Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NASILJE U NOVOM SADU

Pretučen romski aktivista i muzičar Olah Vince!

Autor: Beta | 08.01.2014 - 12:30:00h | Komentara: 1

Romskog aktivistu i muzičara iz Novog Sada Olaha Vincea istukli su nepoznati muškarci u tom gradu u, kako je rekao Vince, "klasičnoj sačekuši".

policija policajci hapšenje

Policija taga za napadačima | Foto: Nebojša Marković

Olah Vince je agenciji Beta ispričao da je preksinoć, za Badnje veče, šetao sa suprugom, kada su ih ispred njihove kuće u naselju Telep sačekala četvorica muškaraca na ulici i još dvojica u dvorištu kuće.
"Pitali su me da li sam ja Olah Vince i čim sam odgovorio da jesam, njih dvojica su me dvaput udarili u glavu", naveo je Vince. Dodao je da je odmah otišao u bolnicu, gde su mu konstatovali posekotinu i oteklinu na glavi, a slučaj je odmah prijavio i policiji.
"Jako smo uplašeni, i ja i moja porodica. Nikada mi se tako nešto nije dogodilo, mokrio sam od straha u krevet iste noći. Mislio sam da je to vreme prošlo, ali izgleda da nam se devedesete godine opet vraćaju", rekao je Vince.
On je dodao da je tokom druge polovine prošle godine dobijao anonimne telefonske i SMS pretnje i rekao da su pretnje počele onoga momenta kada je u medijima počeo da iznosi optužbe za korupciju i diskriminaciju, na račun gradskih vlasti u Novom Sadu, ali i na račun Nacionalnog saveta Roma i Kancelarije za inkluziju Roma Vojvodine.
Vince je prošlog juna organizovao protetstni performans u centru Novog Sada, nezadovoljan zbog činjenice da su gradske vlasti u Novom Sadu odvojile svega 50.000 dinara za organizaciju Internacionalnog romskog muzičkog i multimedijalnog festivala, NS Rom fest.
Performans je prekinuo nakon što mu je članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić obećala da će Grad izdvojiti još sredstava za taj festival, ali, dodao je Vince, ona to obećanje nije ispunila.
Naveo je da se potom žalio ombudsmanu na način na koji su iz gradskog budžeta raspoređena sredstva za nevladine organizacije, gde su, kako tvrdi, najveći deo novca dobila novoosnovana udruženja gradjana.
Internacionalni romski festival NS Rom fest organizovan je 2011. i 2012. godine u glavnom gradu Vojvodine. Festival je 2011. godine sa 350.000 dinara podržao Grad, a sa 400.000 Pokrajina, dok je za 2012. godinu Grad izdvojio 500.000 dinara.
"Ni u kom slučaju neću da povezujem napad na mene sa ovim zbivanjima. Nas ne interesuje ko je na vlasti u gradu. Ne interesuje nas politika, zanima nas jedino da promovišemo romsku kulturu", rekao je Olah Vince.
Poslednji komentari
  • Amir Vreme: 08.01.2014 14:39h

    Ja sam rom , zivim u svedsku i respektuje se covjek nema veze sta si i kudak si!! nazalost romi u srbiju jos i dan danas nemaju sanse za posao, sansu da nesto rade cim se rodi rom, ima stempil da je lopov.... to je najveca diskriminacija sto postoji..... Srbija nece nikad uci u EU dok ne prestanu da bude se nacionalisti i dok se nepocne respektovati svi ljudi!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP