Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NASTAVLJENO SUĐENJE

Radonjić: Ćuruvija je za mene bio novinar i ništa drugo

Autor: M. Dudvarski | 02.06.2015 - 17:25:00h | Komentara: 0

U nastavku suđenja optuženima zaubistvo novinara Slavka Ćuruvije, danas je odbranu detaljno počeo da iznosi drugooptužen, nekadašnji šef beogradskog centra Državnebezbednosti Milan Radonjić, negirajući učešće u toj likvidaciji.

Milanu Radonjić

Milan Radonjić | Foto: Emil Čonkić

- U to vreme sam o Ćuruviji znao samo da je novinar i ništa drugo - rekao je Radonjić u Specijalnom sudu u Beogradu.

On je naglasio da nije izdao nijedan nalog za prisluškivanje Ćuruvije već da je to radio njegov zamenik.

Osvrćuići se na navode optužnice da ga je na mesto šefa beogradskog centra Državne bezbednosti postavio prvooptuženi Radomir Marković tadašnji šef DB-a kako bi organizovao likvidaciju novinara, Radonjić je naveo da je od tadašnjeg Markovićevog zamenika Nikole Ćurčića saznao da je postavljen na tu funkciju.

To mu je, kako je rekao, saopštio 4. aprila 1999. godine.

- U svakom drugom vremenu to bi shvatio kao nagradu, ali bilo je ratno vreme. Ćurčić mi je rekao da imam odrešene ruke da postavim svoj tim - rekao je Radonjić.

On je tvrdio da nikada, od kada se zaposlio u DB-u 1983. na najnžoj funkciji, pa ni tokom devedesetih, nije učinio ništa što bi moglo da se tretira kao krivično delo ili nešto protiv službe.
Radonjić je naglasio da nikada od nadređenih nije ni dobio naređenje da uradi nešto protiv zakona, ističući da je "potpuna neistina" da je služba Državne bezbednosti bila zločinačka.
Prethodno je prvooptuženi, nekadašnji šef Resora DB-a Radomir Marković odgovarao na pitanja učesnika u postupku.
Na pitanja punomoćnika Ćuruvijine dece advokata Slobodan Ružića i advokata Nikole Barovića koji zastupa Branku Prpu lakše povređenu prilikom ubistva novinara, Marković je mahom odgovarao uglavnom da se ne seća.
Njihova pitanja odnosila su se na tajno praćenje Ćuruvije, a Marković je juče tokom izlaganja odbrane decidno rekao da se šef službe nije bavio operatvnim radom i praćenjem.
Odgovarajući na pitanje Radonjića, kako je postavljen na funkciju šefa beogradskog centra DB-a, Marković je tvrdio da je to bila preporuka njegovih zamenika.
Marković je juče rekao da ne priznaje navode optužnice koja ga tereti da je organizovao ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine i da je optužnica zasnovana na pretpostavkama i insinuacijama, te da se njom ne može doći do istine.
Pored Markovića i Radonjića na optuženičkoj klupi su nekadašni i glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić, dok se pripadniku rezervnog sastava tog resora Milanu Kuraku sudi u odsustvu jer je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.
Prema optužnici, Ćuruvija je ubijen po nalogu NN lica iz najviših struktura vlasti. Ćuruviju je, kako se navodi u optužnici, ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu nevenčanu suprugu Branku Prpu u glavu koja je bila u tom trenutku sa njim.
Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".
Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa".
Sa Ćuruvijom je u vreme ubistva bila njegova nevenčana supruga Branka Prpa, koja je tom prilikom zadobila lake telesne povrede pošto su je napadači onesvestitli udarcem u glavu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP