Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SUTRA GLAVNI PRETRES

Suđenje Stanku Subotiću pred Apelacionim sudom u Beogradu

Autor: Tanjug | 25.03.2015 - 10:32:00h | Komentara: 0

Apelacioni sud u Beogradu sutra će održati glavni pretres u postupku protiv biznismena Stanka Subotića Caneta i ostalih okrivljenih za organizovanje šverca cigareta u Srbiji tokom devedesetih i sam izvesti ključne dokaze u tom slučaju.

Stanko Subotić

Stanko Subotić | Foto: Oliver Bunić

Očekuje se pojavljivanje ne samo Subotića, već i ostalih optuženih u tom slučaju.

Taj sud je ranije već ukidao provstepenu presudu kojom su Subotić i ostali bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora i sad je u obavezi da donese pravosnažnu presudu.

Nakon ponovljenog suđenja Subotić i ostali su oslobođeni optužbi, ali se na tu presudu žalilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je predložilo da Apelacioni sud preinači prvostepenu presudu i Subotića i ostale okrivljene proglasi krivim i osudi po zakonu ili da otvori glavni pretres i sam izvede ključne dokaze.

Subotić, kao i ostali prvostepenom presudom koja je izrečena 18. jula 2014. godine, oslobođeni su zbog nedostatka dokaza za tvrdnje iz optužnice, ili su optužbe protiv njih odbijene zbog zastarelosti krivičnog gonjenja za dela iz 1995. godine.

Tužilaštvo smatra da nije nastupila zastarelost krivičnog gonjenja za dela za koja su optužbe odbijene, kao i da se sporna oslobađajuća presuda zasniva na dokazu na kojem se ne može zasnivati, odnosno na iskazu svedoka iz Makedonije Jovana Ristovskog i dokumentaciji koju je nezakonito nabavio, što je i sam rekao tokom prvostepenog suđenja.

Ristovski je makedonski državljanin koji je sam dokumentaciju dostavio sudu, a na osnovu koje je sud zaključio da je - vojska švercovala cigarete, a ne Subotić i ostali okrivljeni.

Tužilaštvo je predložilo da sud Subotića osudi na kaznu od osam godina zatvora zbog organizovanja šverca cigareta u Srbiju tokom devedesetih godina, a njegovi saradnici na kaznu od dve do šest godina zatvora.

Osim Subotića okrivljeni u tom slučaju su bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, Subotićev sestrić Nikola Milošević, Milan Ranković, Ivana Krčmarić, Jovica Ranđelović, Stevan Banović, Nebojša Nikolić, Milan Milanović, Dragi Dodevski, Ivana Olujić, Miodrag Zavišić, Milovan Popivoda, Miroslav Pešić i Luka Nenadić.

Oni se terete za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora i zloupotreba službenog položaja za koje je zakonom predviđena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Subotić je sredinom septembra 2013. godine prvi put izneo svoju odbranu pred sudom i negirao optužbe da je organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila cigarete, tvrdeći da je postupak protiv njega montiran kako bi mu političari iznuđivali novac.

Do tada mu se sudilo u odsustvu, jer je do jula 2013. bio nedostupan pravosudnim organima Srbije kada mu je odlukom suda ukinuta poternica, a pritvor zamenjen jemstvom.

Sedam godina je bio u bekstvu, od pokretanja istrage za šverc cigareta u Srbiji 2006. godine, ali je 19. jula 2013. godine položio jemstvo od 538.000 evra, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda. Prethodno je u više navrata nudio višemilionsko jemstvo do čak pet miliona evra, ali je sud to odbijao.

Odlukama Specijalnog suda koje su još na snazi, Subotiću su privremeno oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj, ali te odluke ostaju na snazi do pravosnažnog okončanja postupka.

Optužnicom se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.

Grupa je, prema optužnici, na štetu budžeta stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

Subotić je, i pored višegodišnje poternice na snazi, slobodno živeo i radio u Švajcarskoj, a 2008. Moskva je odbila da ga izruči Srbiji, jer ruski zakon nije priznavao krivično delo za koje se Subotić teretio pre prekvalifikacije dela, odnosno izmene optužnice.

Optužnica je izmenjena 2013. godine u aprilu kada je promenjen Krivični zakon.

Prvom optužnicom sudilo mu se za zloupotrebu službenog položaja, a sada za zloupotrebu položaja odgovornog lica pošto odgovara kao vlasnik privatne firme.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP