Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

AGONIJA PORODICE ZORANA NOVAKOVIĆA KOJI JE UMRO ZBOG UPALE ZUBA!

Sudije i lekari neka se igraju sa životima, ali svoje dece!

Autor: B. Jelovac | 06.10.2013 - 21:12:00h | Komentara: 8

„Nismo se iznenadili oslobađajućom presudom, dali su nam do znanja kakva će odluka biti bukvalno od prvog trenutka, kada smo kročili u Apelacioni sud. Našeg Zorana nema više i tu nema popravke, ali to što je nas snašlo, to može svakome da se desi. Pitanje je šta nam se svima ovim poručuje? Deset godina smo se izgleda ludo zabavljali pred srpskim sudovima, koji su još gori od ljudi, koji su mog brata koštali života! Ali mi ni sada ne doživljavamo ovo kao gotovo, jer svi oni, i sudije, i veštaci i lekari mogu slobodno da prave lakrdije i da igraju svoje predstave, ali tek kad se bude radilo o njihovom detetu!“, kažu za „Alo!“ Dragana i Marija, majka i sestra Zorana Novakovića (25), koji je preminuo u martu 2003. godine od gnojne upale zuba.

Apelacioni sud nedavno je potvrdio presudu kojom su lekari sa Klinike za maksiofacijalnu hirurgiju Urgentnog centra Vladimir Sinobad, Milan Romić, Ivan Sjerobabin, Miroslav Vukadinović i Ebrahimi Keramatolaha oslobođeni optužbi za teško delo protiv zdravlja ljudi, odnosno oslobođeni su odgovornosti za Zoranovu smrt usled neadekvatnog lečenja.

Marija i  Dragana Novaković

Marija i Dragana Novaković | Foto: Mitar Mitrović

 
- Moj sin je bio potpuno zdravo dete koje u životu ni od čega nije bolovalo, što stoji i u obdukcionom nalazu, kao i činjenica da je umro sa svim zubima u vilici. Umro je od gnojne upale zuba usred Beograda u 21. veku! Više od cele decenije su nas organi ove države, koja se navodno naziva pravnom, ponižavali i tretirali kao građane trećeg reda u sopstvenom gradu i državi i demonstrirali nam koliko smo zapravo bespomoćni i stavljali nam do znanja da smo za njih samo sitna boranija. Ne znam, očigledno da živimo na divljem zapadu, te za nas, civilizovane ljude, koji su civilizovano tražili da se utvrdi istina pred sudom, nema pravde - kaže Zoranova majka Marija dok joj glas podrhtava.

Zoran  Novaković (25)

Zoran Novaković (25)

 Zoranova sestra Dragana objašnjava da je i sama optužnica protiv lekara podignuta tek pet godina posle mladićeve smrti, u januaru 2008.


- Dvojica glavnih osumnjičenih, zbog rođačkih veza sa funkcionerima DS-a, nisu ni završila na optužnici i istraga protiv njih je i danas u toku, a i suđenje ovoj petorici je počelo 23. decembra 2010. Menjale su sudije, rokovi su važili samo za nas, ostali su imali opravdanja za nedolazak, kao deca u školi, čak su i sami sebi pisali opravdanja. Sve što bismo mi rekli nije bilo bitno, a ono što oni kažu uvažavano je kao apsolutna istina o kojoj nema rasprave. Tokom celog postupka urađeno je jedno jedino veštačenje i na naš predlog da se traži mišljenje nadzornog odbora iz Instituta za zaštitu zdravlja „Batut“ rekli su nam ni manje ni više, nego da time želimo da odugovlačimo postupak. I za celu tu struku i veštake mogu da kažem da se bespogovorno štite međusobno i u tome im je jedina suština Hipokratove zakletve, izgleda. Ljudima iz suda opet nije bilo ni na kraj pameti da im se zameraju, te su stalno imali obrazloženja „sve je jasno kao dan, to su stručni ljudi, pa ne možemo ulaziti u to što oni kažu“ i tako su se oni međusobno uvažavali, a mi smo izgleda nebitni i to što je neko izgubio život, njih apsolutno ne dotiče - opisuje Dragana agoniju kroz koju je porodica prošla.
Kako kaže, osim što pravdu nisu uspeli da nađu u Prvom osnovnom sudu, od Apelacionog su bar očekivali „ozbiljniju ustanovu“, a prema njenim rečima, tamo su dobili postupak u rekordnom roku po principu „daj da što pre završimo“. Petorica lekara, sada već pravosnažnom presudom kako je sud utvrdio, oslobođena su optužbi pošto „nema dokaza da su neadekvatno lečili mladića“.

UN: Srbija odgovorna za kršenja prava na život!

Povodom slučaja, porodica se obraćala i Komitetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava koji je u oktobru 2010. zaključio da je Srbija, u slučaju Novakovića, odgovorna za kršenje prava na život i da u ovom slučaju nije sprovedena efikasna istraga. Niko od nadležnih institucija tim povodom ništa nije preduzeo, osim što je odluka iz Ženeve objavljena u Službenom glasniku. Porodica kaže da im čak ni odluka jednog Komiteta UN nije bila od pomoći u potrazi za pravdom. Prošle godine i Ustavni sud je potvrdio da je sam postupak neprihvatljivo dugo trajao.
- Sa svim tim u Srbiji možete samo da se slikate! Nakon Zoranove smrti su nam rekli da je u obdukcionom nalazu potpuno jasno od čega je umro, te da nam ništa više ne treba. Deset godina kasnije shvatite da istina jeste jednostavna stvar, ali kao kad uzmete šoljicu kafe i znate da je to kafa, ali ako je prospete u bazen... E tako su i oni razvodnjavali tu našu istinu celu deceniju i zaključili da niko ni za šta nije kriv - zaključuju Novaković.
 
Poslednji komentari
  • rumenka Vreme: 07.10.2013 09:15h

    Znam da je mnogo puta isto receno, ali pocece narod da sam deli svoju pravdu, ovako ne ide vise... Pa kad se vratimo na "oko za oko, zub za zub", ko ce nam biti kriv?

  • stamenka Vreme: 07.10.2013 10:04h

    Ako je u pitanju Ivan Sijerobabin to je covek bez skrupula. Licno sam osetila na svojoj kozi odnosno zbog njega sam ostala bez zdravih zuba i dela vilicne kosti. Jos je hteo da me posle toga odvede u svoju privatnu ordinaciju i da mi naplati protezu. Saosecam se sa Vama. S postovanjem, Stamenka

  • Neša Vreme: 07.10.2013 10:51h

    Sudstvo,zdravstvo i policija! Leglo korupcije i javašluka! Rak rana ove nesrećne zemlje!

  • Mrmot Vreme: 07.10.2013 11:40h

    U ovoj "državi" lakše je nekog odrobijati nego doći do pravde...

  • nada Vreme: 07.10.2013 13:38h

    dugo sam van ove zemlje bila skoro 20 god. ostavila sam je kad je bilo ''dno dna'' a vratila se kad je presla granicu pakla. Ovo je zaista divlji zapad, i najbolje prolazi onaj koji ima pistolj sa prigusivacem!!!!!!!!!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP