Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ONI SU PALI ZBOG KOKAINA U MADRIDU

Srbi bili „mule“ Crnogorcu!

Autor: J. P. | 02.07.2015 - 17:00:00h | Komentara: 0

Osmorica Srba koji su uhapšeni u Madridu zbog šverca 3,5 tone kokaina radili su kao trkači za Budvanina Vinetu Čokovića (52), koji je bio mozak operacije i po kome je akcija dobila naziv „Vinetu“.

Oni su pali zbog kokaina u Madridu

Oni su pali zbog kokaina u Madridu

Lisice na ruke stavljene su Nikoli Dondiru (34), Gligoriju Pejoviću (64), Draganu Vasiću (49), Dragoslavu Živkoviću (55), Saši Jakovljeviću (41), Slavku Veselinoviću (47), Nemanji Periću (34) i Ivanu Guconiću (30). Nijedan od osmorice nije poznat našoj policiji, a prema poslednjim informacijama, naši državljani terete se za oko 2,4 tone kokaina koje su prešle preko njihovih ruku.


Crnogorca odali satovi

Španski portal “ElConfidencial” prenosi da je Vinetu Čokovića razbacivanje novcem “koštalo” hapšenja. Policija je do njega došla sasvim slučajno, istražujući ko će kupiti 1.400 ukradenih satova, vrednih nekoliko miliona evra. Satovi su ukradeni u decembru 2012, a policija je pratila kod koga će taj plen završiti, odnosno ko će lopovima platiti u kešu. Tako su, navodno, došli do mnogo “krupne ribe” - Čokovića i tada je krenula detaljna istraga o njemu.

- Uhapšena grupa je dugo iz Južne Amerike nabavljala velike količine kokaina, koji je potom prekookeanskim brodovima krijumčarila do velikih evropskih luka radi distribucije na tržištu EU.

Narko-kartel je drogu prebacivao kroz četiri pomorska kanala, a grupa je imala i organizovanu mrežu kompanija za transfer i pranje novca, mahom u Portugalu, gde su sarađivali i sa pojedinim bankarima - objašnjava naš sagovornik blizak istrazi.


- U akciju koju je vodila španska policija pripadnici Srpskog MUP-a uključili su se u martu 2014. Otad su se pratili svi uhapšeni kako bi se što više dokaza prikupilo protiv njih - dodaje naš sagovornik.

Španski mediji uhapšenog Čokovića iz Budve opisuju kao čoveka koji je pola sveta snabdevao kokainom. Na konferenciji održanoj prekjuče u Madridu saopšteno je da je Čoković uhapšen 16. juna, u glavnom gradu Španije.

Brojke


3,5 tona kokaina oduzeto
10 miliona eura nađeno
69 uhapšenih ljudi
8 Srba uhapšena
7 zemalja učestovalo u akciji
5 automobila nađena
4 broda oduzeta
2 godine trajala akcija
1 motor zaplenjen
332 stabljike marihuane nađene

On je označen kao najvažniji član te organizovane kriminalne grupe, a sumnja se da je aktivno učestvovao u krijumčarenju kokaina na međunarodnom nivou. Članovi ove bande krijumčarili su drogu iz Latinske Amerike u Evropu preko Španije, ali i u Dominikanskoj Republici, Brazilu, Peruu, Kolumbiji i Venecueli, a i u Evropi - Španiji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i Holandiji.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal dali su značajan doprinos jednoj od najefikasnijih međunarodnih akcija u borbi protiv krijumčarenja narkotika, istaknuto je na konferenciji u Madridu na kojoj su učestvovali Dijana Hrkalović, zamenica šefa Kabineta ministra unutrašnjih poslova, Dejan Kovačević, načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a Srbije i Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal.

Hapšeni na jahti „Martela”

U akciji međunarodne policije kraje maja ove godine već su kao veliki igrači za narko klanove proglašena petorica Srba koji su uhapšeni na jahti “Martela” kod Azorskih ostrva kada je zaplenjeno 1, 15 tona kokaina. Tada su uhapšeni Dragoslav Živković, Saša Jakovljević, Slavko Veselinović, Ivan Guconić i Nemanja Perić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP