Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

POTRESNA ISPOVEST MAJKE NARKOMANA

"Sve je otišlo na doboš, čak i naše duše!"

Autor: Gane Đorđević | 22.11.2013 - 20:13:00h | Komentara: 15

“Prodali smo sve što smo imali, zlato, kuću u selu, garsonjeru... Sve je bilo uzalud, ispustio je dušu na mojim rukama”, ovim rečima počinje ispovest Gordana Ćojbašić iz Lazarevca, majka 31-godišnjeg Gorana, koji je pre dva meseca umro od prevelike doze heroina. Ona za “Alo!” opisuje poslednje dane u životu svog sina iskreno se nadajući da će njena potresna priča doprineti da se u borbu protiv ovog zla uključi cela Srbija.

- Bili smo srećna porodica, a on sin za ponos. Komunikativan i inteligentan, pravila sam se važna po komšiluku kada je pobedio na gradskom takmičenju u matematici. Svi su ga voleli, bio je vukovac, zlatni mamin sin, a onda je došlo bombardovanje, suprug se teško razboleo i sve je krenulo naopako - kroz suze priča žena koja je godinama bezuspešno pokušavala da svog sina izbavi iz pakla droge.

Gordana Ćojbašić, majka preminulog Gorana

Gordana Ćojbašić, majka preminulog Gorana

 Goran je počeo da uzima pilule sa 17 godina, ali je ubrzo prešao na heroin. Kada je od majke zatražio pomoć, sve je već bilo kasno. Zajedno su odlazili na nekoliko beuzuspešnih lečenja. Spas su pokušali da pronađu i u manastirima, ali se on svaki put iznova vraćao svom starom poroku. Vremenom je postajao sve agresivniji, pa je početkom godine završio u zatvoru. Na slobodu je izašao čvrsto rešen da promeni svoj život. Sve je krenulo nabolje kada je početkom septembra dobio sina, a onda je đavo došao po svoje.
 
- Dva dana pred smrt potpuno se promenio. Psovao me je i krivio za svoje neuspehe. Onda je potpuno pobesneo. Izbacio je sve stvari iz ormana, pobacao je namirnice iz frižidera, iščupao luster iz plafona i pretio da će ubiti i mene i rođenog brata. Trebao mu je novac za prokletu drogu, a mi ga više nismo imali. Sve je otišlo na doboš, čak i naše duše - opisuje poslednje dane u životu svog sina Gordana.
Da bi ga smirila, ona je uzela od svoje majke 200 evra, njenu poslednju penzionersku ušteđevinu, i dala je sinu koji je u narkomanskoj krizi lomio sve po kući. Od nepoznatog dilera tim parama Goran je kupio svoje poslednje paketiće heroina.

Mesec dana pred smrt Goran dobio dete

Mesec dana pred smrt Goran dobio dete

 - Mislila sam da će biti dobro, da će se nešto promeniti, samo da prestane da se nervira, da će drogu uzeti još samo ovaj put. Verovala sam da će ustati isti onakav kakav je bio u osnovnoj školi. Puste majčine želje. Sledećeg dana postalo je još gore. Vikao je, optužujući me da sam mu ukrala heroin, a onda je s drugom otišao da nabavi još droge. Bila sam slomljena, nepomična. Živa, a mrtva - govori u dahu nesrećna žena.

 
- Kada se ponovo vratio, s drugom se zatvorio u sobu. Odjednom sam čula kako krklja. Prepoznala sam taj zvuk, jer se već dva puta predozirao. Utrčala sam u sobu ispunjenu smrću. Drug mu je davao so u venu, ponavljajući: “Tako je hteo, tako je hteo...” Bio je sav mokar, u ropcu. Držala sam mu glavu, mazila, moleći boga da preživi još samo ovaj dan. A onda se sve utišalo, izdahnuo mi je na rukama - sva slomljena završava svoju tužnu ispovest ova hrabra žena.


„Šta da slažem sad, a da te ne rastužim...”

U pismu iz zatvora Goran svojoj majci obećava da će po izlasku na slobodu promeniti način života. Ipak, sve je ostalo samo na pustim željama. Četiri meseca kasnije on je umro od predoziranja heroinom. Pismo iz ćelije počinje rečima popularne Džejove balade: “Šta da kažem, šta da slažem sad, a da te ne rastužim...”

Na tuđem paklu grade đavolski raj!

Jedan od članova udruženja “Sveti Sava”, koje je pre osam meseci pokrenulo kampanju protiv preprodavaca droge, objašnjava za “Alo!” da se lazarevački narko-dileri nakon što su javno razotkriveni ponašaju kao da im je oduzet legalan posao. Čak su tužili udruženje zbog povrede časti i narušenog ugleda. 
- Tužili su nas oni koji su svoje devojke i žene kitili zlatom unesrećenih porodica čija su deca završila na groblju. Dok su jedni zbog heroina prodavali budzašto stanove, oni su tim prokletim parama sebi i svojima kupovali besne automobile i motore. Na tuđem paklu gradili su svoj đavolski raj - revoltirano kaže ovaj član “Svetog Save”.
Poslednji komentari
  • pomoćnik dok Vreme: 23.11.2013 00:52h

    Suze su mi same potekle čitajući ovaj tekst!

  • marijana Vreme: 23.11.2013 02:59h

    tuzna prica, ali narkomana niko nije silio da se drogira. poceo je sam i to sa tabletama, dakle i farmaceuta da okrivimo!? u vreme kad je on poceo sve je moglo bez recepta da se kupi. i majka mu dala pare za drogu posle 10godina narkomanskog staza da uzme samo jos ovaj put?? sebicnjak jedan terorisao sve oko sebe jos se odvazio i dete da napravi, a mi treba da mrzimo dilere!? sta su oni vise krivi od radnika u prodavnici koji alkoholicaru prodaju pice!? da mu ne proda mika otisao bi kod pere, toga ce uvek biti... ako pera ode u zatvor eto sutra zike na njegovom mestu. droga je globalni problem ali i veoma unosna zarada i neoporezovan prihod. najbolje bi bilo legalizovati je pa neka se truje ko hoce, kupuje se u apotekama ili nekim specijalizovanim radnjama za to... i alkohol je nekada bio zabranjen, a sad moze svuda da se kupi! ne volim ni dilere ni narkomane, ali ako moram da biram izmedju dva zla radje bi zivela u komsiluku dilera sa kojim necu imati dodirnih tacaka, nego narkomana koji svoje igle bacaju svuda, mogu da te opljackaju, otmu ti nakit, provale u stan zbog nekog sitnisa koji njima znaci jedno uzimanje droge i slicno

  • ja Vreme: 23.11.2013 07:12h

    Joj majko, ima li kraja ljudskoj patnji...

  • Rodoljub Vreme: 23.11.2013 09:44h

    POLICIJA JURI BUBA ŠVABE DOK SLONOVI PROLAZE. POHAPSIĆE DVADESETAK DILERA ALI GLAVNIN ORGANIZATORIMA NE MOŽE DA PRIĐE POŠTO IMAJU ŽESTOKU ZAŠTITU. SEDE NEGDE U VRHOVIMA, SKIDAJU KAJMA OD PAZARA RAZNE DROGE, KONTROLIŠU KANALE, PRIJAVLJUJU JEDNI DRUGE DA OSLABE KONKURENCIJU I OPSTAJU GODINAMA. KADA SITNI ODU U ZATVOR TAMO POČINJU DA REGRUTUJU DREGE KOJI TREBA USKORO DA IZAĐU. KADA TI NOVO INFORMISANI MOMCI IZAĐU IZ ĆORKE MOGU SE TEŠKO PROVCESTI AKO NE PRISTANU DA RADE TO ŠTO IM JE NAREĐENO, ITAKO SE ARMIJA DILERAZA KRATKO VREME OBNAVLJA. DOBRIM DELOM SU I ZAVISNICI U SLUŽBI DILERA.

  • Neša Vreme: 23.11.2013 10:45h

    Na žalost, sve je više ovakvih praznih, bezdušnih ljuštura koje samo spolja podsećaju na ljude. Mislim na Marijanu. Možda će, jednog dana, ako bude imala dece, biti srećna da živi u komšiluku sa dilerima. Bar neće daleko ići da bi deci kupila drogu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP