Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ZAPLENJENA TONA KOKAINA U ATLANTSKOM OKEANU

Svetske policije hapse nove "Šarićevce"!

Autor: M. Dudvarski | 31.05.2015 - 21:42:00h | Komentara: 0

Hapšenje četvorice državljana Srbije u luci ostrva Fajal u Atlantskom okeanu čija imena nisu saopštena, a kod kojih je zaplenjeno više od tone kokaina, vrednosti oko 70 miliona evra, rezultat je akcije policija nekoliko država kojima je meta prevashodno srpska kriminalna grupa, osumnjičena za krijumčarenje droge između Kariba i Evrope. Osim njih uhapšen je i Nemac.

Droga, kokain zaplena

Ilustracija | Foto: El Quetzalteco

- U luci ostrva Fajal, koje je u sklopu Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu, portugalska policija je u noći između 27. i 28. maja zaplenila 1,150 tona kokaina, skrivenih u jahti, a tom prilikom je uhapšeno pet osoba, od kojih su četvorica srpski državljani i jedan Nemac. Oni su starosti između 29 i 54 godine. To hapšenje i zaplena je rezultat višemesečne zajedničke istrage Francuske i Velike Britanije, koje su portugalskoj policiji dale ključne informacije u vezi sa krijumčarenjem kokaina - navode portugalski mediji.

Kokain, čija se ulična vrednost procenjuje na više od 70 miliona evra, pronađen je na četiri skrivena mesta u središnjem delu jahte koja je plovila pod američkom zastavom.

Hapšenje krijumčara

Pre 10 dana u zajedničkoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije policija Kraljevine Španije i Hrvatske, zaplenjena je 1,1 tona kokaina na jahti „Amsterdamer“. Luksuzna jahta na kojoj je izvršena racija dugačka je 16 metara, a kokain, čija je vrednost na tržištu mogla da dosegne i do 44 miliona evra, bio je skriven u potpalublju. U međunarodnoj akciji uhapšene su tri osobe zbog sumnje da su na jahti krijumčarile kokain, jedan Srbin i dvojica Hrvata. Istog dana u Valensiji je uhapšeno više članova iste kriminalne grupe, najverovatnije dilera. Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, ova akcija bila je jedna od najvećih poslednjih godina.


Francusko ministarstvo finansija je pojasnilo da je operacija bila deo zajedničke istrage francuske carinske službe i britanske Nacionalne kriminalističke agencije „čija je meta bila srpska kriminalna grupa osumnjičena za krijumčarenje kokaina između Kariba i Evrope“.

- Ovo poslednje hapšenja je zapravo rezultat zaplene više od tri tone kokaina kod obala Škotske 23. aprila na jednom tegljaču - naveli su iz francuskog ministarstva, ostavljajući prostor za spekulaciju medija, budući da nisu tačno pojasnili povezanost ova dva hapešnja.

Uhapšeni Srbi i Nemac uskoro će da budu izvedeni pred sud koji će da odlučuje o njihovoj daljoj sudbini. Inače, ovo je najveća zaplena kokaina na Azorskim ostrvima.

Prema informacijama iz srpske policije, koja izvesno vreme radi sa španskim kolegama na otkrivanju kriminalnih grupa iz Srbije koje se bave švercom kokaina, klupko je počelo da se odmotava nakon što je u Španiji zaplenjeno nešto više od tone kokaina na jahti u blizini Kanarskih ostrva i uhapšena tri člana posade, Srbin i dva Ukrajinca.

- Ubrzo nakon toga dogodio se obračun u kojem su ranjena tri državljanina naše zemlje. To je kasnije dovelo do otkrivanja još nekoliko značajnih pošiljaka kokaina - noveo je naš izvor.

Najveća zaplena u Urugvaju

Darko Šarić

Darko Šarić | Foto: Oliver Bunić

 Zaplena više od dve tone kokaina u Atlantskom okeanu na 25 kilometara od Montevidea u urugvajskoj luci Santa Lucija je najveća zaplena droge u istoriji Urugvaja. Akcija zaplene nazvana je „Balkanski ratnik“, a kokain je pronađen na brodu „Maui“, koji plovi pod zastavom Velike Britanije. Brod je, prema zvaničnim papirima, trebalo da prevozi žito, preko Johanesburga do Evrope. Zaplena je, inače, izvedena u trenutku dok je kokain utovarivan sa jahte koju je prethodno kupio jedan Srbin za 265.000 dolara. Taj Srbin je uhapšen zajedno sa njegovim knjigovođom iz Urugvaja. Danas se u beogradskom Specijalnom sudu za šverc tog kokaina sudi Darku Šariću i njegovim saradnicima. Presuda Šariću za šverc kokaina, koji je zaplenjen u akciji „Balkanski ratnik” 2009, trebalo bi da bude izrečena do kraja juna.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP