Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

PLJEVALJSKI NARKO-BOS SE JUČE NIJE POJAVIO NA IZRICANJU PRESUDE

Šarić se kaje što se predao!

Autor: D. Ćuruvija | 14.07.2015 - 20:00:00h | Komentara: 3

Darko Šarić (45) osuđen je juče na 20 godina zatvora zbog organizovanja šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu. Optuženi Pljevljak nije se juče pojavio na izricanju presude, a sudija je saopštio da je Šarić izjavio da ne želi da dođe, dok je njegov advokat rekao da nije želeo da dođe iz “ličnih razloga”.

Darko Šarić osuđen juče na 20 godina zbog šverca 5,7 tona kokaina. U sud nije došao “iz ličnih razloga”

Darko Šarić osuđen juče na 20 godina zbog šverca 5,7 tona kokaina. U sud nije došao “iz ličnih razloga” | Foto: Dušan Milenković

- Mislim da Šarić nije došao iz protesta, jer je čuo da će presuda protiv njega i ostalih optuženih biti nepovoljna. Takođe smatram da se pokajao što se predao jer se nadao blažoj kazni, pošto mu je njegov advokat obećao fer suđenje - rekao je za “Alo!” Stevan Dojčinović, novinar Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), koji je pratio ceo proces.


„Ni mrava nisam zgazio“


Darko Šarić je na početku suđenja u martu prošle godine izjavio da se ne oseća krivim i da nije ni mrava zgazio. Takođe je rekao da je optužnica laž ljudi koji su bili na vlasti, koji imaju za cilj da “sakriju lopovluk”. On je izjavio da tužilac u Srbiji “izigrava Šerloka Holmsa” i da nikada neće potpisati sporazum o priznanju krivice, kao i da droga nije njegova.
- Ne osećam se krivim ni po jednoj tački optužnice. Sve tačke optužnice su objedinjene u jednu veliku laž - rekao je tada Šarić, koji je tokom celog procesa za šverc kokaina delovao opušteno i samouvereno.

Dojčinović takođe kaže da su Šarić i njegovi advokati delovali kao da nemaju skroz jasnu strategiju odbrane, ali i da pljevaljski narko-bos nije rekao sve što je imao.

- On nije vrh piramide, iznad njega ima neko jači, ali ako dosad nije otkrio ta imena, onda i neće. Ako bi progovorio, a ima mnogo toga da kaže, najpre bi se tresli neki političari u Crnoj Gori, pa onda u Srbiji - ocenio je Dojčinović.

Inače, u obrazloženju presude sudija Siniša Petrović je rekao da su organizatori grupe krijumčara Darko Šarić, Goran Soković i Željko Vujanović, kao i ubijeni Dragan Dudić Fric. Sudija je rekao da je Šarićeva “organizovana kriminalna grupa švercovala kokain” od 2006, da su komunicirali preko SMS-ova i šifrovanih telefonskih brojeva. On je istakao da je presuda zasnovana na dokazima i iskazima svedoka saradnika.
 
Zanimljivo je da je sudija Petrović saopštio da je odluka doneta višeglasno, što znači da je jedan od trojice članova veća bio protiv ove odluke. Pored njega, u veću su sudije Aleksandar Trešnjev i Vladimir Vučinić, koji je sklonjen iz procesa suđenja Miroslavu Miškoviću.

Presudu je iz publike pratio Radoslav Baćović, jedan od Šarićevih advokata, koji nije želeo da sasluša obrazloženje odluke, a u odlasku je rekao: “To nas ne zanima”. On se samo nasmejao kada je čuo da su svedoci saradnici dobili kazne od po nekoliko meseci zatvora.

Na suđenje nije juče došla Šarićeva supruga Lana Popović, a u publici je bilo dvadesetak članova rodbine optuženih, koji nisu komentarisali presudu. Ni na licima osmorice pripadnika Šarićeve grupe koji su dobili višegodišnje kazne zatvora nije se mogla videti bilo kakava reakcija.

Šariću se sudilo u odsustvu, sve dok se nije predao vlastima 18. marta 2014. i od tada se nalazi u pritvoru. Sve vreme trajanja postupka Šarić je negirao krivicu, tvrdeći da nema dokaza da je on organizator šverca kokaina i isticao je da je proces “politički montiran”. Ovo je prvostepena presuda, na koju će moći da se uloži žalba Apelacionom sudu.

Rodoljub  Milović

Rodoljub Milović | Foto: Goran Srdanov

Za sve krivio „Papaju”!

Šarić je na suđenju optuživao izvesnog „generala Papaju“ da mu je montirao sve optužbe, ali njegov identitet najpre nije želeo da otkrije, ističući da će sve tajne odneti u grob.
- Sav medijski linč protiv mene radi taj gospodin Papaja. On je moćan, ima uticaja na medije, uplatio je državi 7,4 miliona evra. Hteli su da me nateraju da svedočim protiv Crne Gore. Ne mogu da budem zaštićeni svedok. Ko je davao novac, neka izađe da se zajedno branimo - rekao je Šarić u nastavku procesa za pranje novca u kojem odgovara sa još 17 osoba. Optužujući „generala Papaju“ za medijski linč, Šarić je kazao da ne bi mogao da postigne sve za šta ga optužuju čak „i da je Supermen“.
U junu prošle godine, Šarić je izjavio da je “general Papaja“ načelnik UKP-a Rodoljub Milović i optužio ga da mu je montirao proces.
- Napravili su od mene teroristu. Papajin najbolji drug je čovek koji je stvorio zemunski klan i parama od otmica kupio mašine, a oni su od mene hteli da naprave nekog novog vođu zemunskog klana - rekao je Šarić i istakao da je tog najboljeg druga nazvao samo „karakter mango“.
- Ne želim da ja i moji prijatelji da odgovaramo za 7.420.000 evra koje je on uzeo, ako je dao meni te pare, neka dođe i kaže - pričao je Šarić nepovezano, opet ne otkrivajući ko je “karakter mango“.

Radoslav Baćović

Radoslav Baćović | Foto: A. Dimitrijević

Advokat: „Žalićemo se“


Advokat Radoslav Baćović najavio je da će se žaliti na presudu. On je ocenio i da presuda “predstavlja prepisanu optužnicu”, podsetivši da sud tokom prethodnog postupka nije uvažio nijedan zahtev odbrane.
“Žalićemo se na presudu kada je dobijemo u pismenom obliku, odnosno u roku od 30 dana”, rekao je Baćović.

Miša nije Banana


U procesu za pranje 22 miliona evra od prodaje narkotika, Šarić je stao je u odbranu odbeglog Rodoljuba Radulovića zvanog Miša Banana. On je tada rekao da Raduloviću nadimak nije biio Banana i optužio je jednog od načelnika beogradske policije da „pakuje Miši“.
- Radulovića znam nekoliko godina, i to kao Mišu, a ne kao Mišu Bananu. Tako ga niko nikad nije zvao, koliko ja znam, a poznajem ga više godina. Verujem da je taj nadimak provokacija jednog načelnika policije - izjavio je Šarić, ali nije želeo da otkrije ime načelnika.

U pritvoru

Darko Šarić 20
Željko Vujanović 18
Nikola Dimitrijević Džoni 13,5
Živko Sibinski 11
Boban Stojiljković 11
Marko Dabović 11
Borislav Tunjić 11
Marko Andrić 15
Miloš Cajić 12

U bekstvu
Rodoljub Radulović 11, 6
Goran Soković 20
Marko Pandrc 13, 6
Nenad Novaković 15
Boško Nedić 15
Darko Tošić 13, 6
Nebojša Sretenović 11
Marko Račić 11
Vladimir Račić 11
Petar Obradović 12, 6
Milovan Milovac 12
Mihajlo Đoković 11

Aleksandra Mišić

Aleksandra Mišić | Foto: A. Dimitrijević


Oslobođeni
Aleksandra Mišić
Darko Gazdić
Bojan Stanojković

Svedoci saradnici
Nebojša Joksović 5 meseci
Radan Adamović 10 meseci
Draško Vuković 8 meseci

Sporazum o priznanju krivice
Dragan Labudović
Boris Laban
Miodrag Aleksandar
Mirko Miodragović
Miloš Pandrc
Nikola Pavlović
Dejan Rašić
Marko Vorotović
Miloš Krpović

Poslednji komentari
  • walter Vreme: 14.07.2015 20:07h

    Nisi trebao da se predas,jasno je da nisi imao fer sudjenje nasem pravosudju se smeje ceo svet lepo se PAPAJA napunio a i CUME i sta bi pojeo vuk magarca nisko ih nije ni pozvao tako funkcionise nas sistem!!!

  • kizza Vreme: 15.07.2015 08:23h

    Sad jedi papaje, Šariću!

  • Iz istog plemena Vreme: 16.07.2015 15:35h

    Saric dobro zna sta radi, sta ga ceka i cemu se nada. Njegov mozak radi nadprosecno. Svaka cast dobrom coveku!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP