Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ŠOKANTAN SNIMAK NA INTERNETU

Profesorka medicine: "Tukla sam dete, ali je otac kriv za to!"

Autor: Ekipa Alo! | 27.05.2014 - 20:40:00h | Komentara: 13

“Da, tukla sam dete po guzi nekoliko puta, ali ga je otac namerno razdraživao, navodio na nestašluke, kako bi doveo do željene scene. Snimak koji je postavljen na društvenim mrežama datira još iz 2009. i montirana je verzija snimanja koje je trajalo nedeljama bez mog znanja, dakle nelegalno, a sve to da bi mene diskreditovali kao roditelja i dobijanja starateljstva. Ako sam ja monstrum, kakav je onda to otac koji ne staje u odbranu deteta - kaže za “Alo!” S. Ž. B., profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, glavni akter zapanjujućeg snimka koji je ovih dana preplavio društvene mreže, a na kom se vidi kako ona brutalno bije svog tada dvoipogodišnjeg sina M. B., a koji uskoro puni sedam godina.

Na snimku, “SOS stop nasilju” u trajanju oko 12 minuta, između ostalog, vidi se kako majka S. Ž. B. maltetira dete - bije ga, baca, vuče, i sve to uz pogrdne reči i psovke. Snimak je na društvenim mrežama postavljen 21. februara, ali je ovih dana izazvao veliku pažnju i zgražavanje i ima više od pola miliona pregleda.

Bivši suprug postavio kamere po stanu

Bivši suprug postavio kamere po stanu

 - U vreme kada je snimano živela sam sa suprugom, njegovim bratom i majkom u porodičnoj kući na Bežanijskoj kosi. Snimak je napravljen u svrhu diskreditovanja mene kao roditelja i dobijanja starateljstva nad detetom, jer iako smo živeli pod istim krovom do 2011, suprug i ja smo pokrenuli brakorazvodnu parnicu. Ovo je očajnički potez jednog čoveka koji je iscrpeo sve pokušaje da zvaničnim i zakonskim putevima dobije dete. Moj bivši suprug je podneo devet prijava protiv mene svim institucijama koje se na snimku spominju i u svih devet slučajeva optužbe su odbačene sa nalazom da nema elemenata zlostavljanja i da je reč o montiranom, dakle lažiranom snimku. Sve ove institucije su videle sirov, nemontirani snimak i donele takav zaključak. Kada je video da više ništa ne može da uradi, i da dete po sili zakona pripada majci, on je došao na ideju da snimak izmontira i pusti u javnost. Ovo je medijski linč, i nije mi žao mene, već deteta, čiji je interes ovim narušen. Moj sin i ja smo 2011. napustili supruga, kada sam dobila sudsku odluku o privremenom starateljstvu - ističe S. Ž. B., dodajući da je godinu kasnije dobila i odluku o starateljstvu i da otac viđa dete dva puta sedmično. 

Na snimku se vidi kako  majka bije  dvoipogodišnjeg  sina

Na snimku se vidi kako majka bije dvoipogodišnjeg sina

 S druge strane, njen bivši suprug S. B. nije želeo previše da govori o ovom slučaju. 
- Nemojte mene ništa da pitate, imate odgovorne, pa pitajte njih. Pitajte Centar za socijalni rad koliko sam ih puta još od 2009. molio da nešto preduzmu, pitajte zaštitnika građana koji je svojevremeno detetu dao status žrtve nasilja i dao preporuke. I je l’ se neko pridržavao toga? Imate sve te stručnjake, nemojte mene pitati, već njih. Šta mogu još ja da učinim. Viđam dete dva puta nedeljno - rekao je za “Alo!” otac S. B. pre nego što je spustio slušalicu i priznao da je reč o snimcima sa kamera. I otac se pojavljuje na snimku, ali ne uzima sina u zaštitu, već postavlja pitanje majci: “Zašto biješ dete svaki dan?”
Imena aktera ove priče poznati su redakciji “Alo!”, ali ih ne objavljujemo u cilju zaštite interesa deteta.

Majka baca dete na pod...

Majka baca dete na pod...

 Među mnogim institucijama i imenima pojedinaca na snimku stoji i ime Zaštitnika građana Saše Jankovića, za koga se navodi da je, kada je taj slučaj bio aktuelan, detetu “priznao status deteta žrtve zlostavljanja”. On je Tanjugu potvrdio da je na taj slučaj reagovao kao zaštitnik građana još pre tri godine, te da su nakon toga utvrđeni propusti u radu Centra za socijalni rad, čije ime nije želeo da pomene jer je to, kako je rekao, u interesu deteta. “Odgovorni u tom centru su smenjeni zbog tog propusta, a prema detetu su preduzete sve mere zaštite u skladu sa zakonom i nema nikakvih indicija da sada u ovom slučaju postoje bilo kakvi problemi”, tvrdi Janković.


Advokat Tomić: Ima elemenata grubosti

„Dečja ambasada se bavi zaštitom prava deteta i mi smo pristali da izvršimo neku vrstu nadzora. Godinu dana smo posećivali dete, bez mešanja u supružnički odnos i moja procena je da na snimku ima autentičnih elemenata grubosti. Majka je na početku to negirala uz plač i suze, međutim, moja procena je da su kod deteta te posledice prevaziđene od napuštanja porodičnog doma i da ono sada ima sasvim dobar odgoj“, objašnjava za naš list advokat Duško Tomić, generalni sekretar Dečje ambasade.

Ministarstvo: Majka bila isprovocirana

Povodom ovog slučaja u nadležnom Ministarstvu za rad i socijalna pitanja kažu da su sve institucije reagovale po zakonu, profesionalno i u najboljem interesu deteta.
“Nadležni organ starateljstva dao je nalaz i stručno mišljenje o podobnosti za vršenje roditeljskog prava i to je potvrdila i komisija sudskih veštaka Klinike za neurologiju i psihijatriju dece i omladine. Nalaz je zasnovan na proceni porodičnih odnosa roditelja maloletnog M. B, njihovim karakteristikama ličnosti i mogućnostima da obezbede uslove za njegov nesmetan rast i razvoj. Stručnjaci organa starateljstva su cenili i video materijal koji im je bio ponuđen kao dokaz, a za koji je procenjeno da je reagovanje majke bilo situacione prirode uz ozbiljnu indukciju i provokaciju, koje se može poistovetiti sa emocionalnim zlostavljanjem, ali je proveru svoje ocene zatražio od tužilaštva i drugih službi”, saopštilo je Ministarstvo uz napomenu da je tužilaštvo koje je imalo na raspolaganju celovit video snimak 2010. odbacilo krivičnu prijavu zbog nasilja u porodici, koju je podneo S.B. Navodi se i da je komisija Ministarstva, postupajući po obaveštenju Zaštitnika građana, 7. juna 2011. izvršila nadzor nad stručnim radom tima stručnjaka nadležnog organa starateljstva. “Konstatovano je da je posle prekida zajednice, pre formalnog razvoda braka, obezbeđeno sigurno i stimulativno okruženje za dalji razvoj deteta, što je i prvostepeni sud prihvatio kao valjanu osnovu za odlučivanje, a kasnije i potvrdio u drugostepenom postupku”, navode u ovoj ustanovi i napominju da su nastavili da prate ovaj slučaj, pribavljanjem izveštaja od institucija koje pored majke brinu o detetu (predškolska ustanova, dom zdravlja...). Na osnovu svega toga, kažu u Ministarstvu, utvrđeno je da je maloletni M. B. bezbedan, zdrav i urednog razvoja.
Poslednji komentari
  • Gaga Vreme: 28.05.2014 00:14h

    Sramota!!! Kakva drzava, takvo i tuzilasto i nazalost sutra i omladina. U svakoj normalnoj zemlji bi joj dete bilo momentalno oduzeto a ona kaznjena a u nasoj je ona bila isprovocirana??!!! Ej Srbijo jadna li si!!! I bez obraza i casti, korumpirana i prljava. Uzas, gade mi se svi pobrojani na snimku i nije mi jasno kako zive i kako li se sebi pravdaju, valjda sebi ne mogu da servijaru ove gluposti koje pricaju narodu. Fuj

  • zizi Vreme: 28.05.2014 06:34h

    Iako se radnja dogodila prije više godina i tokom zajedničkog života u bračnoj zajednici aktera ove priče , mislim da ove osobe zaslužuju psihijatrijski i psihološki tretman. Na osnovu pročetanog i prikazanog snimka može se zaključiti da je u pitanju patologija oba roditelja, oca kao posmatrača nasilja i "majke" kao zlostavljačice. Pitam se da li ova žena može da radi u procesu nastave i sa mladima???? mnogo pitanja???? Nisam sigurna da ovo dete nakon ovakvog tretmana može odrasti u psihički i mentalno zdravu osobu. Neophodan je kontinuiran nadzor i praćenje ove porodice u interesu daljeg razvoja deteta. Mnogo propusta je urađeno i od nadležnih institucija, očito je da se radi o uticaju majke koja je imala veze kao univerzitetski profesor, nažalost.

  • Katerina Vreme: 28.05.2014 08:16h

    Ovo nije normalno... jadno dete....

  • Tatjana Vreme: 28.05.2014 08:59h

    Ako je sve tacno sto smo procitali,onda oba roditelja nisu sposobna za roditeljstvo! !Majka bije,otac krisom snima! Zar nije mogao da "otrgne" dete od "razjarene"majke? Oboje snose podjadnaku odgovornost!Srasno!

  • Tatjana Vreme: 28.05.2014 09:01h

    Majka bije,otac snima! Oboje snose podjednaku odgovornost za maltretiranje deteta! Strasno!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP