Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SUROVA REALNOST

PU Jagodine: Maloletnici sve brutalniji

Autor: Beta | 20.03.2013 - 10:58:00h | Komentara: 2

Maloletnici u Pomoravskom okrugu postali su sve brutalniji u vršenju kriminalnih dela, pokazuju podaci Policijske uprave u Jagodini. Kako se navodi, o tome svedoči i primer maloletnika koji je nedavno ispred kafane u okolini Ćuprije nožem povredio pet lica, među kojima su bila i dva policajca.

Podaci PU u Jagodini pokazuju da je za poslednje dve godine u padu broj lakših krivičnih dela koja su počinila maloletna lica, a u porastu su teške krađe.

Hapšenje

Situacija je alarmantna | Foto: Shutterstock

 U Pomoravskom okrugu su maloletnici 2012. godine počinili 144 krivičnih dela, a 2011. godine 131. Prošle godine evidentirano je više razbojništva i to pet razbojništva sa upotrebom oružja i 94 teških krađa. U 2011. godini nije bilo razbojništva, a počinjeno je 60 teških krađa.

Inspektorka za suzbijanje maloletničke delikvencije u PU u Jagodin Suzana Živković kaže da je i među maloletnicima sve niži prag tolerancije.
"Krivična dela se vrše sa elementima nasilja, grubosti i agresivnosti. Najveći broj krivičnih dela je iz oblasti imovine, a među njima najviše je teških krađa. Najčešće se obijaju prodavnice, trafike, automobili, kuće. Sve češće kradu i sekundarne sirovine", objasnila je Živković.
Ona kaže da, iako se za poslednje dve godine beleži rast krivičnih dela koja su počinili maloletnici, smanjen je procenat učeća maloletnika u ukupnom broju izvršenih krivičnih dela sa 10 na 6,5 odsto. U porastu je i broj podnetih prekršajnih prijava, uglavnom zbog tuča.
Tokom 2012. godine Centar za socijalni rad u Jagodini je dobio 99 zahteva Prekršajnog suda za dostavu nalaza i mišljenja u postupcima prema maloletnim licima i 110 zahteva Višeg suda u krivičnim postupcima.
Direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini Biserka Jakovljević kaže da se kod prekršaja najčeće kao mera izričce opomena ili novčana kazna.
Kod krivičnih dela mera je uglavnom stavljanje pod pojačan nadzor roditelja, a vrlo retko se maloletni prekršioci šalju u vaspitno popravni dom.

Centar ima u planu da uvede i neke nove mere kao što je dobrovoljni rad i obavezno prisustvo edukativnim programima. U planu je za ovu godinu i osnivanje Savetovališta za decu i mlade sa poremećajima u ponašanju u cilju uspešnije resocijalizacije i socijalne integracije.  

Poslednji komentari
  • marko Vreme: 20.03.2013 12:42h

    ''Chuprije''!?

  • Dejan Vreme: 20.03.2013 13:26h

    To je aktuelno tek sada kada se nešto ovako desi. A dotle isti ti maloletnici i malo stariji luduju noćima i danima po gradovima a da to niko i nikada ne vidi. A posle se pitamo ZAŠTO ! I naravno ovo je samo u par reči šta se sve radi kod nas. Nekada je mir bio prevashodna briga za čoveka a danas je bitno prodati pivo deci i pustiti ih da luduju noću . Sve zarad zarade .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP