Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

POSLE UTAPANJA MALOG STEFANA (13)

Roditeljima će da oduzmu četvoro dece?

Autor: J. P. - D. Ć. | 18.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 5

Nakon utapanja malog Stefana Ilića (13) u Banatskoj Subotici, kod Bele Crkve, Centar za socijalni rad oceniće da li njegovim roditeljima, Gordani Ilić (42) i Stefanu Gagiću, (45) treba da se oduzme njihovo četvoro maloletne dece, saznaje „Alo!“. Iako majka utopljenog dečaka tvrdi da neće dati da joj oduzmu decu, Centar za socijalni rad već ispituje da li su Stefanovi roditelji podobni da se i dalje staraju o svojih četvoro maloletne dece.

Stevan Gagić sa sinom Urošem (9)

Stevan Gagić sa sinom Urošem (9)

Majke dece se na saslušanju u policiji i u razgovoru sa nadležnima iz Centra za socijalni rad, pravdala da se brine o deci kako najbolje zna.

Tvrdi da je  dobra majka: Gordana Ilić

Tvrdi da je dobra majka: Gordana Ilić | Foto: Vladimir Vasalić


- Priča da nemaju puno, ali da to što imaju sve raspodele na mališane. Ona je dodala da je ovo već treći put kako menjaju mesto stanovanja i žive tamo gde ljudima treba da se čuvaju ovce - kaže sagovornik „Alo!“

Kuća u kojoj  živi višečlana porodica

Kuća u kojoj živi višečlana porodica | Foto: Rajko Ristić


S druge strane, Zoran Prebičarević, direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru, na čijoj teritoriji je do pre godinu dana živela porodica nesrećnog dečaka kaže da će njihov tročlani stručni tim da proceni da li su roditelji podobni za staranje o petoro dece, a da će konačnu reč o svemu dati sud, koji odlučuje da li će Gordani i Stevanu da oduzme decu.

- Socijalni radnik, pedagog i psiholog će da obave iduće nedelje razgovor sa roditeljima i decom, ali i da utvrdi da li su deca zanemarivana, pa će da sačine mišljenje. Oni će da procene da li su deca zanemarivana, neuhranjena i kakvi su im higijenski uslovi u kojima žive. Ukoliko utvrde da je bilo zanemarivanja dece, roditelji će da dobiju pismeno upozorenje, a ako se ogluše, stručni tim će pokrenuti određene mere - kaže Prebiračević za “Alo!”.

Kuća u kojoj  živi višečlana porodica

Kuća u kojoj živi višečlana porodica | Foto: Rajko Ristić


On navodi i da će tim ceniti psihofizičke sposobnosti oba roditelja, kao i da će ispitati da li je neko od njih sklon alkoholu ili boluje od nekog duševnog poremećaja.

Mali Aca sa slikom braće i sestara

Mali Aca sa slikom braće i sestara | Foto: Vladimir Vasalić


- U tom slučaju, onda se može pokrenuti postupak davanja dece u hraniteljsku porodicu ili oduzimanja dece, ali napominjem da to ne ide preko noći nego treba duže vremena za to - dodaje on i sitiče da će njihov Centar da plati troškove sahrane malog Stefana u iznosu od 30.000 dinara, čim dobiju račun od pogrebnog preduzeća, kao i da će im odneti pomoć u hrani i higijeni.

Uplakani Uroš (9)

Uplakani Uroš (9)


- Čekam da mi dostave račun iz pogrebnog preduzeča i odmah ćemo da im uplatimo novac. Ta porodica se još vodi kod nas i prima socijalnu pomoć, ali kada se odjavi, prestaće naša nadleženost - kaže on.

U Centru za socijalni rad u Beloj Crkvi nam je rečeno da su prekjuče njihovi timovi obišli porodicu dečaka i odvezli im kombi pun higijenskih stvari i hrane.
- Utvrdili smo da im je higijena na nižem nivou, a učinićemo sve što je u našoj mogućnosti da im pomognemo. Zasad nije pokrenut postupak oduzimanja dece pošto mora da se izvrši medicinska opservacija cele porodice, kao i da se izvrši neuropsihijatrijsko veštačenje oba roditelja. Ukoliko se utvrdi da oni nisu sposobni za staranje dece, u tom slučaju, preduzeće se ili mere pojačanog nadzora, davanja dece u hraniteljske porodice, a krajnja mera je oduzimanje dece roditeljima. Napominjem da je to dugotrajan proces i da oduku, na osnovu mišljenja naših timova, donosi na kraju sud - kažu u Centru za socijalni rad u Beloj Crkvi.

Svetlana Ilić

Svetlana Ilić | Foto: Rajko Ristić

Polusestra: Brinuću ja o deci


„Moja majka bi trebalo da se bolje brine o toj deci, ali ne može ni o sebi, a kamoli o njima. Tražiću od nadležnih da ja preuzmem decu, a deda i tetka će mi pomoći“, rekla je Svetlana Ilić (20), Stefanova polusestra po majci, koja živi u Beloj Crkvi

Poslednji komentari
  • Tanja Vreme: 18.06.2015 11:08h

    Vazno da majka drzi cigaru ...

  • CIRINELA Vreme: 18.06.2015 12:04h

    Nije im dosta 10% sad hoće i decu. Koje zveri.

  • milka Vreme: 18.06.2015 14:15h

    jad i truga,a majka sa cigarom u ruci,boze pomozi. a,centar za soc.rad treba sto pre da spase maloletnu decu.

  • mile zumberovic Vreme: 18.06.2015 21:13h

    treba im oduzeti decu. nisu oni dorasli za roditeljstvo a decu danas mogu da radjaju svakakvi likovi i tako ih ostavljati na milost i nemilost majci prirodi i vetrovima a da ni sami neznaju sa koje strane duva.

  • meda Vreme: 18.06.2015 21:41h

    Sta ste se uhvatili za tu cigaretu? Pa i ja sam pusac pa ne mislim da sam zbog toga najgori roditelj na svetu.Sta bi kod vas menjalo sliku,i da nije pusac.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP