Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

PRESUDA U SPECIJALNOM SUDU

Saobraćajnoj mafiji od pet meseci do 7,5 godina

Autor: Beta | 15.04.2015 - 12:35:00h | Komentara: 0

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas 20 članova grupe poznate kao "sabraćajna mafija" na zatovrske kazne u rasponu od pet meseci do 7,5 godina.

Sud, suđenje

Ilustracija | Foto: Profimedia.rs

Oni su osuđeni zato što su od osiguravajućih društava naplatili štetu na osnovu falsifikovanih zapisnika sa uvidjaja saobraćajnih nesreća koje se nisu dogodile.
Organizator grupe Slobodan Knežić osudjen je na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina i šest meseci, dok je u odnosu na drugoptuženog Zorana Stanojevića sudski postupak razdvojen.
Ovo je druga prvostepena presuda toj grupi, pošto je prvu presudu iz 2009. godine Apelacioni sud ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje.
Sud je osuđenima naložio da osiguravajućim društvima "Dunav osiguranje", "Delta osiguranje", "Viner štediša", vrate višemilionske iznose za koje su ih oštetili.
Osuđeni su prevarili osiguravajuća društva, tako što su angažovali policajce koji su za mito od 500 do 1.000 evra sačinjavali falsifikovane zapisnike o uviđaju izmišljenih nesreća.
Obrazlažući presudu, predsedavajući sudskog veća sudija Vladimir Mesarović izjavio da je nesumnjivo dokazano da su osudjeni počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret radi sticanja lične koristi.
"Krivi su jer su u periodu od 2005. do juna 2006. godine udružili radi nezakonitog sticanja materijalne koristi na štetu domaćih i stranih osiguravajućih društava u medjunarodnim razmerama", rekao je sudija.
On je naglasio da su svi članovi grupe svesno i sa umišljajem izvršili krivična dela za koja su znali da su zabranjena.
Posle prvootuženog Slobodana Knežića koji je osudjen na sedam i po godina zatvora, najvišu kaznu dobio je policajac Lazar Popjovanov koji je osudjen na tri godine zatvora, na dve godine i 11 meseci osudjen je Darko Mrkić, dok je na dve godine osudjen Arsen Zuža.
Godinu i po dana zatvora dobio je Petar Tomašević, dok su na godinu i tri meseca osudjeni Zoran Djordjević i Dragan Joksimović.
Pera Mančić, Saša Srećković, Dušan Djurković, Slobodan Djošović osudjeni su na godinu i dva meseca, na deset meseci zatvora osudjeni su Branko Kostadinović, Dobroslav Laćarak, Dušan Bokan i Goran Mandić, dok su Milorad Babić, Živomir Smiljanić i Manojlo Trninić osudjeni na devet meseci.
Najniža kazna, od pet meseci zatvora izrečena je Aleksandru Atanaskoviću.
Sudija Vladimir Mesarović rekao je da je za pojedine osudjene došlo do apsolutne zatarelosti za odredjena krivična dela za koja su se teretirali i da je sud tu činjenicu uzeo u obzir prilikom odredjivanja kazne.
On je kazao da je to slučaj i sa trećeoptuženom Svetlanom Glišić koja je osudjena je na samo 11 meseci zatvora.
Sudija Mesarović je istakao da se, iako je došlo do apsolutne zatarelosti za odredjena krivična dela, "ne dovodi u pitanje da je bila član grupe i da je postupala sa umišljajem".
Optuženi su se teretili za krivična dela: zločinačko udruživanje, falisifikovanje isprava, prevara, davanje i primanje mita.
Branilac provoptuženog Slobodana Knežića advokat Nemanja Jolović rekao je da će se žaliti na izrečenu presudu.
"Ovaj postupak je ponovljen samo formalno, jer ništa što je trebalo da se razjasni nije utvrdjeno, tužilac nije dokazao da je moj branjenik, ali i ostali okrivljeni uradili ono što im se stavlja na teret", rekao je Jolović novinarima.
Dodao je da "ima velikog prostora za žlabu", jer se čitav postupak zasniva na izjavi "skrivenog islednika koja ne može biti verodostojna".
U otkrivanju ove kriminalne grupe tokom 2006. godine, prvi put u srpskom pravosudju Specijalno tužilaštvo je iskoristilo ulogu tajnog agenta, koji je ubačen u redove saobraćajne mafije i na taj način ova grupa je i razotkrivena.
Grupa je uhapšena u junu 2006. godine, a optužnica je podignuta 11. decembra iste godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP