Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

USKORO SUĐENJE ZA UBISTVO ČUVENOG NOVINARA

Slučaj Ćuruvija: Pritvor do 30 dana za Romića i Radonjića!

Autor: Tanjug | 15.01.2014 - 08:56:00h | Komentara: 3

Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana dvojici bivših pripadnika Državne bezbednosti Milanu Radonjiću i Ratku Romiću osumnjičenima za učešće u ubistvu novinara Slavka Churuvije.

Milan Radonjić i Ratko Romić

Milan Radonjić i Ratko Romić | Foto: Rajko Ristić

Sudija za prethodni postupak nakon saslušanja Radonjiću i Romiću odredio pritvor zbog postojanja opasnosti od bekstva, bojazni da će ometati postupak uticanjem na svedoke, kao i zbog visine zaprećene kazne za krivično delo za koje se terete, a koja je preko deset godina.


Pritvor im je određen i zbog načina izvršenja i težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vodjenje ovog krivičnog postupka, saopšteno je iz suda.

Prema njegovim rečima, saslušanje Radonjića i Romića završeno je u

Specijalnom sudu rano jutros oko tri sata.

Kako je juče saopštio tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, za ubistvo Ćuruvije 1999. godine osumnjičen je i tadašnji šef DB-a Radomir Marković, koji je u zatvoru u Požarevcu, kao i pripadnik posebne službe obezbedjenja u u DB-u Miroslav Kurak, nedostupan pravosudnim organima i za kojim će biti raspisana medjunarodna poternica.

Slavko Ćuruvija

Slavko Ćuruvija | Foto: Dalibor Danilović

Ključni svedok u ovoj istrazi je nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora, kao i još dva lica čiji identitet nije saopšten iz bezbednosnih razloga.


Ulemek je o ubistvu Ćuruvije progovorio tek prošle sedmice i istražnim organima dao podatke koji su pomogli rasvetljavanje tog slučaja.

Marković i Radonjić se terete kao nalogodavci a Romić i Kurak kao izvršioci ubistva.

Legija odbio da  se pred sudijom  izjasni šta od imovine  poseduje, a njegov  advokat tvrdi da nema novca da vrati dug

Legija

 
O povezanosti vrha tadašnje vlasti sa ubistvom i eventualnim nalogodavcima ubistva, čiji je motiv politički, pokazaće istraga, rekao je Radisavljević na konferenciji za novinare.

Ćuruvija ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo.

Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim ga overile i jednim pucnjem u glavu. Sa njim je tada bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa.

Na vlasti u Srbiji je u to vreme bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković

Radomir Marković | Foto: Reuters

 
Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osudjeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda

Selaković: Enigma je do koga će dovesti istraga
Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je sinoć da je u ovom trenutku enigma do koga će dovesti istraga o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, i da će, svakako, biti preduzeto sve da se osumnjičeni, ako su van Srbije, privedu licu pravde.
- Na osnovu ovoga što je javnost mogla da čuje, možemo da osnovano sumnjamo da je iza ubistva stajao deo države. To je svakoj državi u svetu teško da prizna i ovo je naše suočavanje sa mračnim i turobnim vremenom naše prošlosti i zalog ove generacije za budućnost dolazećih generacija - rekao Selaković za Televiziju B92.
Pomak u rešavanju slučaju ubistva Slavka Ćuruvije je, kako je ocenio, bio moguć zahvaljujući rešenosti prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića i svih organa koji su ušli u taj posao sa nepokolebljivom rešenošću da se slučaj razreši.
- Ne dovodim u pitanje nečiju volju. Verujem da su ljudi koji su pre ovoga radili ovaj posao ispitivali šta se dogodilo, ali verovatno ne sa ovoliko rada, marljivosti i želje da se ne odustane - rekao je Selaković.
On je istakao da želi da, makar u slučajevima za koje je zainteresovana najšira javnost, sudjenja budu završavana u razumnom roku kako bi gradjani bili uvereni da se u pravosudju nešto menja.
- Čemu može prosečan građanin kome je recimo ubijen član porodice da se nada ako je potrebno 15 godina da se razotkrije ubistvo javne ličnosti kakva je bio Slavko Ćuruvija - rekao je Selaković.
Upitan da li će Milorad Ulemek, koji je odlučio da sa tužiocima podeli saznanja o ubistvu Ćuruvije, biti kredibilan svedok, Selaković je rekao da veruje u to jer je Ulemek bio deo bezbednosne "mašine" u Srbiji i jedan od ključnih aktera događaja iz tog perioda.

Poslednji komentari
  • DSV Vreme: 15.01.2014 09:17h

    Na vlasti je bio SRS -izvinte a kako onda Vucic nije znao ko je PUCAO???? Sta on je u SNS ,da to danas ali inda je u INFORMISANJU U DRZAVI BIO GLAVNI KOLKO SE SECAM!

  • srbislav Vreme: 15.01.2014 11:04h

    Dada Vujasinović, vlastodršci da li se nje sećate?

  • dragan Vreme: 15.01.2014 12:00h

    "Наша власт", па која била када зашкрипи уз дужно поштовање према новинару Ћурувијуи, ухвати се за тај случај. Убијени су генереали полиције и многи други и нико ни речи. За убицом Ћурувије се трага, само што је новинар, па његов несретни крај нимало није важнији од осталих несрећно завршених живота. Сада су вам Милошевићи налогодавци, као да су у својим активностима само планирали кога убити, а заборавили сте шта су нам данашњи западни савезници радили санкцијама, па тако чини мисе и та силна убиства иду из те кухиње, иако су директни извршиоци наши људи,који су успут буди речено под заштитом страног фактора и наших власти који су исто тако тим истим одговорни.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP