Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NESREĆA U VAZDUHU

Srušio se mali avion iz Srbije kod Pakraca!

Autor: Beta | 14.11.2013 - 12:29:00h | Komentara: 2

Avion Cesna 172, registrovan u Srbiji, srušio se danas u okolini Pakraca u Hrvatskoj ali je pilot preživeo. Više od tri sata trajalo je lociranje olupine aviona i preživelih.

Cesna 172

Avion je udario u brdo kod Pakraca prilikom pokušaja prinudnog sletanja, a pilot je već uspostavio komunikaciju sa spasilačkim ekipama.
Prema tom izvoru, avion je registrovan u Srbiji pod oznakom YU-DPR a vlasnik je kompanija "Gas aviation" iz Smederevske Palanke.

Pilot aviona prebačen u bolnicu u Zagrebu
Pilot aviona 49-godišnji državljanin Srbije, teško je povređen, ali nije u životnoj opasnosti, i večeras je prevezen iz bolnice u Novoj Gradiški na dalje lečenje u zagrebačku Traumatološku kliniku.

Dežurni lekar u bolnici u Novoj Gradiški Mario Špoljar rekao je da je drugi muškarac iz aviona, 66-godišnji državljanin Bugarske, pušten na kućno lečenje, prenela je hrvatska agencija Hina.

Avion je poleteo iz Varaždina i trebalo je da se na isti aerodrom vrati nakon kružnog leta iznad Novske.

Pilot i njegov saputnik su povređeni, ali su u funkcionalnom stanju, izjavio je direktor Državne službe za zaštitu i spasavanje Jadran Petrinić.

Tri grupe pripadnika HGSS-a i policije krenuli su iz tri različita smera u guste psunjske šume koje su obavijene maglom. Unesrećene je tražio i helikopter policije, ali zbog magle bezuspešno. Teren je izuzetno težak, što zbog kiše i blata, ali i zbog opasnosti od mina jer se radi u minsko sumnjivom području. Spasioci su vodili bitku s vremenom,  i nastojali su što pre doći do unesrećenih i to pre mraka.

Oko 14 sati uspeli su ih pronaći, ipak, zbog konfiguracije terena do njih nisu mogli doći vozilima pa su ozleđene morali nositi oko tri kilometra do prve putne komunikacije.

- Pilot i putnik su strani državljani i komuniciramo na engleskom jeziku. Nije nam bitno ko su bitno je da ih spasimo - rekao je jedan od policajaca na punktu koji se nalazio na ulazu u selo Bobare.

Prva dojavu u padu Cesne policija je dobila oko 10.30 sati, a pilot aviona se zadnji put čuo s kontrolom leta pet minuta ranije i rekao je da imaju problema i da će morati prisilno da sletet. Neslužbeno doznajemo da su se zbog magle zabili u jedno brdo. Odmah nakon pada na teren su izašli policajci i HGSS, vatrogasci i Hitna pomoć.

Poslednji komentari
  • Boxy Vreme: 14.11.2013 17:26h

    Moram nešto da priupitam,a što mi je izbilo oči,"pošto su strani državljani morali su da komuniciraju na engleskom".Strani državljani koji ne razumeju hrvatsko srpski jezik ili državljani Srbije koji razumeju hrvatsko srpski jezik al je službeno pravilo pričati na engleskom u ovakvim situacijama,ne razumem to?

  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 14.11.2013 18:34h

    Држава Србија мора захтевати од труле рватске објашњење у вези овог догађаја. Основано се сумња, да су устбојовници погодили српски авион са земље неким од пројектила земља-ваздух или ваздух-ваздух.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP