19:22h

    Pocivaj u miru, Humska 1 ce te pamtiti!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP