Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NEBOJŠA JANJIĆ U APSU

Priveden pomoćnik bivšeg ministra životne sredine Olivera Dulića

Autor: Blic | 02.10.2013 - 10:30:00h | Komentara: 0

Pripadnici Uprave kriminalističke policije priveli su Nebojšu Janjića pomoćnika bivšeg ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića. Takođe, privodi se i Mile Brežančić suvlasnik i direktor Privrednog društva „MB Gas“ doo, saznaje Blic.

Nebojša Janjić

Nebojša Janjić

Oni se, kako saznajemo sumnjiče za primanje i davanje mita i zloupotrebu službenog položaja.


Janjić je bio privođen i saslušan u oktobru prošle godine, u isto vreme kada su saslušni Dulić i direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak. Svi oni su se sumnjičili za krivično delo zloupotrebe službenog položaja u vezi sa izdavanjem dozvole slovenačkoj firmi “Nuba invest” za postavljanje optičkih kablova.


Tužilac za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića rekao je tada da je to tužilaštvo sa Upravom kriminalističke policije od marta 2012. godine vodilo predistražni postupak povodom izdavanja dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama glavnih puteva od Beograda do granice s Makedonijom, Bugarskom, Rumunijom, Mađarskom i Hrvatskom.

Saslušan Brežančić, negira da je podmitio Janjića
Direktor i suvlasnik firme "MB gas oil" Mile Brežančić negirao je danas, na saslušanju u policiji, da je dao mito bivšem pomoćniku ministra životne sredine i prostornog planiranja Nebojši Janjiću i ostvario imovinsku korist od 10 milina evra za svoje preduzeće, prenosi Tanjug.


Brežančić je u Upravi kriminalisitčke policije izneo odbranu i negirao izvršenje krivičnog dela za koje se tereti, rekli su Tanjugu njegovi advokati Nemanja Govedarica i Dejan Dobrosavljević.


Brežančiću i Janjiću je danas određeno zadržavanje od 48 sati, a večeras bi trebalo da budu privedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal na saslušanje.


Nakon što ih sasluša, tužilaštvo će odlučiti o daljim koracima u tom slučaju.

Sumnja se da je Janjić 2009. i 2010. godine, dok je obavljao funkciju pomoćnika ministra u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, u dva navrata primio poklon u novcu, u iznosu od 152.000 evra, a kako se sumnja, novac mu je poklonim Brežančić.


Janjić mu je za uzvrat izdao Akt o urbanističkim uslovima i doneo rešenje o odobrenju za izgradnju za već izgrađene objekte privrednog društva "MB Gas oil" i tako omogućio preduzeću da lažno prikaže da je objekat legalno izgradjen.


Na taj način je omogućeno da se uknjiži pravo svojine nad objektima u vrednosti od najmanje 10 miliona evra, što je iznos imovinske koristi osumnjičenog Brežančića i privrednog društva "MB Gas oil".


Osim toga, omogućeno mu je i da uknjiži pravo korišćenja na zemljištu ukupne površine 14.191 kvadratnih metara, koje je u državnom vlasništvu, a čiji je korisnik DP Prva srpska fabrika šećera "Dimitrije Tucović".


Na taj način je osumnjičeni Janjić pribavio imovinsku korist "MB Gas oilu" u iznosu od 1.135.280 dinara, što predstavlja vrednost zemljišta na kome je objekat izgrađen, a na štetu fabrike šećera, odnosno budžeta Srbije.


U oktobru prošle godine tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Janjića, Dulića i bivšeg direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka u vezi sa izdavanjem dozvole slovenačkoj firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova, ali nije tražilo da im se odredi pritvor.


Protiv Janjića, Dulića i Drobnjaka u toku je dopuna istrage povodom tog slučaja, pošto je Apelacioni sud vratio optužnicu tužilaštvu za organizovani kriminal na doradu krajem juna.


Optužnica koja je vraćena na dopunu teretila ih je da su investitoru "Nuba invest" iz Beograda nezakonito izdali prvo saobraćajno tehnike uslove, potom lokacijske dozvole, zatim saglasnosti i na kraju gradjevinske dozvole, i pored upozorenja zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i preduzeću "Putevi Srbije" da za to nisu ispunjeni propisani uslovi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP