Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

OSTAJE PRI NAVODIMA O DIKOVIĆU

Sud saslušao Natašu Kandić

Autor: Tanjug | 19.05.2015 - 18:14:00h | Komentara: 1

Saslušanjem bivše direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić u svojstvu tužene, danas je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu nastavljeno suđenje po tužbi načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića protiv nje.

Nataša Kandić

Nataša Kandić | Foto: Mitar Mitrović

Diković je tužbu za naknadu štete podneo 2013. godine zbog povrede časti i ugleda povodom navoda Fonda iz 2012. godine o njegovom učešću u ratnim zločinima u slučaju "Rudnica" .

Kandić je istakla pred sudom da u potpunosti ostaje pri navodima Fonda jer, kako je navela, ima poverenja u dokaze i izjave do kojih je došao njen fond.

- Dosije Rudnica se nije bavio privatnom ličnošću Ljubiše Dikovića. To nije presuda i mi najviše što možemo je da kažemo da ima indicija o povredama ljudskih prava, navela je Kandić.

Prema njenim rečima, pomenuti Dosije se zasniva na dokumentima dostupnim na sajtu Tribunala u Hagu, na osnovu kojih je doneto više presuda, i na dokumentima na sajtu Ministarstva odbrane Srbije, na bazi podataka Fonda, izjavama pripadnika Vojske Jugoslavije i preživelih čiji su rođaci ubijeni u vreme NATO bombardovanja 1999. godine.

- Sve prikupljene podatke smo vrlo pažljivo analizirali i u trenutku kada je došlo do imenovanja Dikovića na mesto načelnika Generalštaba, smatrali smo da je obaveza Fonda da upozori javnost i institucije šta se događalo na Kosovu, na prostoru Drenice, gde je potpunu kontrolu imala brigada kojom je on komandovao, tvrdila je ona.

Kandićka smatra da Diković nije dostojan da obavlja ne samo dužnost načelnika Generalštaba, već i bilo koju drugu javnu funkciju.

Diković danas nije došao u sud jer je, prema rečima njegovog advokata, na službenom putu u inostranstvu.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je 30. januara da je još u januaru 2012. godine, proverom navoda Fonda, utvrdilo da nije postojao bilo kakav osnov za sumnju da je general Diković bio odgovoran za ratne zločine navedene u krivičnoj prijavi Fonda iz 2009. godine.

Nedavno je Fond izneo nove optužbe na račun Dikovića prilikom predstavljanja knjige "Dosije Rudnica", a tužilaštvo je zatražilo da mu dostavi kompletnu dokumentaciju koju poseduje o tom slučaju kako bi se proverili navodi.
Poslednji komentari
  • Sero Vreme: 19.05.2015 23:05h

    Nije mi jasno kako je drzava dozvolila Natasi Kandic da se priblizi nacelniku generalstaba Srbije,a kamo li da se sa njim raspravlja na sudjenju,Srbija nije drzava za mene,zao mi je.Zamislite da je Titovo doba.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP