Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

GORAN BOJOVIĆ (43) I DALJE NE PRIZNAJE DA JE MOZAK PLJAČKE TREZORA U STOKHOLMU

Šveđani još tragaju za 4,2 miliona evra koje su Srbi ukrali!

Autor: B. Jelovac | 12.01.2014 - 08:45:00h | Komentara: 4

Goran Bojović (43), koji je osuđen na četiri godine zatvora kao mozak spektakularne helikopterske pljačke trezora u glavnom gradu Švedske u septembru 2009. godine i koji je sve vreme uporno negirao bilo kakvu povezanost sa krađom 4,2 miliona evra, kako „Alo!“ saznaje, nedavno je Ustavnom sudu u Stokholmu iz zatvora uputio pismo u kojem je podrobno opisao da ga je „na korišćenje prečica u životu naterala svetska ekonomska kriza“. Iako je Bojović istakao da se sada kaje i stidi što se odlučio za „prečice“, on i dalje ne priznaje ono za šta je osuđen.

Pljačkaši koristeći helikopter opljačkali sedište firme G4S

Pljačkaši koristeći helikopter opljačkali sedište firme G4S

- Ta 2009. godina bila je najteža godina u mom životu. Završio sam, kao i svi ostali, u raljama ekonomske krize. Moja građevinska kompanija bila je pod hipotekom do maksimuma. U banci su mi saopštili da zahtevaju od mene da vratim veliku sumu ili da bankrotiram. Pozajmio sam od svih koje sam poznavao, ali to nije bilo dovoljno ni da isplatim plate radnicima. Moji zaposleni i njihove supruge zvali su me svaki dan i pitali kada će dobiti svoje plate. Zbog toga sam se osećao veoma loše...

Snimak sigurnosne kamere u trezoru

Snimak sigurnosne kamere u trezoru

U očajanju, prihvatio sam prečicu za svoje probleme! Tako sam bar tada mislio, sada žalim mnogo zbog svega i stidim se. Celog života sam se borio za život na pravi način, ne koristeći prečice u životu. Zbog te glupe odluke sada plaćam - napisao je Bojović, koji navodi da je u životu poznavao dosta kriminalaca, ali da nikada nije prešao liniju i ušao u njihove poslove, jer, kako navodi, to dokazuje činjenica da je u dosijeu do pljačke imao samo saobraćajni prekršaj.


Pljačka

Pljačka

Šta je Bojovića, koji služi kaznu u zatvoru u Stokholmu zajedno sa najtežim prestupnicima, motivisalo na ovaj potez, zvanično nije poznato, kao ni da li je povezano sa činjenicom da bi tokom ove godine sudski organi trebalo da razmatraju njegovo puštanje na uslovnu slobodu.

Goran Bojović osuđen je za organizaciju pljačke

Goran Bojović osuđen je za organizaciju pljačke

Švedski istražni organi, koji su pred lice pravde izveli ukupno pet pljačkaša, ostali su pri odluci da neće toliko tragati za ostalim počiniocima, već za 39 miliona švedskih kruna (4,2 miliona evra), od kojih gotovo da ni kruna do dan-danas nije pronađena. Bojović je tokom suđenja bio suočen sa transkriptima prisluškivanih razgovora u kojima se dogovarao sa pilotom helikoptera i drugim dokazima, ali je sve negirao, odbijajući da se upušta u bilo kakvo objašnjavanje onoga što se desilo.

Pilot javio SBPOK-u za tajnu akciju
Povodom pisma, tužilac Bjorn Frithio kaže da ne veruje da su novčani problemi bili motiv za pljačku.
- Delimično, novac je možda razlog. Međutim, kad je reč o ovoj vrsti kriminala, postoje i drugi motivi, mnogo jači, a to je sticanje reputacije u kriminalnim krugovima - rekao je tužilac, navodeći da je Bojovićeva firma dobro poslovala i da je on u to vreme čak izdvojio 20.000 evra avansa koji je platio srpskom suspendovanom vojnom pilotu, koji se potom predomislio i otišao u srpski SBPOK i obavestio ih o planiranoj pljački. Iako su kolege iz Srbije o svemu obavestile Šveđane, kako su pljačkaši promenili datum akcije, švedska policija je mislila da su odustali i tako propustila da ih spreči.

Pljačka trajala 25 minuta
Pljačka trezora G4S u Stokholmu podsećala je na holivudske filmove i trajala je svega 25 minuta. Na krov zgrade spustio se helikopter, pljačkaši su se užadima spustili na krov, razbili staklo, eksplozivom i macolama prokrčili sebi put u zgradu i spustili se u magacin. Potom su sa krova kačili vreće sa novcem na užad i pomoću čekrka podizali novac u helikopter, a onda se i sami ukrcali. Saučesnici su oko zgrade postavili „ježeve“ da policija ne može da priđe zgradi. Sve je odrađeno nalik na akciju vojnih ili policijskih specijalaca. Osim Bojovića, pilot helikoptera Aleksandar Erikson i Safa Kadum, koji je upao u trezor, osuđeni su na osam godina, Reza Madadija (31) na pet godina, Metin Akdag (37) na godinu dana, dok je Srbin Goran Živković (32) oslobođen optužbi. Šveđani su u Beogradu saslušavali i biznismena Milana Ševu (46) zbog sumnje da je organizovao pljačku, ali protiv njega nisu podigli optužnicu.

Poslednji komentari
  • Jasna Simonovic Vreme: 12.01.2014 12:05h

    Kada su moji advokati davne 1999. pisala KPMG Sweden pod čijom je "jurisdikcijom" bila KPMG Yugoslavia (koja je srušila "Farmest-Solvay" legalan biznis svojim netačnim izveštajima negirajući potrebu postojanja pravnih entiteta), ovi su se čudli kome to uopšte nanosi štetu! Tako da imam razumevanja za privatnike koji su upali u državne i lične dugove...Ovo svakako ne znači da treba da se pljačkaju banke i nevini ljudi, ali znači da dugovi zaslepe ljude ....i pojedince i države...tako nekako...

  • Mito Vreme: 12.01.2014 15:20h

    Pre neki dan pročitah da smo najgluplja nacija (prosćan IQ) sa prostora bivše SFRJ, ali imam utisak da anketari nisu birali prave ljude.

  • goran Vreme: 12.01.2014 17:01h

    Sve sami srbi!!!!!!

  • mimica Vreme: 12.01.2014 19:48h

    ako...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP