Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ZBOG PORODICE POKOJNOG KOLEGE

Sud smanjio kaznu za ubistvo policajca u Tapas baru

Autor: N.N.T. | 20.03.2015 - 14:47:00h | Komentara: 3

Sudsko veće kojim je predsedavao sudija Vidoje Mitrić, u novosadskoj palati pravde, osudilo je bivšeg policajca Miodrav Ristića (33) zvanog Rile na šest godina robije zbog ubistva svog kolege Aleksandra Simića (28), koje je učinjeno iz nehata, kao i izazivanja opšte opasnost.

Miodrag Ristić i Aleksandar Simić

Miodrag Ristić i Aleksandar Simić

Obrazlažući presudu, sudija je rekao da su policajci koji nose službeno oružje u slobodno vreme opasni za celokupnu državu i da se oni pod hitno moraju ukloniti sa ulice.

Sudija Mitrić, koji je predsedavao sudskim većem, koje je ponovo sudilo Ristiću, u prepunoj sudnici na drugom spratu novosadske palate pravde, objasnio je da je ova presuda opomena Ministarstvu pravde i samom ministru da pod hitno reaguju i reše ovu problematiku. On je rekao da je Ristić kriv jer je u stanju uračunljivosti, sposoban da shvati značaj svoga dela, u stanju lake alkoholisanosti, iz nehata lišio života Simića, za šta mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od četiri godine, dok je za izazivanje opšte opasnosti sud izrekao kaznu u trajanju od dve godine i šest meseci, a što je objedinjeno u jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina.
- Kao olakšavajuće okolnosti prilikom odmeravanja kazne uzete su činjenice da je okrivljeni otac dvoje dece i da do sada nije osuđivan, a najjače olakšanje je to što se porodica oštećenog nije pridružila krivičnom gonjenju, niti je imala oštetni zahtev. Kao otežavajuća okolnost prilikom odmeravanja kazne uzeta je činjenica da se radi o policijskom službeniku i da je nosio oružje van službene dužnosti - rekao je sudija Mitrić, dodavši da mu uopšte nije jasno ko i zbog čega u državi toleriše takve stvari.
Osuđeni je nakon pretresa vraćen u pritvor, do slanja u Zavod za izdržavanje krivičnih sankcija. Sve vreme provedeno u pritvorskoj jedinici uračunaće mu se u izrečenu kaznu zatvora.
Ristić je osuđen 10.04.2014.godine na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina, zbog učinjenog ubistva, kao i izazivanja opšte opasnosti. Tada je za prvo krivično delo osuđen na osam godina, dok je za drugo delo osuđen na dve godine, za šta je kasnije izrečena jedinstvena kazna zatvora.
Protiv prve presude žalbu je izjavio branilac okrivljenog, zbog, kako je navedeno, bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i zbog nepravilne odluke o krivičnoj sankciji.
Tadašnji branilac je ujedno predložio da se pobijena presuda ukine i uputi na ponovno suđenje ili preinači. Navodima branioca se usprotivilo tužilaštvo, ali
je Apelacioni sud ipak usvojio žalbu i predmet vratio na ponovno suđenje.
Okrivljeni je nakon rešenja koje je doneo Apelacioni sud ostao u pritvoru uz obrazloženja da je javnost uznemirena, te da bi njegovo puštanje moglo ugroziti nesmetano i pravično pravosnažno okončanje sudskog postupka, a posebno imajući u vidu da je sam događaj i suđenje izazvalo ogromno medijsko interesovanje.

Okrivljeni ne može da prizna krivicu

U ponovljenom postupku za ubistvo koje se dogodilo u noći između 6. i 7.oktobra 2013.godine u novosadskom Tapas baru, koji se nalazi u ulici Laze Telečkog, kada je osuđeni policajac Ristić, hicem iz pištolja ubio svog prijatelja Simića, okrivljeni je izjavio da ne može da prizna krivično delo koje mu se optužnicom stavlja na teret.

On je istakao da Simića nije ubio namerno, već slučajno. Ponovio je da su bili prijatelji i da je do tragedije došlo iz nehata i sasvim slučajno, a što je sud prihvatio.

Poslednji komentari
  • srle Vreme: 20.03.2015 16:33h

    Nema ti pojma Vidoje! Policajac po zakonu o poslovima policije je duzan da nosi pistolj, legitimaciju i sredstva za vezivanje. I ti nisi taj koji ces odredjivati sta ce policija da radi kad nije na poslu, Policajac je duzan ako je prisutan, da odreguje prilikom vrsenja odredjenog krivicnog dela iako mu to nije u tom trenutku sluzbeni zadatak i ako nije na poslu tj. u smeni. A ti i tvoje kolege radite casno i po zakonu svoj posao a ne da jednom istom licu odredjujete uslovnu presudu 92 PUTA!

  • Leki Vreme: 20.03.2015 17:09h

    Bravo SRLE podrzavam tvoj komentar.

  • novosadjanin Vreme: 20.03.2015 18:05h

    Vidoje je jedan od najboljih sudija Viseg suda u Novom Sadu. Naravno da policija ne sme da se igra sluzbenim pistoljem.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP