Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

BOMBAŠ SAMOUBICA SE RAZNEO U LUKSORU, TURISTI BEZ ODGOVORA

Srbi u Egiptu prepušteni sami sebi!

Autor: J. Jokanović | 11.06.2015 - 19:23:00h | Komentara: 3

U danu kada je poznato turističko mesto Luksor u Egiptu, u kojem tradicionalno letuje veliki broj Srba, postalo meta terorističkog napada tako što se bombaš samoubica razneo nedaleko od hrama Karnak, niko od nadležnih institucija nije izašao sa informacijama koliko naših državljana se trenutno nalazi u Egiptu.

Stravične scene  iz Egipta

Stravične scene iz Egipta | Foto: Profimedia

Na telefon naše ambasade u toj državi tokom celog jučerašnjeg dana niko se nije javljao, dok se Ministarstvo spoljnih poslova oglasilo putem dopisa rečima da prate razvoj situacije nakon terorističkog napada, kao i da će preduzeti odgovarajuće mere. Ni turističke agencije koje smo pozvali nisu htele da izađu u javnost sa podacima o broju naših državljana koji su preko njih otputovali u Egipat, pa je zaključak da su naši državljani prepušteni sami sebi!


Zasad je samo poznato da je napadač teroristički čin izvršio automobilom u kojem je bio eksploziv, a život su, prema prvim informacijama, izgubile tri osobe, dok je više njih povređeno. Takođe, policija je sprečila još dva samoubilačka napada na taj hram. Ovu afričku državu već godinama potresaju nemiri, međutim, uglavnom su se dešavali u unutrašnjosti zemlje i daleko od popularnih turističkih destinacija, pa su agencije bez obzira na to slale putnike.

Hram Karnak, u kojem se dogodio  napad, druga je najposećenija  turistička destinacija, posle piramida,  a posećuje ga veliki br

Hram Karnak, u kojem se dogodio napad, druga je najposećenija turistička destinacija, posle piramida, a posećuje ga veliki broj Srba | Foto: Profimedia

Međutim, situaciju dodatno pogoršava činjenica da je hram Karnak, u kojem se dogodio napad, druga najposećenija turistička destinacija u Egiptu, posle piramida u Gizi, i što je na maršuti obilaska kod gotovo svih srpskih turističkih agencija, što se može videti na njihovim sajtovima. Kako prenose strane agencije, Luksor je u trenutku napada bio pun turista. Iako smo od više agencija pokušali da dobijemo informaciju da li su naše turiste poslali na tu destinaciju, ni od jedne nismo uspeli da dobijemo odgovor, dok u našoj ambasadi niko nije dizao slušalicu. Informaciju o situaciji u Luksoru nisu mogli da dobiju ni naši državljani koji su na letovanju u Egiptu.

- Pre tri dana sam stigao u Hurgadu sa porodicom i baš smo planirali da odemo i do Luksora. Neprijatno nas je iznenadila vest o bombi jer se ranije retko dešavalo da napadi budu baš u turističkim mestima. Pokušali smo da nešto više saznamo u našem konzulatu, zvali smo, ali nam se niko nije javljao - kaže Miloš P. (23), koji je opisao i atmosferu koja vlada u Egiptu.

- U hotelu nemate utisak da vam preti neka opasnost, ali van hotela se možete kretati samo striktno definisanim zonama, a na sve strane vidite naoružane ljude. Kažu da je to inače tako, vlasti se staraju za bezbednost i s jedne strane ti ljudi vam ulivaju neku sigurnost, ali nije prijatno kada ih vidite - objašnjava Miloš.

MSP: Izdaćemo saopštenje

U Ministarstvu unutrašnjih poslova nam je rečeno da se zbog nestabilne političke situacije u dužem vremenskom periodu našim građanima koji putuju u Egipat, poslovno ili turistički, preporučuje da izbegavaju mesta masovnih okupljanja, posebno u blizini religioznih objekata i vojnih postrojenja. Takođe, ne preporučuju se izleti i putovanja u unutrašnjost Egipta, uključujući i južne oblasti, i da ovo obaveštenje svi koji imaju nameru da putuju u tu državu mogu naći na njihovom sajtu, te da će povodom poslednjeg napada u Luksoru Ministarstvo preduzeti odgovarajuće mere i izdati saopštenje.

Poslednji komentari
  • Teodora Vreme: 11.06.2015 20:59h

    Prepušteni sebi? Ne mogu da verujem. Tako je to kad je predstavnik Srbije u Egiptu drugorazredni novinar i petorazredni "diplomata", priučeni dragan bisenić. Kada se tome doda i amatersko pevačko društvo kakvo je ministarstvio spoljnih poslova Srbije, sa gomilom apsolutnih neznalica od pozapošljavanih rođaka, prijatelja, švalerki, starleta, analfabeta, zaintersovanih jedino da primaju platu, uzimaju dnevnice i mufte putuju po inostranstvu, jasno je zašto su Srbi i u Egiptu i u svim ostalim državama prepušteni sebi.

  • Luka Laban Vreme: 12.06.2015 07:52h

    Teodora svaka ti je na mestu! To je dno dna od kadraova! Glavni za kadrove je partijski krimos koji je nekada prodavao tikete lotoa u Prištini a da ne spominjemo na koji način je završio pravni fakultet. To treba pitati bivšeg rektora tog univerziteta.Srbiju je skupo koštala ta stranka a izgleda da će nas još skuplje koštati sa pevačem Miljacke i ostalih hitova .........

  • Ivana Vreme: 12.06.2015 07:57h

    Novinari, mali više informacija ne bi bilo naodmet. Ovo na slici nije Karnak, već hram kraljice Hatšepsut.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP