Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

MONSTRUM IZ VELIKE IVANČE

"Razvalio je vrata i
pobio porodicu moga brata"!

Autor: J.P. - Ag | 09.04.2013 - 07:43:00h | Komentara: 16

''Kako moj brat Mikailo Despotović Ljubiši jutros nije otvarao vrata, on je lupio nogom i razvalio ih, a potom ih je sve ubio, čak i moje dvogodišnje unuče koje je spavalo'', priča vidno potresen Sreten Despotović, rođeni Mikailov brat.

Mikailo Despotović

Mikailo Despotović | Foto: Rajko Ristić

On kaže za “alo.rs” da je Ljubiša najverovatnije psihički pukao, kao i njegov otac koji se obesio dok je ubica još bio dečak.

- Kako mu moj brat nije otvarao vrata, zamislite, on je lupio nogom i razvalio ih. Onda je ih je sve ubio, čak i moje unuče koje je spavalo. Sada žurimo da počistimo svu tu krv koju smo zatekli u kući, pre nego što dođe Mikailova ćerka i zet - priča Sreten Despotović.


Kako “alo.rs” saznaje, Mikailo Despotović pokušao je da spreči Ljubišu da puca u njegovu porodicu, a dok mu se suprotstavljao pogođen je u stomak.

Ljubiša Bogdanović (60) iz Velike Ivanče kod Mladenovca pobio je jutros 13 ljudi među kojima i jednu bebu! Stravičan masakr kakav Srbija ne pamti Bogdanović je počinio iz pištolja za koji je imao urednu dozvolu, a svojim komšijama je, kako saznajemo, pucao u glavu. Prema rečima meštana do sada je bio miran, vredan i povučen čovek, koji nikada nije dolazio u sukob sa zakonom. Bogdanović je nakon pražnjenja šaržera, koji je imao devet metaka, dopunio municiju kako bi nastavio svoj zločin.

Ljubiša Bogdanović

Ubica Ljubiša Bogdanović

Jedna ženska osoba, čiji identitet nije saopšten, preminula je na putu do Urgentnog centra.

Velika Ivanča

Policija na licu mesta: Velika Ivanča | Foto: Andrej Isaković

Većina ubijenih su rođaci ubice, a prema rečima direktora policije Milorada Veljovića skoro svi su ubijeni na spavanju. Ubica im je prislanjao pištolj na glavu i hladnokrvno pucao!


Komšije kažu da se tragedija dogodila jutros u 5 sati i da je policija dolazila kod njih da ih obiđe.

Iznošenje tela žrtava masakra u Ivanči

Iznošenje tela žrtava masakra u Ivanči

Iznošenje tela žrtava masakra u Ivanči

Iznošenje tela žrtava masakra u Ivanči

- Tako smo saznali za masakr. On je bio miran čovek. Ne znamo šta je dovelo do ove tragedije. Čuli smo samo da je sina ubio hicem u glavu - pričaju šokirane komšije.

Dežurni lekar iz Hitne pomoći pri Domu zdravlja Mladenovac dr Vasilj Žmiko rekao je za Tanjug da je, prema informacijama kojima za sada raspolaže, ubijeno osmoro ljudi.

Masakr u Velikoj Ivanči  / Foto: Andrej Isaković

Uviđaj posle masakra u Velikoj Ivanči / Foto: A. Stanković

- Dve lekarske ekipe su otišle na lice mesta, obe su na putu za Beograd, jer ima troje ranjenih - rekao je Žmiko, ističući da je poziv lekarima upućen rano jutros oko 05.40 časova.

Prema priči komšija, Ljubiša Bogdanović je najpre u svojoj kući ubio sina hicem u glavu, a potom se uputio ka kućama komšija gde je napravio masakr.

- U svojoj kući Ljubiša Bogdanović prvo je ubio svoju majki i sina Branka, a pucao je i u ženu Javorku. Potom je izašao iz kuće i krenuo u smrtonosni pohod u kom je napravio masakr u četiri komšijske kuće.

Velika Ivanča

U kući porodice Stekić usmrtio je svekrvu i snaju, Danicu i Draganu, a potom u kući porodice Despotović ubio je Mikaila i Milenu, njihovog unuka Gorana Despotovića, njegovu devetnaestogodišnju suprugu Jovanu i njihovog dvogodišnjeg sina.

Velika Ivanča

Ulica Stubline u Velikoj Ivanči

U sledećoj kući, porodice Mijailović, ubio je bračni par Velju i Olgu, a potom u kući porodice Ješić ubio je majku i sina, Ljubinu i Miloša.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da je 12 osoba odmah preminulo, dok je jedna osoba preminula u Urgentom centru.

Pucao u ženu dok je pričala sa policijom!

Kako sazanjemo, zločin je prijavila njegova supruga Javorka i dok je bila na vezi sa policijom čuo se jauk, zbog čega se pretpostavlja da je on pucao u nju u tom momentu.

Mladenovačka policija je odmah krenula na mesto zločina i zatekla Ljubišu u dvorištu svoje kuće.

Kako saznajemo, on je pucao u sebe pred policijom.

Masakr u Velikoj Ivanči  / Foto: Andrej Isaković

Uviđaj na mestu masakra u Velikoj Ivanči / Foto: A. Stanković

- U bolnici je i supruga ubice. On je u teškom stanju i lekari pokušavaju da mu spasu život - rekao je Veljović.

Oko 9 sati u Veliku Ivanču je došla i ćerka ubice, koja nije živela sa roditeljima. Selom se prolama vriska i plač preživelih.

Ćerka je u teškom stanju i nalazi se u kući komšija, odakle se čuje plač.

Veljović: Ubijao metkom u glavu!

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da je 12 osoba umrlo na licu mesta, a jedna u Urgentnom centru, dok se dve osobe bore za život, od kojih je jedna najverovatnije ubica. Prema rečima Veljovića, osobe koje su ubijene su rodbina i komšije izvršioca, a masakr je počinjen u pet kuća. Većini ubijenih Ljubiša je pucao iz pištolja CZ 88 pravo u glavu! Imao je dozvolu za držanje oružja još od 1981. godine. Ljubiša nije imao policijski dosije i još se ne zna šta je motiv zločina. Kako je ranije rečeno, nije bio ni psihijatrijski bolesnik.

Motiv za sada nepoznat, policija sprečila dalja ubistva

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je danas da je ubistvo 13 osoba u Velikoj Ivanči najverovatnije počinio Ljubiša Bogdanović (60), da motivi tog zločina nisu poznati i da je patrola policije sprečila dalja ubistva dolaskom na lice mesta.


"Ovakvu tragediju nikada nismo imali u Srbiju i zato treba utvrditi motiv i šta je ovog čoveka navelo da na spavanju ubije ovoliko ljudi", rekao je Veljović.


On je precizirao da su sva lica ubijena na spavanju iz pištolja CZ 88, da se za sada ne zna šta je motiv i da bi se, najverovatnije, ubistva nastavila da ga na neki način patrola policije nije sprečila kada je stigla na lice mesta.

Veljović je novinarima okupljenim u Velikoj Ivanči rekao da je Bogdanović u tom selu ubio 13 osoba, u pet sati ujutru i da se u Urgentnom centru u Beogradu bore za život dve osobe.


On je dodao da su ubijeni rođaci napadača, a da je napadač nakon masakra pokušao da izvrši samoubistvo.


Veljović je istakao da Bogdanović nije bio poznat policiji od ranije, da je učestvovao na ratištu 1991. godine u Slavoniji i da policija još ne raspolaže informacijama da li je imao psihičkih problema.


"Komšije su rekle da je bio dobar čovek i da je sa sinom do prošle godine radio u slovenačkoj firmi, kada je ostao bez posla", rekao je Veljović.

Rukovodilac odeljenja za socijalni rad u Mladenovcu Zorica Pavlović rekla je novinarima da porodica Bogdanovića nije bila na evidenciji Centra, ali da članovi šire familije jesu.

"Na evidenciji smo imali članove šire familije, od kojih je jedan kao psihijatrijski bolesnik nedavno preminuo, a drugi je trenutno na lečenju, tako da je naša starateljska zaštita i pažnja bila usmerena na tu porodicu. Kada je reč ovoj porodici nisamo imali nikakvih saznanja o postojanju bilo kakvih problema", rekla je Pavlović.

Ubica nedavno dobio otkaz u firmi

Ona je nedavni gubitak posla, kao i učešće Bogdanovića u ratu ocenila kao moguće uzroke današnje tragedije.

"Sve su to uzroci za aktiviranje neke osnovne bolesti. Iskustvo i nauka nam govori da kod ovakvih masovnih ubistava najčešće se radi o nelečenim teškim depresijama i psihozama", dodala je ona.

Pavlović je navela i da je u kontaktu sa širom familijom stradalih, kao i sa kćerkama osumnjičenog za masakr i istakla da su u šoku, kao i da nisu mogli da pretpostave da će se zločin dogoditi.

"Oni su ga svi opažali kao dobroćudnog, dobrodušnog i velikodušnog čoveka. Niko nije bio u stanju da prepozna da se nešto dešavalo sa njim zbog čega su u šoku i biće im potrebna pomoć tokom dužeg perioda", rekla je Pavlović.

Masakr u Velikoj Ivanči  / Foto: Andrej Isaković

Masakr u Velikoj Ivanči / Foto: A. Stanković

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić izjavio je saučešće porodicama nastaradalih.

"U kontaktu samo sa premijerom i prvim potpredsednikom vlade i u toku dana donećemo zajedničku odluku o određivanju dana žalosti", rekao je Antić.

Komšinica napadača i žrtava Stanica Kostadinović rekla je novinarima da nikada ništa nije ukazivalo da može doći do ovakvog slučaja i da je napadač bio dobar čovek.

"Bio je dobar čovek i domaćin i uvek je gledao svima da pomogne. Ni on ni sin nikada nisu bili u zavadi u selu", rekla je ona.

Dan žalosti u Mladenovcu!

Zbog svirepog ubistva 13 osoba u selu Velika Ivanča koje je počinio Ljubiša Bogdanović (60), nadležni u opštini Mladenovac proglasili su Dan žalosti.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić izjavio je saučešće porodicama nastradalih. On je prethodno rekao da je, zbog tragičnog događaja, u kontaktu sa premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

Povodom tragedije u Velikoj Ivanči, u 17 sati zasedaće Vlada Srbije.

Najveći masakr od Jabukovca!

Podsećamo da je u julu 2007. godine policija uhapsila Nikolu Radosavljevića koji je u selu Jabukovac kod Negotina ubio devetoro ljudi, a dvoje teško ranio. Radosavljević je, nakon pokušaja samoubistva prilikom hapšenja, prebačen u Klinički centar u Niš. Tokom noći uhapšen je na groblju iznad Jabukovca gde je pokušao da se ubije.

Jabukovac

Stravične scene iz Jabukovca | Foto: Ognjen Radošević

Kako je tada agenciji Beta rečeno u MUP-u Srbije, on je vozilom hitne pomoći prvo prebačen u Zdravstveni centar u Negotinu gde mu je ukazana prva pomoć a zatim, uz pratnju policije, na odeljenje grudne hirurgije u Niš.

Nikola Radosavljević je u petak 28. jula imao sukob sa suprugom, nakon čega je prvo usmrtio tri osobe, a zatim nasumično nastavio sa pucanjem i i ubio još šestoro, a dvoje teško ranio.

Jabukovac

Jabukovac | Foto: Ognjen Radošević

  Tada su ubijene četiri žene i pet muškaraca ali njihov identitet nije saopšten. Sve žrtve su slučajni prolaznici koji su se zatekli na ulici kada je osumnjičeni pucao na njih.

Jabukovac

Nikola Radosavljević

U potrazi za ubicom bile su angažovane redovne policijske snage, Specijalna antiteroristička jedinica i Žandarmerija i kriminalistička policija.

Meštani Jabukovca su tada svedočili da je osumnjičeni dugo radio u inostranstvu i da se ponašao agresivno, a da je u trenutku ubistva bio je opasan redenicima sa municijom.

Poslednji komentari
  • ??????? Vreme: 09.04.2013 12:03h

    Komsije ubijene na spavanju??? Zasto nisu ulazna vrata bila zakljucana?

  • rr Vreme: 09.04.2013 12:12h

    Da li je zaista doslo vreme da se moramo cuvati i od najblizih,od komsija ,rodjaka.Ljudi jednostavno" pucaju",dovoljno je nekad i neka sitnica da provocira nekog koji ima neki problem a da ni on sam ,kao ni okolina bolest ne prepoznaju.Mislim da se najverovatnije radi o "vijetnamskom sindromu.' koji se javlja kao posledica rata.

  • Daca Vreme: 09.04.2013 12:25h

    uzas..nek nam je bog u pomoci pored ovakvix pacenika

  • Irena Vreme: 09.04.2013 13:03h

    Moje najiskrenije saucesce porodicama nastradalih. Interesuje me samo jedno - koliko je vremena trebalo policiji da stigne na mesto zlocina od momenta poziva nesrecne zene? Da li postoji negde taj podatak?

  • Tomislav Vreme: 09.04.2013 13:23h

    Više puta smo dokazali da smo samo jedna gomila kretena nesposobnih da se suoči sa realnošću i puca po šavovima za nekakvu sitnicu. Za ovako nešto ne može da bude kriv zapad ili NATO pakt. Razlozi su tu među nama, naša glupost i prostota. Živimo na tako lepom području, geografski položaj odličan, zemlja plodna, a mi pucamo po šavovima, kreteni !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP