Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

PROTESTUJE

Pritvorenik mesec dana štrajkuje glađu

Autor: P.V. | 15.05.2013 - 14:47:00h | Komentara: 2

Tačno mesec dana Ilija Filipović (33) štrajkuje glađu u pritvoru istražnog zatvora u Valjevu. Valjevac protestuje tvrdeći da Osnovni sud krši zakona o krivičnom postupku, samo zato što je ''obeležen'', pošto je ranije bio osuđen na 12 godina zatvora zbog oružane pljačke benzinske pumpe.

Ilija Filipović

Ilija Filipović

Filipović je u pritvoru zbog nasilničkog ponašanja, posle svađe sa vlasnikom jednog valjevskog kafića, koji je policiji prijavio da mu je Ilija pretio.


- Pritvor mi je određen od strane istražnog sudije na osnovu krivične prijave za nasilničko ponašanje 3. marta, a nakon okončanja istrage produžen 26. marta rešenjem veća Osnovnog suda. Kako je reč o skraćenom postupku, sudija je bio dužan da suđenje zakaže odmah po prijemu optužnice, ali to još nije učinio. Šta više, nije prihvatio ni predlog tužioca da 14. aprila bude završen dokazni postupak i izrečena presuda. U skraćenom postupku, pritvor je po članu 436. ZKP-a moguće odrediti samo ako se radi o krivičnom delu sa elementima nasilja, ali tokom istrage niko od svedoka i oštećenih nije izjavio da sam fizičku silu primenio prema bilo kome. Kako je moguće da Urošu Mišiću, koji se zbog istog krivičnog dela predao 26. marta, presuda donese već 11. aprila, ili isti zakoni ne važe u Beogradu i Valjevu – piše Filipović iz pritvora, objašnjavajući da je u štrajk glađu stupio zbog ''bahatosti'' Osnovnog suda, samo zato što je ''povratnik'', iako, kako kaže, dve godine pošto je odlužio zatvorsku kaznu ''vodi potpuno normalan život''.

S druge strane, u Osnovnom sudu kažu da je Filipović već pet puta osuđivan na zatvorske kazne u Valjevu i Beogradu, od od teške krađe, preko nedozvoljenog držanja oružja i municije, do nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi.

- To je bilo poslednje delo sa elementima nasilja, od čije pravosnažne presude nije prošlo ni godinu dana. Sve ovo su osobite okolnosti koje ukazuju da će ponoviti krivično delo ako mu bude ukinut pritvor – objašnjava predsednica suda Ljiljana Karać.

Izvor ''Alo!'' iz istražnog zatvora kaže da Filipovića redovno obilaze lekari i da je njegovo trenutno stanje stabilno, s obzirom da uzima vodu i vitamine.
 
Poslednji komentari
  • Boks Vreme: 15.05.2013 21:36h

    Šteta šta rade momku,a posle se pitaju zašto neko ulazi u svet kriminala.

  • odabran Vreme: 17.05.2013 12:37h

    Pravda za Iliju!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP