Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ODBIJENI PREDLOZI ODBRANE

Specijalni sud ne zanima Bojovićeva oslobađajuća presuda iz Španije!

Autor: I. Milićević | 26.01.2015 - 13:16:00h | Komentara: 0

Tročlano veće Specijalnog suda odbilo je danas predlog odbrane odbeglog "zemunca" Luke Bojovića, da se kao dokaz izvede prvostepena presuda španskog nacionalnog suda, kojom je Bojović oslobođen optužbi da je organizovao ubistvo Milana Jurišića u toj zemlji 2009.

Luka Bojović

Luka Bojović

Predlog da se izvrši uvid u presudu iznela je Bojovićeve odbrana koja je na taj način želela da konstatuje da je španski sud odbacio svedočenje Sretka Kalinića, na osnovu kog je i Bojović optužen. Španski sud je njegov iskaz ocenio kao kontradiktoran i pun nelogičnosti, zbog čega je naposletku Bojović oslobođen optužbi.

S obzirom na to da se i optužnica u Srbiji protiv Bojovića i još dvojice "zemunaca" zbog više teških krivičnih dela zasniva na Kalinićevom svedočenju, odbrana je smatrala da bi Specijalni sud takođe trebalo da dovede u pitanje njegov iskaz.

Sretko Kalinić

Sretko Kalinić | Foto: RAS

Sud je takođe odbio predlog da se iz spisa predmeta izostavi i Kalinićevo svedočenje dato specijalnom tužilaštvu tokom boravka u zatvorskoj bolnici u Zagrebu 2010. Kalinić je tada optužio Bojovića za više brutalnih ubistava, a njegova odbrana smatra da je svedočenje uzeto protivno svim evropskim zakonima o krivičnom postupku.

Predsednik veća Vladimir Mesarović je potom zakazo izlaganje završnih reči za 19. i 20. mart.

Na današnjem suđenju saslušan je veštak psiholog dr Nada Janković, koja je na predlog Bojovićeve odbrane analizirala psihološki profil Sretka Kalinića. Njeno mišljenje gotovo da je identično onom koji je pre šest meseci izneo drugi veštak neuropsihijatar dr Aleksandar Jovanović, a koji je smatrao da je Kalinić uračunljiv i da nije duševno bolestan.

Vladimir Milisavljević

Vladimir Milisavljević | Foto: Reuters

Bojović i Kalinić, kao i Vladimir Milosavljević zvani Vlada Budala i Miloš Simović optuženi su za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića kada su poginuli njihovi telohranitelji Dejan Ivančević i Milutin Jovičić, za čija su ubistva takođe optuženi.


Kalinić je u ovom procesu, koji je počeo 2010. godine priznao krivicu za neka krivična dela, ali je povezao Bojovića sa ubistvima za koja se tereti, kao i drugim ubistvima koja nisu opisana u optužnici.

Miloš Simović

Miloš Simović | Foto: RAS

Bojović i Milosavljević su posle višegodinjeg bekstva uhapšeni 2012. godine  u Valensiji i od tad su u ekstradicionom pritvoru. Krajem decembra prošle godine, Bojović i Milosavljević su nepravosnažno oslobođeni optužbi za  ubistvo Milana Jurišića Jureta, čiji su delovi tela pronađeni u reci Manzanares u Madridu 2009.  Nakon pravosnažnosti presude kaznu će morati da služe u toj zemlji.

Milosavljević je u odsustvu osuđen na 35 godina zatvora zbog učestvovanja u ubistvu premijera Zorana Đinđića dok je za krivična dela koja je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana" dobio 40 godina zatvora.


Osim ove optužnice, Bojovć je pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora zbog nedozvoljenog nošenja oružja i falsifikovanih isprava.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP