Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

IVAN SAVKIĆ (33) UHAPŠEN U LATINSKOJ AMERICI

Srbin švercovao
„koku” za Rusiju!

Autor: B. Jelovac | 28.02.2013 - 17:56:00h | Komentara: 2

Srpski državljanin Ivan Savkić (33) uhapšen je po sletanju na aerodrom u glavni grad Ekvadora Kito u međunarodnoj akciji razbijanja narko-grupe koja se poslednje dve godine bavila krijumčarenjem kokaina iz zemalja Latinske Amerike u Rusku Federaciju, ekskluzivno saznaje „Alo!“.

Ivan Savkić

Ivan Savkić

Za Savkićem, inače rodom iz Smederevske Palanke, Moskva je raspisala Interpolovu poternicu zbog sumnje da je jedan od organizatora grupe koja je krijumčarila kokain na prekoekanskim brodovima skriven među bananama. Zbog toga je cena kokaina na ruskom tržištu dostigla rekordno visoke cene, za 20 odsto veće nego u Evropi i Americi.

Ivan Savkić

Brod „Jesenji vetar“, na kojem je otkrivena droga

- Operacija razbijanja ove grupe počela je zaplenom oko pet kilograma kokaina vrednog oko pola miliona dolara na brodu „Jesenji vetar“, koji je plovio pod zastavom Bahama i uplovio preko Baltika i ruske državne granice, u vode Sankt Peterburga 17. novembra 2011. Na brodu koji je prevozio banane iz Ekvadora tada su uhapšena dva člana posade, ukrajinski državljanini, a potom i dva državljanina Srbije koja su čekala robu u gradu.

Ivan Savkić

Zaplenjeni kokain

Ivan Savkić

Istraga koja je tada pokrenuta otkrila je zapravo celu narko-organizaciju koja je uključivala državljane Rusije, Ekvadora, Srbije, Litvanije, Nemačke i Španije i bivših jugoslovenskih republika - navodi se u izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federeacije. Isto ministarstvo je tražilo pomoć putem Interpola od policije Ekvadora kao i od beogradske kancelarije Interpola radi identifikovanja upletenih Srba.


Zato su ruski bezbednjaci otputovali krajem prošle godine u Ekvador, gde je po operativnim saznanjima Savkić živeo poslednjih godina pod lažnim identitetom u Salinasu, a prošle nedelje konačno i lociran kada je sa aerodroma u Gvajakil odleteo u Kito, gde ga je sačekala policija. Ruska ambasada tamo je već pripremila dokumentaciju i uputila zahtev ekvadorskim vlastima za njegovu ekstradiciju. Kako smatraju ruske vlasti, Savkić je jedan od dvojice organizatora ovog lanca uz još jednog Srbina. Njih dvojica su navodno uspostavili direktne kontakte sa kolumbijskim narko-kartelima. Grupa je koristila trasu Gvajagil - Puerto Bolivar - Sankt Peterburg i u šverc brodovima uključila koliko stranih toliko i ruskih pomoraca. Naročito im je pogodovala činjenica da iz ekvadorske luke Puerto Bolivara kreće čak oko 80 odsto ukupnog uvoza banana u Evropu.

Ivan Savkić

Rusija izdala poternicu preko Interpola

Nema veze sa Mišom Bananom!
Savkić i drugi Srbi koje Rusija sumnjiči za šverc kokaina, nisu povezani sa do sada spominjanim narko-grupama poput ekipa Darka Šarića, Rodoljuba Radulovića (Miše Banane)Gorana Nešića i Ivana Pavlovića, koje tužilaštvo u Srbiji sumnjiči za šverc ove vrste narkotika. Ova grupa koristila je i druge rute i imala je druga odredišta. Međutim, kako se za sada sumnja, koristila je veze sa južnoameričkim kartelima izvesnih osoba iz srpskog podzemlja koje su imale svoje pozicije u svetu kriminala još devedesetih. I. Č.

Poslednji komentari
  • Anonimous Vreme: 28.02.2013 18:22h

    Pa ovaj covek radi u policiskoj upravi kikinda.... ko misli da se zajebavam ok....ma koliko smesno zvucalo, istina je....

  • sd Vreme: 01.03.2013 17:15h

    Lupetas bezveze,coveka znam ceo zivot,kakva Kikinda kakvi bakraci

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP