Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ZA GINISA

Prodavci magle na optužnici!

Autor: A. D. | 27.01.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

Beogradsko više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv članova udruženja „Gem kolekšn klub“, koji se terete da su piramidalnim prevarama nezakonito prisvojili najmanje 27 miliona evra, a državu poreskim utajama olakašali za više miliona evra, saznaje „Alo!“. Za prevaru, kako se sumnja, zasnovanu na bogaćenju preko grbače lakovernih osoba, tereti se čak 78 osumnjičenih prodavaca magle, među kojima ima i advokata!

Hapšenje

Hapšenje | Foto: Shutterstock

Optuženi akteri piramidalne prevare su udruženje „Gem kolekšn“ osnovali 2004. i do hapšenja u junu prošle godine u njega uvukli 14.000 članova. Kako se sumnja, novi članovi, zaslepljeni pričom o boljem životu i bogatstvu, a među njima je bilo i veoma bolesnih osoba kojima je novac bio neophodan za lečenje, za pristupanje u udruženje i komplet knjiga „Put ka uspehu“ davali su po 2.290 evra. Za dovođenje svakog novog člana navodno su dobijali po 540 evra kao procenat, čime su eventualno vraćali uloženo ili zarađivali. U delovanju gemovaca, kako se sumnja, bilo je i elemenata sektaškog delovanja jer su se na „seminarima“ izgovarale mantre „ooo geeem“, slušale uvek iste pesme, a članovi su upozoravani da o „unosnom biznisu“ ne smeju nikome da govore. Građani su regrutovani putem oglasa u kojima im je, bez objašnjenja, nuđena velika zarada ili su ih u klub uvlačili poznanici koji su takoreći već bili u šemi.


Drašković

Drašković

„Tokom istrage saslušano je stotinu svedoka. Oni u zahtevu tužilaštva za sprovođenje istrage nisu imali status oštećenih. Neki od njih su saslušavani zamolnim putem, od njih su uzimane izjave u Užicu, Somboru i drugim gradovima Srbije. U početku je bilo 25 osumnjičenih, ali je posle nekoliko zahteva za proširenje istrage njihov broj dogurao do 78, koliko ih se nalazi na optužnici. Neki od njih su prethodno saslušani kao svedoci, ali im se tokom veoma iscrpne istrage promenio status“, kaže za „Alo!“ izvor iz Palate pravde i dodaje da, zbog broja optuženih, optužnica verovatno neće uskoro postati pravosnažna, kao i to da se većina optuženih brani sa slobode.


Mozak operacije, kako se sumnja, jeste prvooptuženi Zoran Miljaković, beogradski advokat sa, prema policijskim informacijama, velikim brojem nekretnina u prestonici i u Beču. On je s još oko 20 osoba, mahom advokata i vlasnika preduzeća, uhapšen u policijskoj akciji „Prizma“, koja je sprovedena u Beogradu, Šapcu, Valjevu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu i Sremskoj Mitrovici. Optužen je i Stanislav Drašković (61) iz Šapca, koji se, kako se sumnja, nalazi u samom vrhu piramidalnog udruženja. Novac su građani uplaćivali na osnovu fiktivnih faktura, a sumnja se da je završavao na računima ofšor kompanija na Kipru i Devičanskim ostrvima.
 

Godinama vrbovali nesmetano žrtve
Akterima primidalne prevare ovo nije prva optužnica jer su još 2003. godine, zbog iste šeme, bili optuženi za nelegalnu trgovinu u organizovanom obliku, zbog čega su dobili uslovne osude. Optužnica je obrazložena neovlašćenim posredovanjem u trgovini proizvoda firme „Fit for sakses akademi“, sadržanog u četiri knjige „Kurs - uspešan put“.

Poslednji komentari
  • Prason Vreme: 27.01.2013 12:11h

    Ima još takvih sumnjivih organizacija u Srbiji kao npr.East-West Bridge gde su u rukovodstvu te organizacije između ostalih i ministri,državni sekretari u Vladi R epublike Srbije, inostrani ambasadori i sl. Zašto se o tome ćuti i zašto istražni organi i agencija za borbu protiv korupcije ne radi svoj posao.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP