Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

BEOGRAD

Protest protiv nasilja nad ženama

Autor: Tanjug | 21.05.2015 - 19:00:00h | Komentara: 3

Predstavnice Autonomnog ženskog centra okupile su se danas na Trgu Republike kako bi ćutanjem, obučene u crno, podsetile na žene žrtve porodičnog nasilja i zahtevale sistemski odgovor države koja, kako tvrde, ne čini dovoljno da ubistva žena budu zaustavljena.

Protest protiv nasilja nad ženama

Protest protiv nasilja nad ženama | Foto: ALO!

Skupu je pristvovao i zaštitnik gradjana Saša Janković koji je istakao da su danas ministri pravde, unutrašnjih poslova održali sastanak na kome je doneta odluka da se pooštri kaznena politika, da se uvede krivično delo proganjanja kao i obavezni psihosocijalni tretman nasilnika.

Janković je novinarima rekao da je država potpisala Konveciju Saveta Evrope o sprovodjenju borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.
- Kao zaštitinik gradjana, ja sam još 2011. i 2012. godine ponovo inicirao ove stvari i nadamo se svi zajedno da će ovakve tragedije postati prošlost - naglasio je Janković.

On je dodao da je Narodna skupština od ombudsmana dobila izveštaj o sprovodjenju posebnih protokola radi zašstite nasilja nad ženama koje se, rekao je on, još uvek nedovoljno sprovode.

- Zbog toga nam ne ostaje ništa drugo nego da se kao gradjani pridružimo ovom skupu i da od državnih organa, a pre svega od izvršne vlasti, tražimo da efikasnije sprovode zakone i učine ih još boljim - naveo je on.

Kako je novinarima rekla predstavnica Autonomnog ženskog centra Tanja Ignjatović svake godine u Srbiji bude ubijeno na desetine žena.
- Država ima zakone koje institucije ne primenjuju i tražimo najozbiljniju odgovornost svih onih koji sprečavaju da donesemo još bolje propise i pravila - rekla je Ignjatović.

Ona je navela da je najvažnija primena zakonske regulative i da bar 50 odsto ubistva koja su počinjana potvrdjuju da su napravljeni propusti u insitucijama koje su znale i mogle nešto da učine, a nisu.
- Nećemo uvek uspeti da sprečimo svako ubistvo, ali ako se ozbiljno odnosimo prema ljudskim životima i primenjujemo zakone i pravila koja postoje verujem da bi većina ovih žena bile žive, a i da bi sve druge žene koje trpe porodično nasilje bile spokojnije kada zatraže pomoć nadležnih institucija - naglasila je Ignjatović.

Ona je dodala da se tek svaka deseta žena koja trpi nasilje obrati nekoj od nadležnih institucija.
- Postoje stvari koje bismo mogli da promenimo kao što su hitne mere zaštite koje upravo tražimo da se unesu u Zakon o policiji, kao što je krivično delo proganjanje koje nemamo...i čitav niz procesnih izmena koje omogućavaju da kada žrtva prijavi nasilje ne bude u većem riziku da bude ubijena ili zlostavljana - navela je Ignjatović.

Kako je rekla posebno zabrinjava da nadležni ne slušaju upozorenja medjunarodnih organizacija koje ozbiljno zahtevaju da država promeni zakone i podrži žtrve.
U skupu su učestvovale i predstavnice mreže "Žene protiv nasilja" kao i člance nevladine organizacije "Žene u crnom".
Poslednji komentari
  • walter Vreme: 21.05.2015 20:47h

    Bilo bi bolje da su se okupile ispred sudova,sudovi pravosudje su jedini krivci donose oslobadjajuce presude za te siledjije a videli smo dokaz u zadnjih par dana sta su uradili ti povratnici koliko su ubili zena strasno,dok u normalnim zemljama udaris zenu odmah na robiju godinu dana a da ne spominjem silovanje i vece batine!!!

  • mirko Vreme: 22.05.2015 10:52h

    Bolje idite kuvajte rucak u kuci gde vam je i mesto!

  • mile Vreme: 22.05.2015 16:25h

    kakav rucak dobro su one placene za rusenje srba i srbije na svaki nacin. dok nije bilo tih dusebriznika sto puta manje bilo nasilja sve je to dobro smisljeno protiv obicnog naroda u srbiji i drugim malim zemljama

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP