Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

RETKA PRIVILEGIJA

Svaka čast: Srbin dobio titulu francuskog viteza!

Autor: Tanjug | 15.06.2014 - 11:15:00h | Komentara: 1

Goran Maksimović, istoričar književnosti, književni ktritičar, antologičar, nedavno je dobio i titulu Viteza akademske palme, koju dodeljuje francuska vlada za "izuzetan doprinos promovisanju francuske kulture u svetu".

Francuska ukazala Srbinu veliku čast

Francuska ukazala Srbinu veliku čast | Foto: Profimedia.rs

Maksimović, inače dekan Filozofskog fakulteta u Nišu, kaže da je ovo priznanje koje mu je uručio francuski ambasador u Srbiji Fransoa Gzavije Denio, logičan sled događaja njegovog angažmana poslednjih desetak godina.

Od kada je došao na mesto dekana zalagao se za otvaranje studijske grupe za francuski jezik u Nišu, što je i realizovano uz pomoć francuske ambasade.
"Taj projekat podrazumevao je otvaranje bilingvalnih odeljenja sa francuskim jezikom u Srbiji i čitavom regionu, kao i saradnju univerziteta u Nišu sa univerzitetima u Francuskoj", rekao je Tanjugu Maksimnović.

Orden Viteza akademske palme ustanovio je Napoleon Bonaparte početkom 19. veka, a od 1866. godine dodeljuuje se i zaslužnim stranim državljanimma za univerzitetsku, kulturnu i naučnu saradnju francuske i drugih zemalja.
Ovu nagradu je svojevremeno dobio i književnik Danilo Kiš.

Maksimović po obrazovanju i profesionalnom opredeljenju nije romanista, ali kaže da je upoznao francusku, kao uređenu zemlju a Francuze kao veliki narod, sa ogromnom kulturom i samopoštovanjem. "Imaju dobro organizovane univerzitete i mogli bi da nam budu uzor u svakom segmentu života", rekao je Maksimović.

Na pitanje kako živi jedan francuski vitez u Nišu Maksimović odgovara da se njegov život nije promenio kada je dobio ovaj prestižni orden i zvanje.
- Bavim se poslom na univerzitetu, živim normalan privatni život kao i svi gradjani sa ovih prostora. Ne smatram da je ovo zvanje nešto što bi trebalo da menja moj privatni život i profesionalnu orijentaciju.

Sebe, kako kaže, ne smatra strogim profesorom, jer strogoća nije pravi način za izgradjivanje profesorskog autoriteta kod studenata.
Poslednji komentari
  • dragan Vreme: 15.06.2014 13:35h

    Kod nas bi ga verovatno prozvali budalom

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP