Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ZLOČINAC NA SLOBODI ZBOG PRAVNIH OGRANIČENJA

Slovačka ne izručuje ubicu srpskih šofera

Autor: Milan Dudvarski | 31.03.2014 - 08:35:00h | Komentara: 0

Andrej Mazanj, zloglasni kriminalac koji je u Srbiji osuđen na 15 godina zatvora zbog više ubistava vozača kamiona i autobusa 1999, a koji bezbrižno živi u Slovačkoj, još uvek nije izručen Srbiji. Slovački tužilac Ivan Mandalov izjavio je da Srbija mora da traži Mazanjevo hapšenje, iako je za njim 2004. godine raspisana Interpolova poternica, koja obavezuje sve strane policije da ga uhapse ako znaju gde se on nalazi.

Tela ubijenih vozača stavljana su u plastične kese i bacana pored puta

Tela ubijenih vozača stavljana su u plastične kese i bacana pored puta | Foto: Dušan Milenković

Mazanja su otkrili i snimili novinari slovačkog nedeljnika „Plus 7 dnji“ i predali informacije tužilaštvu. Njegovo izručenje ili hapšenje i slanje na izdržavanje kazne, prema saopštenju nadležnog slovačkog tužioca Ivana Mandalova, mora da zatraži Srbija.


- Slovačka policija već je srpsku stranu informisala o kretanju odbeglog zločinca i zatražila njegov dosije - kazao je Mandalov.
S druge strane, u Ministarstvu pravde Srbije su nam rekli da: „Kako je Andrej Mazanja u Srbiji osuđen u odsustvu, izvršenje presude u stranoj zemlji ne može biti sprovedeno. Do daljeg za ovom osobom ostaje na snazi raspisana međunarodna Interpolova poternica i ukoliko na osnovu nje Mazanja bude uhapšen u inostranstvu, ministarstvo će tražiti njegovu ekstradiciju.“

Samo ako ga uhapse na osnovu poternice,  Srbija će moći da  zatraži ekstradiciju:  Andrej Mazanj

Samo ako ga uhapse na osnovu poternice, Srbija će moći da zatraži ekstradiciju: Andrej Mazanj


Samo je Mazanj, od cele grupe brutalnih zločinaca koji su do novembra 1999. godine za kratko vreme ubili najmanje desetoricu vozača kamiona i autobusa, a njihova tela bacali u plastičnim kesama pored puta, izbegao hapšenje u novembru 1999. Na hvatanju te zločinačke grupe sarađivale su policije više zemalja, uključujući i srpsku, pošto je na teritoriji Srbije počinjeno pet ubistava, a ostala u Austriji, Italiji i Hrvatskoj.
Zločinci su od slovačkih špeditera naručivali nove kamione ili autobuse, pod izgovorom da se njihov u inostranstvu pokvario i da je potrebno da na odredište prevezu putnike ili robu. Vođa zločinačke grupe, češki državljanin Vlastimil Nekl, zajedno sa Mazanjem i Danijelom Medakom, dočekivali su kamione na parkingu i ubijali vozače.
Samo za godinu dana, grupa u kojoj su bila i dvojica kriminalaca iz Srbije ubila je najmanje dvojicu državljana Srbije i osmoricu Slovaka. Nekl je u Srbiji osuđen na 40 godina zatvora, a 2007. izručen je na izdržavanje kazne Češkoj, dok se Medak obesio ubrzo pošto je uhapšen u zatvoru u Subotici.

Činjenice

- 10 vozača je ubila grupa u kojoj je bio i Mazanja
- 40 godina robije je dobio Čeh Vlastimil Nekl, vođa grupe
- Policije četiri države radile su na hapšenju grupe
- Jedino je Mazanj izbegao hapšenje

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP