Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SPECIJALNI SUD U BEOGRADU

Šarić prvi put u sudu: Advokat mi rekao da ćutim, ali imao bih šta da kažem

Autor: D. Ćuruvija / M. Dudvarski | 24.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 6

- Ne osećam se krivim ni pod jednom tačkom optužnice. To je sve jedna velika laž. Primio sam optužnicu, samo što me još za zemljotres nisu optužili. Sada me izdržava država i nemam ništa od imovine - branio se Darko Šarić (44), koji je uhapšen 18. marta u zajedničkoj akciji Srbije i Crne Gore. Danas je nastavljeno suđenje njegovoj kriminalnoj grupi, optuženoj za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Darko Šarić

Darko Šarić u sudnici Specijalnog suda | Foto: Đorđe Kojadinović

Izjavio je da je imao slovačko državljanstvo i dodao da misli da ga više nema.

Kada ga je sudija pitao od čega se izdržava rekao je: Sada me izdržava država. Mogu da pohvalim ovog zatvorskog kuvara ovde - izjavio je Šarić i dodao da nema ništa od imovine.

On je izjašnjavajući se o optužnici ironično rekao: "Pao sam na salamama - to je sve bilo u novinama i to je sve žalosno."


U daljem izlaganju Šarić je rekao: "Odakle početi? Unapred se izvinjavam ako se malo zanesem. Pet godina pišu o meni kao o Bin Ladenu. Optužnicu smatram lažnom. Ovo je jedna velika obmana bivšeg režima sa ciljem da zamagli svoje lopovluke. U ovoj zemlji nisam ništa učinio. Ni mrava nisam zgazio. Viđao sam mnoge bogate i uticajne ljude. Oni su i dalje tu gde jesu a ja sam ovde.

- Osećam se kao u ulozi američkih filmova u kojima je sve namešteno, ali se nadam da ću se na kraju filma spasiti.

On je naveo da je ogorčen što ga je bivša vlast optužila da je narko bos, perač para i ubica i što je protiv njega vođena haranga i što je satanizovan u medijima.

On je dodao da mu je najteže palo pripisivanje ubistava. Rekao je da se oseća malo pogubljeno nakon čega je sudija dao pauzu od pola sata.


Šarič je rekao u nastavku kratkog iznošenja odbrane da ga nijedna zemlja nije optužila osim Srbije.


Šarić će izneti detaljniju odbranu na sledećem glavnom pretresu kada je sudiji obećao da će drugi put biti spreman za sva pitanja.


Suđenje je nastavljeno iznošenjem odbrane Nikole Dimitrijevića zvanom Džoni koji se predao nakon Šarića i položio je jemstvo od 200.00 evra za odbranu sa slobode, a sud je deaktivirao poternicu koja je za njim bila raspisana.

"Nikad neću potpisati sporazum o priznanju krivice"

Šarić je dodao da moli medije da ne pišu ni "po babu, ni po stričevima", nego da ispitaju sve te lažne svedoke,i tu je pomenuo Mileta Jarkovića, koji je zaštićeni svedok u slučaju protiv njega.

- To izgleda kao da tuzilac na ulici hvata svedoke - kaže Šarić, i onda je dodao da su ga pitali da potpiše sporazum o priznavanju krivice.

- Nikada u životu to neću da uradim. Voleo bih da pozovete one koji su to potpisali (sporazum sa tužilastvom o priznaju krivice) da objasne kako su naterani na to. Od mene je država napravila neprijatelj, proglasila me za neprijatelja - kaže Šarić.

Šarić je dodao da još nije spreman da odgovara na pitanja i da će se spremiti sa advokatom.

"O meni gore nego o Bin Ladenu"

Šarić je dodao da se o njemu već pet godina piše gore nego o Osami Bin Ladenu.

- Pet godina tako pišu o meni i toliko sam ogorčen zbog toga - rekao je Šarić.

On je onda rekao da se "uzbudio", pa je sudija napravio pauzu od pola sata. Na kraju prvog obrćanja sudu on je rekao da je toliko toga žele da kaže, ali se "pogubio".

Često je tokom izlaganja tražio vodu, a tokom pauze je tražio da se posavetuje sa advokatom.

"Samo tužilac u Srbiji izigrava Šerloka Holmsa"

Posle pauze, malo pre 11 časova Darko Šarić je nastavio izlaganje u Specijalnom sudu.

On je najpre rekao da se u javnosti priča o nekakvim milijardama koje je on oprao, a u optužnici piše 22 miliona.

- U javnosti se pričalo o nekakvim milijardama koje sam oprao, a u optužnici pišu 22 miliona. To je sramota. Drug (Slobodan) Homen i Drugarica Snežana Malović su pričali sve vreme o nekakvim milijardama. Mog brata u Crnoj Gori drže kao taoca, a ni za šta nije kriv. Nema koga neću pozvati da govori za svedoka, da govori o optužnicu za pranje novca - rekao je Šarić. Na to ga je sudija upozorio da je postupak za pranje novca odvojen od ovog postupka, za krijumčarenje kokaina.

- U vezi toga mogu da kažem da me nigde nisu optužili, niti u Brazilu, ni Argentini, ni Italiji, jedino ovde u Srbiji - rekao je Šarić. On je ponovo želeo da govori o pranju novca, ali mu je sudija rekao da o tome može da priča u ponedeljak kada se nastavi to suđenje.

Advokat: Samo od Šarića zavisi da li će pomenuti političare

Branilac Darka Šarića advokat Radoslav Baćević rekao je danas da nije sugerisao Šariću da ne prizna krivicu, kao i da od njega zavisi da li će u svojoj odbrani pominjati imena političara za koje tvrdi da su mu “smestili taj proces”.

- Da li će pomenuti političare zavisi samo od njega. On ne može da prizna krivicu za ovo delo (krijumčarenje kokaina) jer on to nije učinio, pa nije ni bilo potrebe da mu ja to sugerišem – rekao je Baćević novinarima ispred Specijalnog suda.

Šarićev branilac je najavio da bi njegov klijent tek za mesec dana, mogao detaljno da iznese svoju odbranu, jer mu je potrebno vreme da se pripremi i upozna sa tim obimnim predmetom. 

Baćević je dodao da sa svojim branjenikom, još nije pričao o postupku za pranje para, koji se nastavlja idućeg ponedeljka, jer su se do sada dogovarali samo oko postupka za krijumčarenje droge.

Napomenuo je i da ne zna ko su lica koja je Šarić danas najavio da će pozvati kao svedoke u postupku za pranje para.

Prema rečima Šarićevog advokata, Šarić se danas osećao sputano u sudnici jer je u medijima okarakterisan kao višestruki ubica i “nije se snašao da bude bolji govornik”.

Na suđenje nije došla Šarićeva majka, ali jeste nevenčana supruga sa telohraniteljima.

Njegova supruga Lana Popović (33) jutros je ušla u Specijalni sud na ulaz za posetioce kako bi svom suprugu odnela odelo u kojem će se po prvi put pojaviti pred sudom.

Lana je u pratnji telohranitelja jutros pre 9 časova stigla pred Specijalni sud i svom suprugu je kako "alo.rs" saznaje ponela odelo. Nakon što je ostavila odelo čuvarima Lana je izašla iz zgrade suda i sada u redu sa Šarićevim prijateljima čeka da uđe u sudnicu.

U sud su osim Popovićeve stigli i njegovi brojni prijatelji rodbina koji će suđenje pratiti iz sudnice, ali nije izvesno da li će biti mesta za sve.

Šarićev advokat Radoslav Baćević već je najavio da će njegov klijent negirati krivicu i detaljno izložiti odbranu. Pred sudom će se prvi put pojaviti i optuženi Nikola Dimitrijević zvani Džoni, koji je nedavno položio jemstvo od 200.000 evra za odbranu sa slobode.

Izašla nasmejana  nakon posete suprugu:  Lana Popović (33)

Lana Popović (33) sa sinom | Foto: Goran Srdanov

Javnost od ovog procesa očekuje i odgovore na pitanje - kako je i uz čiju pomoć stekao ogromno bogatstvo u Srbiji i dobio priliku da, preko posrednika, učestvuje u brojnim privatizacijama.

Sudsku zgradu obezbeđuje standardan broj pripadnika Žandarmerije, a saobraćaj se u Ustaničkoj ulici, u kojoj se nalazi Specijalni sudu, odvija normalno. U publici je i jedan od optuženih za pranje Šarićevih para, Nebojša Jestrović, njegov blizak prijatelj iz detinjstva.

Novinarske ekipe suđenje prate iz medija centra, a hodnik sudske zgrade okupiran je brojnim fotoreporterima, snimateljima, advokatima optuzenih...
Šarić je pristao da se slika u sudnici.

Analitičari i političari ocenjuju da Šarićeve finansijske transakcije u Srbiji, koje opisuju kao najveće pranje novca u novijoj istoriji, nisu mogle biti realizovane bez pomoći političkih i bezbednosnih struktura.

Osim u krivično-pravnom smislu, proces protiv Šarića, prema spekulacijama nekih medija, treba sagledavati i u svetlu procesa formiranja Vlade Srbije, jer se u SNS, navodno, početak razgovora sa potencijalnim partnerima odlaže upravo u iščekivanju onoga što bi Šarić mogao da obelodani.

Lider SNS i, izvesno, budući premijer Srbije, i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić bio je uzdržan u komentaru, kako se ne bi mešao u rad pravosuđa, navodeći da će suđenje možda doneti "neke interesantne stvari" a možda i ne.

Upitan da li se možda čeka iskaz narko bosa Darka Šarića da bi se krenulo u razgovore o formiranju vlade, on je rekao da će možda biti nekih interesantnih stvari, a možda i neće, ali i da se "ne može ostati gluv na ono što se dešava".

Potpredsednica njegove Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović sasvim je eksplicitna u očekivanju od predstojećeg proecsa:


"Vrlo je važno to što će se Šarić pojaviti pred srpskim pravosuđem i konačno imati priliku da ispriča sve, od toga ko mu je omogućio da godinama u Srbiji nesmetano pere novac zarađen prodajom narkotika kupujući preduzeća, nekretnine i poljoprivredno zemljište, do toga ko mu je pomogao da pobegne iz zemlje", rekla je Mihajlović.

I njen stranački kolega, član Predsedništva SNS Zoran Babić izjavio je da je ta stranka potpuno spokojna u iščekivanju svedočenja Darka Šarića, ali je izrazio uverenje da u Srbiji ima onih koji danas zbog saradnje sa njim ne mogu mirno da spavaju.


"BIA i Aleksandar Vučić, kao koordinator svih službi bezbednosti, napravili su zaista sjajan posao. Vučić je pokazao da smo jedna normalna, uređena država, koja svoje crne tačke ume da reši. A oni koji su (sa Šarićem) tikve sadili, neka budu spremni da im se o glavu razbiju", rekao je Babić.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić juče je, na pitanje da prokomentariše Babićevo upozorenje, i da li bi hapšenje Darka Šarića moglo da utiče na moguće koalicione pregovore, odgovorio šaljivim komentarom da "nije čuo da je on (Šarić) deo pregovaračkog procesa".

Dačić, koji je proteklih godina u više navrata morao da odgovara ne neprijatna pitanja o poznanstvu sa Šarićevim saradnikom Rodoljubom Radulovićem, ponovio je da on lično Šarića nikada nije upoznao.

Pre nekoliko dana, istim povodom sučelili su stavove i socijalista Branko Ružić i nekadašnji šef kabineta Borisa Tadića Miodrag Rakić.

Najpre je Ružić pozvao Rakića da iznese dokaze o SPS povodom njegove tvrdnje da je SPS legalno dobijao novac od Šarića koji je zakupio klub "Vanila" u prostorijama stranke.

Rakić je uzvratio ocenom da zbog hapšenja Šarića svi treba da se raduju jer su se stekli uslovi da se u Specijalnom sudu reše sve afere u vezi s narko bosom i da ne razume zašto je Ružić nervozan.


"Zar se svi ne radujemo činjenici da su se hapšenjem Šarića stekli uslovi da se sve afere u vezi s njim reše, na mestu predviđenim zakonom, u Specijalnom sudu. Ili možda socijalisti i Ružić imaju drugačije ideje", naveo je Rakić, koji je bivši sekretar Saveta za nacionalnu bezbednosti i bivši predsednik biroa za koordinaciju tajnih službi.

Moj predlog je, dodao je, da se po okončanju sudskog postupka donese odluka o skidanju tajne sa svih presrenutnih razgovora, "pa da građani kada budu imali kompletnu informaciju mogu da sude ko je i šta radio - i gospodin Ružić, i ja".

Nedavno je iskaz policiji i Tužilaštvu za organizovani kriminal na tu temu dao i nekadašnji Dačićev šef kabineta Branko Lazarević, a sam, sada već odlazeći, premijer i ministar unutrašnjih poslova isticao je više puta proteklih sedmica da jedva čeka hapšenje Šarića kako bi se čitava stvar konačno razjasnila.

Darko Šarić, uhapšen 18. marta u zajedničkoj akciji Srbije i Crne Gore, sutra će se, shodno zakonskoj proceduri, na glavnom pretresu izjasniti o krivici - da li priznaje krivično delo ili ne, a biće upitan i da li je razumeo šta mu se stavlja na teret po šest spojenih optužnica u ovom postupku.

Nakon toga sud će mu predočiti njegova prava kao okrivljenog u postupku i pozvati ga da, ako želi, izloži obranu u slobodnom izlaganju, a potom odgovara na pitanja tužioca, advokata i otuženih i suda.

Iako je optužnicama obuhvaćeno ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića, svega 13 optuženih, pošto je njih 15 i dalje u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

 

Na optuženičkoj klupi 12 optuženih, 15 u bekstvu 

Osim Šarića prvi put će se pred sudom pojaviti jedan od optuženih njegovih saradnika za šverc kokaina iz Brazila Nikola Dimitrijević zvani Džoni. On je posle tri godine skrivanja položio sudu jemstvo od 200.000 evra za obranu sa slobode, a sud je deaktivirao poternicu koja je za njim bila raspisana.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića i Dimitrijevića svega 12 optuženih, pošto je još njih 15 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Svedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja, iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvetljavanju krivicnih dela.

Od podizanja prve optužnice u aprilu 2010. godine devetorica optuženih je pravosnažno osuđeno na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal prema kojima su priznali krivicu. Sporazume o priznanju krivice s tužilaštvom su zaključili Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, čime se u budžet slilo više od milion evra.

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5.7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

U drugom postupku Šariću se sudi zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom, koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede za vreme privatizacije, a na optuženičkoj klupi su njegovi saradnici, mahom privrednici i advokati preko kojih je završavao poslove.

Darku Šariću i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine oduzeto je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.

Najtraženijem narkobosu iz Srbije crnogorskog porekla, izgubio se trag u oktobru 2009. tokom akcije "Balkanski ratnik", koja se odvijala istovremeno u Urugvaju i Beogradu i do sada mu se sudilo u odsustvu.

Godinu dana kasnije uhapšen je i njegov brat Duško Šarić kome se zbog kokaina i pranja para sudi u Crnoj Gori.

Šarićeva grupa počela je da se raspada pre četiri i po godine nakon međunarodne akcije "Balkanski ratnik", kada je u urugvajskoj luci zaplenjeno oko 2,2 tone kokaina, na jahti hrvatskog državljanina Anastazija Martinčica, takode pripadnika Šarićeve ekipe.

I pored svih optužnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana sa državnim strukturama u Srbiji.

U bekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova poternica.

Poslednji komentari
  • misterija Vreme: 24.03.2014 11:18h

    Ja sam iz Pljevalja..nikad nisam cula da je obijao prodavnice, kako navode..to je stvarno smesno.Pomogao je ko god mu se za pomoc obratio. Nas narod kaze "na tankom se koplja lome"...a gde su ostali, ovi iznad njega...Bas mi ga je zao..daj Boze da bude fer sudjenje.

  • A crveni ? Vreme: 24.03.2014 12:17h

    Sve više verujem da ovaj čovek nije baš toliko kriv ili bar za sve kriv za šta ga toliko spektakularno optužuju,bar ne više od onih koji sada sede ili su sedeli u vlasti !? Sa druge strane,trenutna vlast je na dobrom putu da skretanjem pažnje ovim postupkom od gladi i siromaštva koje vlada u Srbiji od Šarića može samo da napravi heroja ! Siti smo više vašeg buđavog hleba i vaših igara ! Ubeđena sam da nakon ovog suđenja niko neće biti kriv iz vlasti.

  • amer Vreme: 24.03.2014 15:12h

    on je jadan radio za politicare i sad su ti politicari resili da ga se rese jer su dosli u sukob sa amerikancima (politicarima) koji kontrolisu drogu u svetu nadamse da ce se izvuci

  • Gari Vreme: 24.03.2014 15:28h

    Saric se poigrava sa drzavom, jer se to vidi iz njegovog danasnjeg izlaganja.

  • luka Vreme: 24.03.2014 19:24h

    gari on se poigrava sa tvojom mamom....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP