Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

IZVEŠTAJ RUSKIH SLUŽBI O HAPŠENJU IVANA SAVKIĆA (33)

Srbin digao
cenu droge u Rusiji!

Autor: B. Jelovac | 28.02.2013 - 23:38:00h | Komentara: 2

Srpski državljanin Ivan Savkić (33), koji je označen kao vođa međunarodne narko-grupe koja je poslednjih godina krijumčarila kokain iz Latinske Amerike u Rusku Federaciju, kako se navodi u izveštaju ruskih bezbednosnih službi, uspostavio je direktne kontakte sa kolumbijskim narko-kartelima, koji su preko ove grupe nameravali da razviju rusko tržište kokaina.

Ivan  Savčić

Ivan Savčić

Kako ruske vlasti navode, grupa je za kratko vreme ostvarila monopol i „demonstrirala rekordno visoku cenu kokaina u Rusiji u odnosu na SAD i Evropu“.

Kokain iz  Kolumbije bio je upakovan i u bananama

Kokain iz Kolumbije bio je upakovan i u bananama

- Hapšenjem Savkića uspešno je okončana dvogodišnja istraga o grupi koja je u saradnji sa kolumbijskim narko-kartelom uspela da za kratko vreme podigne malopodajnu cenu kokaina na takozvanom uličnom tržištu Federacije na 250 dolara po gramu, što je za 20 odsto više nego i u Evropi i u Americi. S druge strane, Savkićeva grupa je kilogram u Latinskoj Americi plaćala oko 2.000 dolara - navodi se u izveštaju „Rezultati međunarodne operacije protiv droge“.

Izveštaj Ambasade  RF u Ekvadoru

Izveštaj Ambasade RF u Ekvadoru

Ruska policija je, naime, u istragu uključila i policiju Ekvadora jer je Savkić, rodom iz Smederevske Palanke, pod lažnim imenom skoro deceniju nastanjen u Salinasu u toj južnoameričkoj državi, ali i beogradsku kancelariju Interpola, kao i kancelarije Litvanije, Nemačke i Španije i nekoliko bivših jugoslovenskih republika.

Kasnije je utvrđeno da je grupa koristila trasu Gvajagil - Puerto Bolivar - Sankt Peterburg i u šverc brodovima, osim velikog broja pomoraca iz zemalja bivše Jugoslavije, uključila i ruske pomorce. Naročito im je pogodovalo to što iz ekvadorske luke Puerto Bolivara kreće čak oko 80 odsto ukupnog uvoza banana u Evropu.

Brod „Jesenji vetar“, na kojem je otkriven tovar droge

Brod „Jesenji vetar“, na kojem je otkriven tovar droge

- Uglavnom su veće količine kokaina bacali u vodu pre nego što bi brod uplovio u samu luku, dok su na brodovima među bananama ostajale manje količine. Grupa je zapravo u laboratoriji osmislila izvesnu haj-tek hemijsku metodu prikrivanja robe - navode ruski istražni organi.
Poslednji komentari
  • Miroslav Vreme: 01.03.2013 08:03h

    Očigledno još jedan radnik službi bezbednosti R. Srbije uhvaćen. Ali odradio je on za ovih 10 godina dovoljno i sad je pušten da odleži svoje. Stara priča.

  • U2 Vreme: 02.03.2013 00:09h

    Hahaha,da,da,da...i onda je mrmut zavio cokoladu...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP