Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SLUČAJ ŽELJKA BASALA, KONTROLORA LETENJA U BANJALUCI, POTRESA REGION

Razotkrio Kinesku mafiju, pa nestao!

Autor: J. Paunović | 11.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Srbin Željko Basalo, kontrolor letenja na aerodromu u Banjaluci, nestao je nakon što je u februaru ove godine inspektorima SIPA razotkrio jedan od lanaca krijumčara kineske robe u BiH u koji je bio i sam umeštan, pišu bosanski mediji. Zanimljivo je da o Basalu niko ništa ne zna, čak ni ljudi sa kojima je radio.

Izneo detalje o švercu robe iz Kine: Željko Basalo

Izneo detalje o švercu robe iz Kine: Željko Basalo

Iz Agencije za pružanje usluga u vazuhoplovstvu Bosne i Hercegovine (BHANSA) potvrđeno je da Basalo ne dolazi na posao od 23. marta ove godine, saznaje Patrija, tamošnja novinska agencija. Lično ih je obavestio da je bolestan i da želi da otvori bolovanje.


Međutim, to je bio poslednji put kada su u BHANSA videli kolegu Basala. Više se nije pojavljivao u prostorijama Agencije niti se javljao na telefon.
- S obzirom na to da Agenciji nije dostavljena potrebna dokumentacija o otvaranju bolovanja, protiv Basala je pokrenut disciplinski postupak - rekli su u BHANSA.

 
Zanimljivo je da je novinska agencija Patrija krajem aprila ove godine došla u posed službene beleške iz SIPA u kojoj stoji da je Željko Basalo, po zanimanju kontrolor letenja iz Banjaluke, priznao da je deo organizovane kriminalne organizacije koja u Bosnu i Hercegovinu uvozi robu iz Kine koja ne prolazi carinu u celosti, već samo deo te robe bude ocarinjen, čime državni budžet bude oštećen za višemilionski iznos.

Basalo je saslušan u februaru ove godine, nakon što ga je SIPA uhapsila u akciji „Tranzit“, u kojoj su saslušane ukupno četiri osobe, a terete se da su budžet BiH oštetile za više od osam miliona evra, i to u periodu od 2011. do 2014. godine.

U akciji uhapšene  četiri osobe koje su  oštetile budžet BiH

U akciji uhapšene četiri osobe koje su oštetile budžet BiH | Foto: S. Pasalić


Inače, u BiH radi nekoliko organizovanih grupa koje se bave krijumčarenjem robe široke potrošnje iz Kine. Jednu takvu grupu, prema izjavama saslušanog Basala, organizovao je izvesni Aleksandar Aleksić, vlasnik firme za špediciju iz Bosanske Gradiške. Aleksić je takođe saslušan u akciji „Tranzit“. Basalo je istražiteljima SIPA rekao da Aleksića poznaje još od srednje škole i da su se družili, a u kriminalnim poslovima počeli su sarađivati u 2012. godini. Basalo je ispričao da je sve počelo tako što mu je Aleksić predložio da nađe osobe koje su voljne da registruju firme putem kojih bi se vršio uvoz i dalja prodaja robe iz Kine u BiH.

- Aleksić nije želeo da bude u kontaktu sa tim osobama, već sam te poslove obavljao ja. Našao sam i knjigovođe za takva preduzeća. Nakon toga, Aleksandar je počeo da uvozi robu u kontejnerima iz Kine na ta preduzeća. Po Aleksandrovom nalogu, pratio sam da li su odgovorna lica navedenih preduzeća obavljala uplate i isplate - rekao je Basalo.

Navodno je Aleksić prilikom svakog uvoza kineske robe podmićivao carinike, neke osobe u Upravi za indirektno oporezivanje BiH i nekoga iz tužilaštva BiH.

Kako se švercovalo iz Kine?!
Posao se radi već nekoliko godina na vrlo jednostavan način. Od dobavljača iz Kine se kupuje roba u kontejnerima koja se u BiH doprema preko luke Kopar (Slovenija).
Roba u kontejneru vredi od 150.000 do 200.000 evra, ali se prave papiri na vrednost od oko 10.000 do 15.000 evra, pa se na tu umanjenu vrednost plaćaju carinske i poreske obaveze, čime se direktno šteti budžetu BiH. Kineska roba kasnije se prodaje diljem BiH, a na prvom mestu na pijaci „Arizona“ u Brčkom, ali i u Tuzli i Sarajevu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP