Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

UŽAS!

Sedmak gasnim pištoljem postrojavao prvake!

Autor: Branko Janačković | 16.10.2014 - 09:42:00h | Komentara: 1

Učenik sedmog razreda OŠ „Desanka Maksimović“ u Čokotu doneo je u školu gasni pištolj kojim je mahao u učionici i postrojavao đake prvog razreda!

osnovna škola Desanka Maksimović

Osnovna škola Desanka Maksimović | Foto: B. Janačković

Incident se desio još u aprilu ove godine, ali zbog neadekvatne reakcije nastavnog osoblja tek ovih dana dobija epilog pred pravosudnim i prosvetnim organima.


-Škola uopšte nije prijavila ovaj incident, već je policija imala operativna saznanja na osnovu kojih je pokrenula istragu i obavestila tužilaštvo kako bi se utvrdilo ima li nečije odgovornosti, kaže naš izvor.

Predsednica Školskog odbora (ŠO) Mandi Živković kaže da su u tom odboru tek u septembru saznali šta se desilo.

Direktorka Ljiljana Radovanović Tošić

Direktorka Ljiljana Radovanović Tošić | Foto: B. Janačković

- Ja sam slučajno čula od kolege da je u aprilu neki učenik donosio gasni pištolj u školu. Na ŠO je postavljeno pitanje direktorki Ljiljani Radovanović Tošić i razrednoj, koje su kazale da je reč o plastičnom pištolju. Saznali smo da je policija pokrenula istragu pa smo zatražili izveštaj i saznali da je utvrđeno da se radi o gasnom pištolju, funkcionalnom i ispravnom, koji može da ispaljuje municiju sa nadražujućim gasom ili praznu, blanko municiju, objašnjava Živkovićeva.

Istraga
Policija u saradnji sa tužilaštvom ispituje ima li nečije odgovornosti u ovom slučaju. U Višem tužilaštvu kažu da se kod njih ne vodi postupak protiv maloletnog učenika i da je držanje gasnog pištonja prekršaj a ne krivično delo.


On kaže da je razredna tog odeljenja umesto da slučaj prijavi odmah dežurnom nastavniku i direktoru, oduzela pištolj od đaka i vratila ga roditeljima uz obrazloženje da je bila ubeđena da je plastična igračka.


- Događaj nije upisan u knjigu dežurstva, niti je direktorka pokrenula postupak ni protiv nastavnika zbog neblagovremenog reagovanja. Imajući u vidu da je direktorka već imala propust sa bezbednošću dece na proslavi dana škole, ŠO je doneo rešenje o njenoj smeni koje će postati pravosnažno ako ga potvrdi ministar prosvete, dodaje Živkovićeva.


Direktorka Ljiljana Radovanović Tošić, pak odbacuje bilo kakvu svoju krivicu u navedenom događaju jer ni sama o njemu nije bila obaveštena.

školski odbor

Mandi Živković | Foto: B. Janačković

-Tek sam u julu od razredne saznala da je pozvana u policiju da da iskaz tim povodom. Prethodno me niko ništa nije obavestio o tome. Razredna je rekla da je mislila da je plastična igračka pa je pozvala roditelje dečaka i vratila im pištolj. Da bi ona bila sigurna, kaže da je pozvala i kolegu koji joj je to potvrdio i rekao „da ne drami“. Ona je visokomoralni profesor koji do sada nije imao nijedan incident. Napomenula je da je znala da je gasni pištolj da ga sigurno ne bi vratila, kaže direktorka. Ona ističe da je tek kada je koleginica donela dokument iz policije, saznala da se radi o gasnom pištolju i da će pokrenuti postupke kojima će biti ispitano ima li odgovornosti razredne, dežurnog nastavnika i kolege koji je razrednoj potvrdio da je u pitanju igračka.
Direktorka Radovanović Tošić smatra da je i ovaj slučaj pokušaj da se iscenira navodna ugroženost bezbednosti dece, kao i u slučaju pomenute školske priredbe, kako bi bila smenjena.
Poslednji komentari
  • Aндријан Vreme: 18.10.2014 10:03h

    ШО је у праву. Познајем ситуацију у тој школи и могу да кажем све најгоре о директорки и поменутој наставници. Предмет је тренутно у тужилаштву и утврђује се све околности и то да ли је директорка имала контакт са пиштољем.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP