Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NIŠLIJKA LJ. M. (68) NEĆE GONITI NAJPOZNATIJEG SRPSKOG ZATVORENIKA

Spremačica Vučku oprašta obljubu!

Autor: V. TOROVIĆ - M. IVANOVIĆ | 17.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 6

Najpoznatiji srpski osuđenik na smrt Vučko Manojlović (68), opet će iza rešetaka provesti najmanje 30 dana, zbog sumnje da je silovao poznanicu. To je odredio sudija za pripremni postupak Mirko Drašković.

Opet iza brave:  Vučko Manojlović

Opet iza brave: Vučko Manojlović

Manojlović negira da je silovao Lj. M.(48), što povrđuje i ona, ali navodi da je bio nasilan prema njoj. Posle 27 godina provedenih u zatvoru Manojlović je u februaru pušten na slobodu, ali je uhapšen u četvrtak posle prijave Lj. M., koja je radila kod njega kao spremačica, da je fizički napao i pokušao da je siluje.


Pomilovao ga Toma


Vučko Manojlović je 33 godine proveo iza rešetaka. Najpre je bio osuđen na pet godina zbog silovanja S. G. iz Leskovca 1978. Posle izdržane kazne iz osvete je ubio zamenika okružnog javnog tužioca u Leskovcu Dragomira Krstića, pokušao je da ubije istražnog sudiju Bratislava Gavrilovića, kojeg je oteo, a pripremao je ubistvo sudije Mladena Jankovića 29. decembra 1984. Presudom Okružnog suda u Nišu 1985. osuđen na 20 godina zatvora. Tu kaznu je Vrhovni sud 1986. preinačio u smrtnu. Proveo je 4,5 godine u lancima, a više od 18 u samici, a sedam puta je tražio da se smrtna kazna izvrši. Smrtna kazna mu je 2002. zamenjena sa 40 godina zatvora da bi ga sadašnji predsednik Tomislav Nikolić pomilovao u februaru.

- Manojlović je više puta zameniku višeg javnog tužioca Branislavu Lukiću ponovio da nije silovao tu ženu. Kaže da je bila kod njega, ali da nikakvog fizičkog kontakta nije bilo.

Zahtevao sam da se Manojlović pregleda na sudskoj medicini, jer je to propust u istrazi. Predložio sam da on bude u kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom i zabranom kontakata sa svedocima i oštećenom, ali je to odbijeno - izjavio je je juče za „Alo!“ Manojlovićev branilac Momčilo Kovačević.


Iako je za naš list izjavila da je Manojlović udario pesnicom u lice, a potom joj naredio da se skine i pokušao da je obljubi, ali da nije uspeo jer nije imao erekciju, Lj. M., kaže da će pred sudom svedočiti da je Manojlović nije silovao i dodaje da je po policijskom naređenju pregledana na Institutu za sudsku medicinu u Nišu.

- On je bio te večeri nasilan prema meni, jer je bio mnogo pijan. Bila sam jako uplašena za svoj život. Lično ga neću tužiti, jer mi ga je žao. Manojlović je dosta pio, žalio se da je mnogo usamljen i da su ga svi iz familije zaboravili.

Promenila mišljenje:  Oštećena Lj. M. (48)

Promenila mišljenje: Oštećena Lj. M. (48)

Njemu je trebala lekarska stručna pomoć zbog alkohola i to sam više puta rekla njegovoj sestri Nadi, ali ona nije ništa učinila - priča ona i dodaje da su potpuno lažne optužbe njegove familije da je terala Manojlovića da joj prepiše kuću i plac.

Milan Manojlović, Vučkov brat od strica, napominje da se sama LJ. M. hvalila da će joj pokloniti kuću.
- Vučko je mnogo pio, iznervirao me je pre mesec dana i od tada nisam bio u u kontaktu sa njim. Ne znam samo ako su se dogovorili da joj prepiše kuću, što ga je onda optužila da je silovao. Ma ništa moj brat nije uradio kako treba. Opet je osramotio i sebe i upropastio je celu porodicu - kaže on.

Godinama bio slobodnjak u zatvoru

Milan Jovanović, advokat Centra za ljudska prava Niš, kaže da to što je predsednik Srbije pomilovao Vučka Manojlovića nema nikakve veze sa tim što je on opet izvršio neko krivično delo.
- Manojlović je zbog dobrog vladanja godinama bio u potpuno otvorenom delu zatvora, imao je dnevne izlaske, godišnje odmore... Nije tačno da je on čim je izašao na slobodu pokušao da siluje poznanicu. U medijima se to dovodi u vezu, a to nije dobro za instituciju pomilovanja osuđenika - tvrdi Jovanović.

Obrenija Krstić iz Leskovca (79), kojoj je 29. decembra 1984. godine Vučko Manojlović oteo i ubio supruga Dragomira Krstića (52), zamenika tužioca Okružnog suda u Leskovcu, kaže da „vuk dlaku menja, ali ćud nikada“.
-Zločinac se uvek vraća na mesto zločina. Vučko Manojlović je u sukob sa zakonom došao zbog silovanja, pa potom zbog ubistva i pokušaja ubistva i sada ponovo zbog silovanja. Ja verujem ženi iz Niša jer znam kako Manojlović šikanira svoje žrtve. Mog muža je seckao mačetom pre nego što ga je ubio. I meni i mlađem sinu je stavljao mačetu ispod grla. Te oči zveri me prate 30 godina - kaže Obrenija.

- Bila sam očajna kada je prošle godine oslobođen iz zatvora, očajna što je veliki deo javnosti od ubice i dželata pravio mučenika i što je lično predsednik države, koja je bila simbolizovana i u mom mužu, potpisao pomilovanje - nastavlja Obrenija.

Udovica tužioca koji je vodio predmet u kojem je Vučko osuđen na pet godina, zbog silovanja S. G. iz Leskovca, priseća se noći kada je on upao u njihovu kuću i oteo njenog supruga.

-Ušao je i gurnuo mog muža, koji je pao na radijator. Pitao ga je tada: „Zbog čega sam ja pet godina bio u zatvoru“, a moj suprug mu je odgovorio: „Pa ti znaš, zašto si bio“. Onda je pokazao na torbu koju je nosio i rekao: „Vidite ovu torbu. Njome mogu da dignem celu zgradu u vazduh!”. Kada je moj sin pokušao da interveniše, rekao mu je: „Dečko, budi miran, nemoj da i tebi ode glava“, a potom odveo mog supruga iz kuće - kaža na kraju Obrenija, koja za smrt supruga nikad nije dobila odštetu od države.

Bio agresivan i hteo da uvek bude u pravu
 

Dr Milan Kostić, forenzički psiholog i sudski veštak, koji je bio u komisiji veštaka na suđenju za ubistvo leskovačkog tužioca kaže da je tada utvrđeno da je Manojlović duševno zdrava osoba, a da je u trenutku zločina, bio smanjeno uračunljiv. „Zaključeno je da nije neinteligentan, prošao je testove, ali da ima problem poremećaja ličnosti, teško je kanalisao afektivno ponašanje. Primećeno je da je bio impulisivan, agresivan, labilan i egocentričan i imao je potrebu da dokaže da je uvek u pravu. Sećam se da je tvrdio da on nije hteo da ubije tužioca, već da je on slučajno nastradao kada je policija pucala i zapalila u njegovom automobilu flaše sa zapaljivom materijom. Telo tužioca nađeno je vezano i ugljenisano, ali nikad nije utvrđeno na koji je način ubijen. Međutim, nije uspeo da objasni svoj gnev i kud je hteo da odvede tužioca“, kaže Kostić i napominje da je Manojlović vrlo aktivna osoba kojoj i pored boravka u zatvoru ima očuvan agresivni potencijal, što ostavlja mogućnost da eventualno počini novo krivično delo.

Poslednji komentari
  • Rednap Vreme: 17.11.2013 09:29h

    Ma dobar je Toma ,mislim na Nikolica,nego me muci pitanje da li ce njegov Radomir ikad biti predsednik stranke, i da li Toma zna da je njegov savetnik Nebojsa J.iz Kragujevca kupio nedavno veliki stan u Sociju.A Vucko jednom bitanga uvek bitanga,P.S.Tomo malo si krimosa pomilovao!

  • jocaaa Vreme: 17.11.2013 09:39h

    ja lepo kazem da covek nista nije kriv......

  • Srbijanac Vreme: 17.11.2013 10:01h

    Da čujemo i Tomislava Nikolića šta kaže,neka se i on oglasi povodom ovoga,on je i doveo do ovoga

  • branko Vreme: 17.11.2013 16:04h

    tadic i kostunica pusrili (verovatno po nekom clanu zakona)tolike siptare i ustase koji su osuđeni za mnogo gore zlocine pa nikom nista,ovde nisu cista posla sto ce se videti,zalosno je sto ima toliko nasilja ali necete za svaku kurcevu rabotu blatiti nikolica!!ako nekom zena nabija rogove opet ce toma da bude kriv...nema smisla

  • jocaaa Vreme: 17.11.2013 16:12h

    i necu da branim tomu..ali jel vi mislite da bilo koji predsednik cita te molbe za pomilovanje ili bilo sta..oni to samo potpisuju....to vuce valjda iz doba kraljeva jer je smao kralj mogao da pomiluje.....i sad kao najvisi akt ukazom predsednika drzave pomilovan....to jedno..drugo..vucko nikog nije silovao ni ubio.....ia njegove pravdoljubivosti i inata je lezao tolike godine..niko ne moze protiv sistema

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP