Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

PORODICA MLADIĆA KOJI SE UBIO U STANU SAŠE JANKOVIĆA

Slučaj smrti našeg sina je zataškan!

Autor: Tanjug | 23.04.2015 - 17:11:00h | Komentara: 5

Porodica Predraga Gojkovića, koji je pre više od dve decenije pronađen mrtav u stanu ombudsmana Saše Jankovića saopštila je danas da na taj slučaj nije i ne može biti stavljena tačka, te da karijere i politički interesi ne mogu biti važniji od smrti njihovog sina, za koju tvrde da nikad nije rasvetljena i da nikad nije potvrđeno da je on izvršio samoubistvo.

Pucnjava u centru vojvojanske prestonice

Foto: ALO!

 
Ceo taj slučaj svojevremeno je zataškan, to je poznato svim akterima, uključujući i ombudsmana Sašu Jankovića, tvrdi porodica Gojković u otvorenom pismu javnosti dostavljenom Tanjugu.
- Već nekoliko dana jedna od udarnih tema u sredstvima informisanja u Srbiji je zaštitnik građana Saša Janković. Jedni ga optužuju da nije imao dozvolu za pištolj iz koga je u njegovom stanu život izgubio na sin Predrag Gojković. Drugi pišu peticije za njegovu zaštitu, a zabrinut je i OEBS. Smrt našeg sina je sporedna stvar, proglašen je samoubicom, navodi porodica Gojković u pismu javnosti.
Oni navode da se o njihovom sinu piše kao o samoubici, iako je činejnica, tvrde, da je 1995. godine neko zaustavio istražni postupak o tom slučaju, te da su oni do danas bezuspešno pokušavali da na to skrenu pažnju i da izdejstvuju da se dozna istina.
- Mi znamo, a znaju i neposredni učesnici , Saša Mišić, Đorđe Grubačić i Saša Janković, da je ceo slučaj u policiji i sudstvu bio nameten i zataškan, kaže se u pismu.
Gojkovići napominju da ih ne zanima ničija politička karijera i politički interesi, te ukazuju da se autoritet funkcije može sačuvati samo autoritetom ličnosti kojoj je poverena.
- Obraćamo se tužilaštvu, policiji i sudu, povereniku za informacije od javnog značaja gospodinu Šabiću, pa i zaštitniku građana Saši Jankoviću, da objave kompletan sudski predmet. Zapisnik sa lica mesta, fotografije, skice, sve izjave uzete tog dana i kasnije, nalaze obdukcije i parafinske rukavice. Neka stručnjaci urade rekonstrukciju događaja i kažu u čijoj je ruci bio pištolj, navodi se u pismu.

- Evo, da ovom prilikom prihvatimo da je normalno da se u redovnoj proceduri dozvola za pištolj dobija samo dan pre ubistva, da je normalno da u stanu pored pištolja budu pendrek, kutija od bombe, i, kako u zapisniku piše, metkovi, da roditelji Saše Jankovića o slučaju budu obavešteni odmah nakon događaja i već oko 15 časova otac krene iz Loznice za Beograd, da je normalno da se nama, roditeljima, za slučaj javi tek u 21 sat uveče - 7 sati nakon događaja - da je normalno da kod smrtnog slučaja na lice mesta ne izađu javni tužilac i istražni sudija, da je normalno da istragu povede inspektor Sekulovića, pa ga zameni Bonifantić, koji ima veze sa učesnicima iz Loznice, da nalaz obdukcije nismo mogli dobiti dva i po meseca, da smo na nalaz parafinske rukavice čekali 6 meseci, da je u jednom periodu predmet bio zagubljen i mnogo toga još. Neka je sve to normalno, navodi porodica, koja kaže da traži odgovor na samo dva pitanja.
- Janković tvrdi da nije bio u stanu kada se događaj desio i da nije ulazio u sobu u kojoj je bio pokojnik (prva izjava data nakon događaja). To isto tvrdi i Saša Mišić. Policija ih je zatekla u stanu kada je došla. Kako je onda parafinska rukavica uzeta od njih pozitivna, imajući u vidu vremensko i prostorno širenje barutnih čestica. (U poslednjoj izjavi Janković kaže da je milovao pokojnog druga po kosi pa su tako ostale barutne čestice, a mi ga podsećamo na nalaz obdukcije u kome se kaže da barutnih čestica nije bilo ni na Predragovom licu koje je bliže pitolju iz kog je pucano).
I drugo pitanje, obdukcijom je utvrđeno da nije bilo barutnih čestica na ulaznoj rani pokojnog Predraga, da je pogođen u levu gornju usnu i da se metak kretao zdesna ulevo i blago naniže. Na fotografiji se vidi da mu je leva ruka u džepu kao i da je postava na desnom džepu izvučena. Nakon pada na leđa pištolj ostaje pored desne ruke. Da li je to moguće? Koja je to daljina sa koje čovek može da puca desnom rukom sebi u levu stranu lica i da pritom ne ispusti pištolj?
Penzionisani balističar kog je angažovala policija tvrdi da je pucano sa daljine veće od 30 santimetara, a nauka kaže da barutne čestice ostaju na udaljenosti od 60 do 110 cm, zavisno od pištolja i municije. I zašto to odmah nije utvrđeno za konkretan pištolj i municiju nego je sve brzo vraćeno vlasniku.
Da li to isključuje samoubistvo, neka kažu stručnjaci, piše porodica Gojković i zaključuje: "Ako je Saša Janković stavio tačku na ovaj slučaj, Srbija ne sme".
Poslednji komentari
  • jeca Vreme: 23.04.2015 17:44h

    Саша Јанковић је први пут изабран у јуну 2007. године већином од 143 гласа на функцију Заштитника грађана. To se desilo 1993. Sada je april 2015. Šta ili ko je odlučio da se BAŠ DANAS slučaj izvadi iz arhive? Mislite o tome.

  • mile bg Vreme: 23.04.2015 19:42h

    Kada je pre 22 godine tragicno nastradao Predrag Gojkovic (od miloste smo ga zvali Cune) niko nije verovao u zvanicno saopstenje da se ubio, jer je bio divan mlad covek, pun energije pred kojim je bila blistava buducnost(zavrsavao je saobracajni fakultet).Bio je ponos svojih roditelja Vinke i Milka i sestre Dragane.Nadam se da ce istina konacno isplivati i da ce njegova plemenita dusa moci mirno da pociva.

  • Mica Vreme: 23.04.2015 20:49h

    Citajuci, ne mogu da se otmem utisku "pomalo cudnovate strucnosti.." koja se provlaci kroz opise u ovom pismu. Porodica zakljucuje: "Ako je Saša Janković stavio tačku na ovaj slučaj, Srbija ne sme". Iskreno, logicno bi bilo posle zareza da stoji " pravda ne sme" ili "zakon ne sme" ili "sud ne sme"....

  • avvf2002 Vreme: 24.04.2015 09:40h

    Nijedan Saš NE SME BITI OSLOBOĐEN ODGOVORNOSTI ZBOG FUNKCIJE KOJU OBAVLJA. VAŽI ZA SVE SAŠE!

  • grozomora Vreme: 24.04.2015 09:52h

    nekom je zestoko stalo da smeni jankovica!! u zelji za vlascu i silom, mnogi se bave najprljavijim poslovima.sramota me je sto zivim u ovoj zemlji!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP