Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

POLICIJSKA AKCIJA

Privođenja zbog malverzacija u Razvojnoj banci Vojvodine

Autor: A. O. | 23.05.2013 - 08:34:00h | Komentara: 0

U nastavku istrage na rasvetljavanju zloupotreba u Razvojnoj banci Vojvodine, po nalogu Tužilaštva u toku je privođenje Gorana Kostića bivšeg predsednika Izvršnog odbora i Jelene Kokelj Protić, bivšeg člana Izvršnog odbora RBV.

Akciju sprovode pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Razvojna banka Vojvodine

Razvojna banka Vojvodine | Foto: rvb.rs

 Oni se privode po nalogu tužioca za organizovani kriminal. Kostić i Kokelj Protić se sumnjiče da su zloupotrebili službeni položaj u postupku odobravanja kredita i bankarskih garancija privrednim društvima pod kontrolom Dušana Borovice, vlasnika više preduzeća u sistemu "Borovica", koji je uhapšen 9. maja zbog sumnje da su njegove firme dobile nezakonit kredit od RBV.


Policija je u martu uhapsila troje bivših rukovodilaca ove banke zbog nezakonitih kreditnih plasmana kojima su napravili štetu od 2,6 milijardi dinara.

- Osumnjičeni su od 2009. do 2012. većem broju privrednih društava odobrili 45 kredita. Ti krediti su dati bez adekvatnih obezbeđenja i tako, usled nesposobnosti otplate ovih preduzeća, a na štetu banke, privatne firme su pribavile oko 2,6 milijardi dinara - saopštio je MUP.

"Postoji osnovi sumnje da su G.K. i J.K.P. kao odgovorna lica „Razvojne banke Vojvodine“ počinili produžena krivična dela zloupotrebe službenog položaja odgovornog lica u postupku odobravanja plasmana – kredita i bankarskih garancija. Kredite i bankarske garancije obezbeđene su privrednim društvima pod kontrolom osumnjičenog D.B. „Borovica transport“ d.o.o. Ruma, „Borovica transport- put.“ d.o.o Ruma, „Panonija putevi.“ d.o.o Ruma, „Sremski putevi“ d.o.o. Ruma, „Putevi“a.d. Sremska Mitrovica, „Hidrograđevinar“a.d. Sremska Mitrovica, „Dunav grupa agregati“ d.o.o. Novi Sad, „Vojvodinaput- Zrenjanin“ a.d. Zrenjanin, „Napredak“ a.d. Apatin i „Rumatrans“ a.d. Ruma", navodi se u saopštenju MUP-a.

Mediji su početkom godine spekulisali da je policijski deo istrage o poslovanju Razvojne banke završen i da slede privođenja i saslušanja. Prema medijskim napisima, istragom je obuhvaćen period od pet godina u kome je utvrđena „pljačka“ od 20 miliona evra, po sličnom modelu kao i u Agrobanci - podizanjem nenaplativih kredita uz političku zaštitu. Navođeno je da će biti saslušani bivši rukovodioci Razvojne banke, kao i čelnici pokrajinske vlasti.

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić je za B92 izjavio da je odluka nekadašnjeg državnog vrha bila da preuzme bivšu Metals banku (od koje je nastala Razvojna banka Vojvodine) kako bi se izbegao scenario iz svetske ekonomske krize bankarskog kolapsa.

Krajem marta privedene su tri bivša čelnika Razvojne banke zbog sumnje da su oštetili ovu instituciju za 25 miliona evra.

Predsednik vlade Ivica Dačić rekao je još prošle godine da je u Razvojnoj banci Vojvodine pronevereno na desetine miliona evra, kao i da će insistirati na istrazi te pljačke.

Dušan Borovica, vlasnik više preduzeća u sistemu "Borovica" uhapšen je 9. maja ove godine, zbog sumnji za uzimanje nezakonitih kredita od RBV a pre toga već je hapšen i u oktobru prošle godine.

Borovicine firme, osim kredita koji je "Pinki" dobio od EBRD, šakom i kapom dobijale sredstva i od Fonda za razvoj Vojvodine i Razvojne banke Vojvodine, ali i drugih banaka, pisali su ranije mediji.

Šest preduzeća kojima upravlja Borovica nalaze se u blokadi u ukupnom iznosu većem od 1,5 milijardi dinara, a dug novosadske firme "Dunav grupa agregati" (nekadašnji "Heroj Pinki") je najveći i iznosi blizu 712 miliona.

Borovica, koji je vlasnik "Vojvodinaputa", hapšen je i u oktobru prošle godine zbog sumnje da je oštetio budžet opštine Nova Crnja za 3,1 milion dinara, nakon čega je oslobođen.  

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP